Z typu zakoduj matura
-
raitoningu
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Z typu zakoduj matura
Wynik wyszedl mi \(\displaystyle{ \frac{10}{7} \cdot \sqrt[3]{5}}\)
I mam wyznaczyc liczbe z dokladnoscia do dwoch miejsc po przecinku. I mam zakodowac cyfre jednosci i 2 miejsca po przecinku. Jest to nowe maturalne zadanie tylko takie pytanie... Jak ja na maturze mam obliczyc pierwiastek 3 stopnia? Szacujac w brudnopisie?!
I mam wyznaczyc liczbe z dokladnoscia do dwoch miejsc po przecinku. I mam zakodowac cyfre jednosci i 2 miejsca po przecinku. Jest to nowe maturalne zadanie tylko takie pytanie... Jak ja na maturze mam obliczyc pierwiastek 3 stopnia? Szacujac w brudnopisie?!
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2014, o 21:28 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
loitzl9006
- Moderator

- Podziękował: 29 razy
Z typu zakoduj matura
jeśli wyszedł mimo wszystko prawidłowy, to oceniając wartość \(\displaystyle{ \sqrt[3]5}\) bierzesz jakąś liczbę np. \(\displaystyle{ 1.6}\) i mnożysz ją przez siebie trzykrotnie:
\(\displaystyle{ 1.6\cdot1.6\cdot1.6}\)
wynik ma wyjść \(\displaystyle{ 5}\)
wychodzi \(\displaystyle{ 4.096}\) - za mało więc bierzesz większą liczbę, np. \(\displaystyle{ 1.65}\) i to samo, aż w końcu odgadniesz pierwiastek z zadaną dokładnością
\(\displaystyle{ 1.6\cdot1.6\cdot1.6}\)
wynik ma wyjść \(\displaystyle{ 5}\)
wychodzi \(\displaystyle{ 4.096}\) - za mało więc bierzesz większą liczbę, np. \(\displaystyle{ 1.65}\) i to samo, aż w końcu odgadniesz pierwiastek z zadaną dokładnością
-
jarek4700
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Z typu zakoduj matura
Możesz też wziąć \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \approx \frac{1}{2} - \frac{1}{4} + \frac{1}{8} -\frac{1}{16}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \sqrt[3]{5} \approx \frac{\sqrt{5}\cdot\sqrt{\sqrt{\sqrt{5}}}}{\sqrt{\sqrt{5}}\cdot\sqrt{\sqrt{\sqrt{\sqrt{5}}}}}}\)
Oczywiście zakładam że używasz kalkulatora, i nie ma gwarancji czy wyjdzie z żądaną dokładnością. Ale przynajmniej wiadomo od czego zacząć zgadywanie i potem sprawdzić sześciany liczb o kilka setnych mniejszych/większych.
Zatem \(\displaystyle{ \sqrt[3]{5} \approx \frac{\sqrt{5}\cdot\sqrt{\sqrt{\sqrt{5}}}}{\sqrt{\sqrt{5}}\cdot\sqrt{\sqrt{\sqrt{\sqrt{5}}}}}}\)
Oczywiście zakładam że używasz kalkulatora, i nie ma gwarancji czy wyjdzie z żądaną dokładnością. Ale przynajmniej wiadomo od czego zacząć zgadywanie i potem sprawdzić sześciany liczb o kilka setnych mniejszych/większych.
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2014, o 21:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: wziąć.
Powód: Błąd ortograficzny: wziąć.
-
raitoningu
- Użytkownik

Z typu zakoduj matura
jednak blad sprawdzilam w wolframie
ale bledu nie moge jakos znalezc
\(\displaystyle{ \frac{4}{\left( \sqrt[3]{5} - \sqrt[3]{3} \right) } =
\frac{4\cdot \left( \sqrt[3]{25} + \sqrt[3]{15} + \sqrt[3]{9} \right) }{5-3}}\)
(uzylam wzoru na roznice szescianow)
i to jest dobrze?
-- 6 wrz 2014, o 21:05 --
\(\displaystyle{ \left( 2\cdot \left( \sqrt[3]{25} + \sqrt[3]{15} + \sqrt[3]{9} \right)-2 \sqrt[3]{15} -2 \sqrt[3]{9}\right)\cdot \frac{1}{7}\cdot \sqrt[3]{5}}\)
i z tego wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{10}{7}\cdot \sqrt[3]{5}}\)
a juz zauwazylam blad piszac tutaj:D
zostaje
\(\displaystyle{ \frac{1}{7}\cdot 2\cdot \sqrt[3]{125}}\)
zle cos napisalam poprostu sama nie wiem co-- 6 wrz 2014, o 21:07 --btw dzieki za powyzsze metody wrazie czego sie przydadza:D
ale bledu nie moge jakos znalezc
\(\displaystyle{ \frac{4}{\left( \sqrt[3]{5} - \sqrt[3]{3} \right) } =
\frac{4\cdot \left( \sqrt[3]{25} + \sqrt[3]{15} + \sqrt[3]{9} \right) }{5-3}}\)
(uzylam wzoru na roznice szescianow)
i to jest dobrze?
-- 6 wrz 2014, o 21:05 --
\(\displaystyle{ \left( 2\cdot \left( \sqrt[3]{25} + \sqrt[3]{15} + \sqrt[3]{9} \right)-2 \sqrt[3]{15} -2 \sqrt[3]{9}\right)\cdot \frac{1}{7}\cdot \sqrt[3]{5}}\)
i z tego wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{10}{7}\cdot \sqrt[3]{5}}\)
a juz zauwazylam blad piszac tutaj:D
zostaje
zle cos napisalam poprostu sama nie wiem co-- 6 wrz 2014, o 21:07 --btw dzieki za powyzsze metody wrazie czego sie przydadza:D
-
raitoningu
- Użytkownik

