Stanowisko do badania przepływu cieczy

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
cycleteam
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: cycleteam »

Witam,
muszę zbudować stanowisko do badania przepływu cieczy (wpływ przeszkody umieszczonej w rurze fi8 na zaburzenie przepływu cieczy). Ma wyglądać to tak że do rurki podawana jest woda oraz jakiś kolorowy czynnik. Kolorowy czynnik płynie stabilnie w środku rury i po pewnym czasie napotyka przeszkodę. Dzięki temu będzie można zaobserwować ruch cieczy opływającej przeszkodę.

Mam pytania:
a) jaki czynnik podać który jest tani, widoczny i nie miesza się z wodą
b) w jaki sposób podać czynnik do środka rury
c) czy jeśli podam czynnik wraz z wodą jednym wężem do rury czy on się ustabilizuje w środku przepływu jesli będzie laminarny?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

Spróbowałbym bardzo intensywnych (dużo proszku - mało wody) barwników spożywczych, takich co stosują cukiernicy. Oranż, czerwień, są zielone i niebieskie.

Jak wprowadzić oną rurkę w oną rurę? Dla zminimalizowania turbulencji trzeba długiej ( ba, jak długiej, tylko próba da odpowiedź) i o cienkiej ściance rurki umieszczonej w osi rury i zapewnić jednakową prędkość obu płynów w rurze i w rurce. Zaostrzyć krawędzie otworu rurki pod małym kątem. A zasilanie to może dwie danajdy? Da to stałość ciśnień (wydatków). I nie będą one na jednej wysokości bo opory przepływu są różne. Dla lepszej zwięzłości kolorowej strugi można spróbować dodawania do niej bardzo niewielkiej ilości gliceryny. ( tak robią poniektórzy atramenty).

W.Kr.
cycleteam
Użytkownik
Użytkownik

Mam pytanko co to są "danajdy"?

Poddanie kolorowego czynnika o takim samym natężeniu przepływu będzie dosyć problematyczne.. myślałem raczej o podaniu go grawitacyjnie..
Barwniki spożywcze myślę że do tanich nie należą biorąc pod uwagę fakt że będą przepływać przez rurkę do ścieków..

Na zdjęciu widać mój projekt który chcę wprowadzić w życie. Rurka fi8 o długości 2m.

ciężko będzie wprowadzić rurkę tak jak zaprezentowałem na zdjęciu biorąc pod uwagę małą średnicę rury 2 metrowej.
Drugi problem to skąd załatwić zakrzywioną tak cienką rureczkę do kolorowego czynnika.

Podobne stanowiska często są na laboratoriach z mechaniki płynów jednak nie pamiętam ich budowy.
Fajnie byłoby zamontować coś co sprawdzi spadek ciśnienia cieczy.. czy rotametr do takiego celu się nadaje?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Danajda to takie naczynie pomiarowe z przelewem na górze co niezależnie od ilości podawanej cieczy byle nie mniej niż wydatek zapewnia stałą wysokość ciśnienia H zatem i stałość wydatku Q.
Coś w tym rodzaju jak w załączniku.
Barwniki spożywcze nie są drogie mam wrażenie, że 1/4 kg wystarczy na wiele, bardzo wiele prób. Szczypta proszku wystarcza na zabarwienie masy tortowej na duuży tort.
Rurkę w oną rurę to ja bym wprowadził przez jedną z tych zaślepek. Jak potrzeba to warto takiej poszukać. Ważne by miała długie prowadzenie dla rurki, co by rurka nie zwisała ukośnie. A długość rurki w rurze to już trzeba dobrać tak, by strumień cieczy (wody) "wyprostować" do laminarnego. Inaczej cała zabawa na nic. Następna sprawa przeszkoda. Co ma "robić" za przeszkodę? Miejsce przeszkody? czy rurka d= 8 mm (?) czy cm? centymetrowa rurka to nie rurka do takich badań. Tarcie przyścienne może popsować obraz. Może być nawet trudno uchwycić przekrój w którym wpływ przeszkody ( przed przeszkodą) zaburzy ruch. A za przeszkodą to już zawirowania będą takie, że nic się nie zobaczy, kociokwik w małej objętości. Tak to ja, coś wiedzący z mechaniki przepływów sobie wyobrażam.
Rura conajmniej jak świetlówki. Kapsle, jeden z tulejką na rurkę uszczelniony dławnicą ze sznurka teflonowego, ślisko to łatwość przesuwu, ale szczelność może być zapewniona. Grugi kapsel z zaworkiem do regulacji wydatku. Przeszkoda, jaka? na żerdzi z drutu ( szprycha rowerowa) mocowana do kapsla wylotowego.
Zawrót czynnika zabarwionego , czyli zlewania z danajdy do zbiornika z onym, i pamiętanie, że jest trudno zmywalny z rąk i naczyń.
W.Kr.
danajda.png
cycleteam
Użytkownik
Użytkownik

8mm przekrój wewnętrzny.
Będę umieszczał blszki 8x200x1 [mm] ponawiercane, pozaginane, itp będę obserwować ruch cieczy która napotka na swojej drodze blaszkę. Jak bardzo się zaburzy.
Chodzi w tym że przepływ turbulentny lepiej odbiera ciepło.. i taki przepływ chcę uzyskać przy liczbie Re dla ruchu laminarnego. Z tym stałością wydatku Q od H zgodzę się tylko trudno będzie określić Q zależne od H aby równe było przepływowi czystej wody podawanej bezpośrednio w rurę 8mm.

Co do barwników.. czy one nie zmieszają się z wodą...? Czy to nie powinna być substancja która nie miesza się z wodą? jakiś olej? czytałem że do takiego czegoś używa się substancję zwaną fluorosceiną.
... 02945.html << to chyba to.

Znalazłem schemat podobnego stanowiska w pewnej instrukcji do laborki:

Gdzie można kupić rurkę do barwnika? Jest szansa że się uda uzyskać jakieś satysfakconujące wyniki ?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Na te tematy nie potrafię dać rozsądnej podpowiedzi.
Liczba Reynoldsa dla przepływy laminarnego jest bardzo mała (jak na wartości spotykane powszechnie). Czy wprowadzenie przeszkody w strugę poruszającą się z tak małymi przeszkodami spowoduje jej zauważalną turbulętność? Może tylko zmiany kierunków ruchu cząstek cieczy ale bez wirowości? Tego nie czuję.
Jakie szanse na satysfakcje? Trudno odpowiedzieć bez pierwszych prób.
Pytanie o wprowadzenie oleju. Jeżeli, to gliceryna. Ile? jaki procent? Też trudno odpowiedzieć z za klawiatury nie robiąc prób. A spróbować można z pipetą zanurzoną w wanience lekko podając barwnik i prowadząc pipetę pod wodą. Niektóre atramenty niechętnie się rozpuszczały w wodzie. Szczególnie czarny marki Raduga.
ODPOWIEDZ