[LXI OM] I etap
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LXI OM] I etap
A propos skoro już ktoś z KGOM na forum i mi się coś przypomniało... Czy zadania na II etapie mogłyby być porządniej wydrukowane? Na 60. OM druk był tak marnej jakości, że w pewnym zadaniu nie można było odróżnić plusa od minusa (tzn. widać było minusa, a był plus) i członkowie komitetu chodzili oraz poprawiali treść zadania. Co prawda mnie to już nie dotyczy, ale to dość duża wpadka jak na tak prestiżową olimpiadę przedmiotową.
-
mydew
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
[LXI OM] I etap
Wydawało mi się, że okrąg warszawski obejmuje woj. Mazowieckie i Podlaskie A moje pytanie było o okrąg warszawski.kubek1 pisze: W moim (mazowieckim) pewnie tak nie będzie
EDIT:
Widzę, że kilka postów offtopowych zostało usuniętych
Znalazłem też (co prawda dla okręgu krakowskiego) w dziale "Ocena prac", że zazwyczaj wystarcza 6 dobrze zrobionych prac aby przejść do II etapu. Ode mnie to już tyle, może uda się do II etapu - a za rok do III Tak to sobie mniej więcej wyliczam
-
kubek1
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Na jedno wychodzi, bo i tak w przeważającej większości przechodzą ze Staszicamydew pisze:Wydawało mi się, że okrąg warszawski obejmuje woj. Mazowieckie i Podlaskiekubek1 pisze: W moim (mazowieckim) pewnie tak nie będzie
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LXI OM] I etap
są mocni więc jest ich sporo ale nie oznacza to że uczestnicy z innych szkół mają dłuższą drogę do II etapu niż w innych okręgach.kubek1 pisze:Na jedno wychodzi, bo i tak w przeważającej większości przechodzą ze Staszica
[LXI OM] I etap
Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi w zadaniu 3? Każą udowodnić że przez segmentowanie z każdego ciągu można otrzymać ciąg niemalejący No ale tak chyba nie jest No bo np. jak mamy taki ciąg (5,4,3,2) to jak można z niego zrobić ciąg niemalejący przez segmentowanie
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LXI OM] I etap
puknij się w głowę, przecież tak naprawdę napisałeś "jak zrobić to zadanie?" tylko ująłeś to inaczej. nikt Ci tu rozwiązania nie poda a treść rozumiesz dobrze, bo i ciężko jej nie rozumieć
[LXI OM] I etap
No dobrze ale chodzi mi raczej o to że ciąg (5,4,3,2) jest już malejący a nie ma w nim żadnych dwóch identycznych segmentów obok siebie więc nie można zrobić na nim operacji segmentowania Może mi ktoś więc powiedzieć jak na tym ciągu zrobić chociaż jedno, jakiekolwiek segmentowanie?
[LXI OM] I etap
Ale mi nie chodzi o jakąś podpowiedź tylko po prostu z tego co zrozumiałem z treści zadania to nie można z każdego skończonego ciągu liczbowego otrzymać ciągu malejącego Chodzi mi tylko o dokładniejsze wytłumaczenie treści zadania
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LXI OM] I etap
Treść zadania jest dokładnie taka jak w pdf-ie. Nie ma potrzeby dalszego jej tłumaczenia, gdyż jest poprawna i w pełni zrozumiała. Nikt Ci tutaj rozwiązania nie poda, więc daruj sobie takie prośby.
-
mydew
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
A ja mam pytanie o to, jak bardzo możemy korzystać z pomocy innych przy rozwiązywaniu zadań. Na przykład, czy mogę poprosić nauczyciela o to, żeby sprawdził moje rozwiązanie i powiedział czy jest dobrze rozwiązane ? Jeżeli nie, to jak pomoc osób trzecich może wyglądać ?
PS bujal, zastanów się dokładnie nad treścią zadania.
PS bujal, zastanów się dokładnie nad treścią zadania.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 16:50 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LXI OM] I etap
Zrozumienie treści aktualnego zadania nr 3 zajęło mi dużo więcej czasu niż zrozumienie treści zadania 2 z finału OM, z którego połowa ludzi, która go nie zrobiła, migała się "A ja źle zrozumiałem treść zadania." xD.