obszar zbieżności i suma szeregu potęgowego
-
rafalafar
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{3 ^{n-1}x^{2n} }{(n+1)4^{n}}}\) z obszarem zbieżności nie mam problemu, ale jak obliczyć sumę takiego szeregu? Jedyne skojarzenie z obliczaniem sumy to szereg geometryczny lub wypisywanie kolejnych wyrazów i szukanie jakiejś prawidłowości, ale jak to zrobić w wypadku szeregu funkcyjnego?
-
szw1710
Przedstaw w postaci \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{\left(\dfrac{3x^2}{4}\right)^n}{3(n+1)}}\). I zabaw się sumą \(\displaystyle{ \sum\frac{t^n}{n+1}}\), która jest dość łatwa do wyznaczenia.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Zapomnijmy na chwilę o \(\displaystyle{ 3^{n-1}}\) oraz \(\displaystyle{ 4^n}\).
Resztę można zapisać w takiej postaci:
Co z pozostałymi składnikami?
Pozbieraj wszystko razem i przelicz na spokojnie.
Resztę można zapisać w takiej postaci:
\(\displaystyle{ \sum\limits_{n=1}^\infty \frac{x^{2n}}{n+1}=\frac{1}{x}\sum\limits_{n=1}^\infty\frac{x^{2n+1}}{n+1}=\frac{1}{x}\sum\limits_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{2}x^{2n+2}\right)'=}\)
co po zastosowaniu odpowiedniego twierdzenia daje się zapisać w postaci\(\displaystyle{ =\frac{1}{2x}\left(\sum\limits_{n=1}^\infty x^{2n+2}\right)'}\)
W środku masz teraz szereg gemoetryczny.Co z pozostałymi składnikami?
\(\displaystyle{ \frac{3^{n-1}}{4^n}=\frac{1}{3}\left(\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^{2n}}\)
i można to wciągnąć do \(\displaystyle{ x}\).Pozbieraj wszystko razem i przelicz na spokojnie.
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
@yorgin
\(\displaystyle{ \sum\limits_{n=1}^\infty \frac{x^{2n}}{4^n}=\frac{1}{x}\sum\limits_{n=1}^\infty\frac{x^{2n+1}}{n+1}=\frac{1}{x}\sum\limits_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{2}x^{2n+2}\right)'}\)
Możesz przybliżyć skąd taka formuła? o pierwszą równość mi chodzi.
BTW wyjaśnienie szw1710 wydaje mi sie klarowniejsze, choćby dlatego, że on już od początku "wciągnął to do iksa", a poza tym nie bawi się szeregami z parzystą potęgą.
\(\displaystyle{ \sum\limits_{n=1}^\infty \frac{x^{2n}}{4^n}=\frac{1}{x}\sum\limits_{n=1}^\infty\frac{x^{2n+1}}{n+1}=\frac{1}{x}\sum\limits_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{2}x^{2n+2}\right)'}\)
Możesz przybliżyć skąd taka formuła? o pierwszą równość mi chodzi.
BTW wyjaśnienie szw1710 wydaje mi sie klarowniejsze, choćby dlatego, że on już od początku "wciągnął to do iksa", a poza tym nie bawi się szeregami z parzystą potęgą.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
a4karo, babola zrobiłem w zapisie.
Dzięki Ci za zwrócenie uwagi. Poprawione.
Co do klarowności - cóż, są różne szkoły rozwiązywania tego samego problemu
Dzięki Ci za zwrócenie uwagi. Poprawione.
Co do klarowności - cóż, są różne szkoły rozwiązywania tego samego problemu