Z typu zakoduj matura
a co do pierwiastka z pierwiastka z pierwiastka itd... byl jakis wzor jak dobrze pamietam zdaje sie ze chyba przy ciagach, granicach albo przy pochodnych. przypomnialby ktos?
-
loitzl9006
- Moderator

- Podziękował: 29 razy
Z typu zakoduj matura
przy pierwiastkach z pierwiastków typu \(\displaystyle{ \sqrt{3+2\sqrt2}}\) trzeba zwijać liczby pod dużym pierwiastkiem do kwadratu sumy/różnicy, przy sześciennych do sześcianu sumy/różnicy. Nie wiem czy o to ci chodziło
-
raitoningu
- Użytkownik

Z typu zakoduj matura
jednak mi sie pomylilo:) odkopalam zeszyt i to bylo zapisane po prostu w potegach
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2014, o 22:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: po prostu.
Powód: Błąd ortograficzny: po prostu.
- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
Z typu zakoduj matura
Jarek podał to w takiej postaci, bo to możesz obliczyć z pomocą kalkulatora, który masz przy sobie na maturze Wzorów nie ma.raitoningu pisze:a co do pierwiastka z pierwiastka z pierwiastka itd...
-
jarek4700
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Z typu zakoduj matura
Tamto wyrażenie co podałem można zresztą fajnie uprościć:
\(\displaystyle{ y = \sqrt[3]{x} = \sqrt{ \sqrt{x \sqrt{\sqrt{x \sqrt{\sqrt{x....}}} } } }}\)
Łatwo to sprawdzić bo \(\displaystyle{ y^{4} = xy \Rightarrow y = \sqrt[3]{x}}\)
Teraz można szybko policzyć pierwiastek trzeciego stopnia na zwykłym kalkulatorze:
Wystarczy wziąć liczbę do spierwiastkowania, dwa razy z niej pierwiastek kwadratowy i pomnożyć przez początkową liczbę, następnie klawisz \(\displaystyle{ =}\)
Potem ponownie dwa razy spierwiastkować, pomnożyć przez początkową liczbę, \(\displaystyle{ =}\), itd..
Powtarzać aż kolejne wyniki po dwukrotnym pierwiastkowaniu będą się niewiele od siebie różnić.
\(\displaystyle{ y = \sqrt[3]{x} = \sqrt{ \sqrt{x \sqrt{\sqrt{x \sqrt{\sqrt{x....}}} } } }}\)
Łatwo to sprawdzić bo \(\displaystyle{ y^{4} = xy \Rightarrow y = \sqrt[3]{x}}\)
Teraz można szybko policzyć pierwiastek trzeciego stopnia na zwykłym kalkulatorze:
Wystarczy wziąć liczbę do spierwiastkowania, dwa razy z niej pierwiastek kwadratowy i pomnożyć przez początkową liczbę, następnie klawisz \(\displaystyle{ =}\)
Potem ponownie dwa razy spierwiastkować, pomnożyć przez początkową liczbę, \(\displaystyle{ =}\), itd..
Powtarzać aż kolejne wyniki po dwukrotnym pierwiastkowaniu będą się niewiele od siebie różnić.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Z typu zakoduj matura
Takich rzeczy nie będzie na maturze, jestem o tym przekonany. Jak widać
JK
uzyskanie wyniku w tym zadaniu wymaga wyłącznie elementarnych umiejętności rachunkowych, a dwa miejsca po przecinku wyznaczamy (pomijając kalkulator) metodą z podstawówki.raitoningu pisze:a juz zauwazylam blad piszac tutaj:D
zostaje
JK