Mamy zbiór {1, 2, 3, ... , 1000} Ile liczb z tego zbioru dzieli się przez 9,11 i 15 ?
Zadanie rozwiązałem w sumie, ale chciałbym poznać wasze metody rozwiązania, prawdopodobnie zmyślniejsze od mojej na poczekaniu ( zadanie z kolokwium z matmy dyskretnej )
ile liczb ze zbioru spelnia warunek ...
- g
- Użytkownik

sprawdzasz dla jakich \(\displaystyle{ k}\) liczba \(\displaystyle{ k \mathrm{NWD}(5,9,11)}\) nalezy do tego zbioru.
ale stawiam, ze nie o to w zadaniu chodzi. na pewno dobrze przepisales? tam nie ma byc "lub" zamiast "i"? bo jak tak i zadanie dostales na kolosie z dyskretnej, to to jest typowe cwiczenie na zasade wlaczen i wylaczen.
ale stawiam, ze nie o to w zadaniu chodzi. na pewno dobrze przepisales? tam nie ma byc "lub" zamiast "i"? bo jak tak i zadanie dostales na kolosie z dyskretnej, to to jest typowe cwiczenie na zasade wlaczen i wylaczen.
- Undre
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
No wlasnie zastanawialem sie nad tym, i dochodze do wniosku, ze chyba pan doktor sie wlasnie w tym miejscu, o ktorym wspominasz, pomylil ... ale specjalnie pytalem go o to "i" przy czym potwierdzil ... a za to NWD i reszte zadan zgarnalem 4,5 z kolosa - no ale co ja poradze jak chcial tak mial
-
minus
- Użytkownik

Jeżeli pojawi się tam lub zamiast i otrzymamy klasyczne zadanie na zasade właczania/wyłaczania, ale nie wiem czy o to chodzilo ;]
-
ozon
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
halo chlopaki,
a ja mam takie pytanie czy NWD-to jest Najwiekszy Wspólny Dzielnik?
a w tym zadaniu nie chodzi przez przypadek o NWW-Najmniejszą Wspólną Wielkokrotność???
Może mnie ktoś uświadomić?
a ja mam takie pytanie czy NWD-to jest Najwiekszy Wspólny Dzielnik?
a w tym zadaniu nie chodzi przez przypadek o NWW-Najmniejszą Wspólną Wielkokrotność???
Może mnie ktoś uświadomić?