AiR - EAIiIB
- mortan517
- Użytkownik

- Podziękował: 112 razy
AiR - EAIiIB
Witam.
Mam pytania odnośnie Automatyki i Robotyki na tym wydziale. W tym roku zaczynam się tam uczyć i chciałbym wiedzieć, jak wszystko wygląda. Już dowiedziałem się, że matematyka, fizyka oraz informatyka są ciężkie na tym kierunku, jednak nie przeraża mnie to. Na syllabusach przejrzałem jaki jest materiał z mat oraz fiz ale nie wiem czego spodziewać się na informatyce. Jedni mówią, żeby zaznajomić się na wakacjach z C inni, że z C++. Ogólnie proszę o opinie ludzi, którzy wiedzą coś o tym kierunku bądź studiują tam, ew. ludzi którzy skończyli te studia. Jaka jest atmosfera na tych studiach? Czy ten kierunek jest wartościowy?
Pozdrawiam i proszę o udzielanie się w temacie.
Mam pytania odnośnie Automatyki i Robotyki na tym wydziale. W tym roku zaczynam się tam uczyć i chciałbym wiedzieć, jak wszystko wygląda. Już dowiedziałem się, że matematyka, fizyka oraz informatyka są ciężkie na tym kierunku, jednak nie przeraża mnie to. Na syllabusach przejrzałem jaki jest materiał z mat oraz fiz ale nie wiem czego spodziewać się na informatyce. Jedni mówią, żeby zaznajomić się na wakacjach z C inni, że z C++. Ogólnie proszę o opinie ludzi, którzy wiedzą coś o tym kierunku bądź studiują tam, ew. ludzi którzy skończyli te studia. Jaka jest atmosfera na tych studiach? Czy ten kierunek jest wartościowy?
Pozdrawiam i proszę o udzielanie się w temacie.
-
baklazan9494
- Użytkownik

- Podziękował: 54 razy
AiR - EAIiIB
Myślę, że nieważne jest to, czy zaczniesz w C czy w C++, chodzi raczej o zrozumienie jakichś podstawowych rzeczy jeśli nigdy wcześniej nie programowałeś czyli jakieś pętle, tablice, wskaźniki, operacje na plikach, funkcje z argumentami itp. Jeśli nie trafisz z językiem i na studiach będziesz miał inny to jest to tylko kwestia innej składni, szybko się przestawisz. Ale myślę że na jakimś forum AGH możesz dowiedzieć się jakiego języka używają studenci na I semestrze
- mortan517
- Użytkownik

AiR - EAIiIB
Znalazłem właśnie coś takiego:
"na pierwszym semestrze wstęp do programowania - język ANSI C,
na drugim semestrze C/C++,
semestr trzeci - zaawansowana obiektowość z C++"
Czyli wygląda na to, że lepiej zacząć od C. Znalazłem w pdfie podobno dobrą książkę Praty "Język C. Szkoła programowania". Czy wydanie V jest obowiązującym obecnie? Bo wiem, że do c++ Praty jest już wydanie VI.
"na pierwszym semestrze wstęp do programowania - język ANSI C,
na drugim semestrze C/C++,
semestr trzeci - zaawansowana obiektowość z C++"
Czyli wygląda na to, że lepiej zacząć od C. Znalazłem w pdfie podobno dobrą książkę Praty "Język C. Szkoła programowania". Czy wydanie V jest obowiązującym obecnie? Bo wiem, że do c++ Praty jest już wydanie VI.
-
baklazan9494
- Użytkownik

- Podziękował: 54 razy
AiR - EAIiIB
Sam posiadam wydanie V do C i zdecydowanie mogę polecić. Nie wiem czy jest jakieś nowsze wydanie, moja książka jest z 2012r. aczkolwiek nawet jeśli coś się zmieniło to i tak spokojnie możesz z niej się uczyć. Jeśli ją ogarniesz to myślę że pierwszy semestr nie powinien Cię jakoś szczególnie zaskoczyć.
- mortan517
- Użytkownik

AiR - EAIiIB
A jeszcze jedno pytanie. Nauczyć się dobrze C i później dopiero zaczynać z C++, czy też może poznawać obydwa języki jednocześnie?
I jaki jest dobry programik do pisania w C? (żeby był edytor, kompilator itd.)
I jaki jest dobry programik do pisania w C? (żeby był edytor, kompilator itd.)
-
Ser Cubus
- Użytkownik

- Podziękował: 107 razy
AiR - EAIiIB
Na start code blocks lub eclipse. Wg. mnie możesz od razu uczyć się C++, C++ jest takim 'rozszerzonym' C. Jeżeli pominiesz rozdział w książce o C++ nt. klas to praktycznie nauczysz się C. Oczywiście są jakieś drobne różnice, ale spokojnie załapiesz o co chodzi. Poza tym, wątpie aby to faktycznie było aż takie trudne, studenci lubią wyolbrzymiać 
- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
AiR - EAIiIB
To bez znaczenia. Ale ogólnie poznawanie podstaw dwóch języków naraz nie wydaje mi się być dobrym pomysłem (to taka prawda uniwersalna, nie tylko do programowania).mortan517 pisze:A jeszcze jedno pytanie. Nauczyć się dobrze C i później dopiero zaczynać z C++, czy też może poznawać obydwa języki jednocześnie?
-
kalwi
- Użytkownik

- Podziękował: 145 razy
AiR - EAIiIB
Sam miałem na początek C, potem C++, uczyłem się z Praty więc parę wniosków mam:
Książka mająca więcej niż 500 stron jest bez sensu jeśli chodzi o naukę na uczelni - za dużo czasu na czytaniu spędzisz, najlepsza książka do nauki C na pierwszy semestr to jest ta: Ma koło 500 stron bodajże i jest napisana przez twórcę języka C, Dennisa Ritchiego. Lub ewentualnie uczyć się z wikibooks + slajdy z wykładu. W każdym razie Pratę na studia odradzam (ale jak się ma dużo czasu to polecam).
Nie ma sensu uczyć się obu języków naraz, bo to zupełnie co innego. C jest strukturalnym językiem, a C++ obiektowym. Oczywiście wiele rzeczy się powtarza, ale na początek lepiej jest się pomęczyć z C i zrozumieć dobrze jak działają wskaźniki, bo to takie oczywiste nie jest.
Co do kompilatora... Code blocks rzeczywiście może być przyjemny na początek, ale mi prowadzący go odradzał - ponieważ są tam dziwne komunikaty błędów. Najlepszy byłby gcc na linuxie imo.
Książka mająca więcej niż 500 stron jest bez sensu jeśli chodzi o naukę na uczelni - za dużo czasu na czytaniu spędzisz, najlepsza książka do nauki C na pierwszy semestr to jest ta: Ma koło 500 stron bodajże i jest napisana przez twórcę języka C, Dennisa Ritchiego. Lub ewentualnie uczyć się z wikibooks + slajdy z wykładu. W każdym razie Pratę na studia odradzam (ale jak się ma dużo czasu to polecam).
Nie ma sensu uczyć się obu języków naraz, bo to zupełnie co innego. C jest strukturalnym językiem, a C++ obiektowym. Oczywiście wiele rzeczy się powtarza, ale na początek lepiej jest się pomęczyć z C i zrozumieć dobrze jak działają wskaźniki, bo to takie oczywiste nie jest.
Co do kompilatora... Code blocks rzeczywiście może być przyjemny na początek, ale mi prowadzący go odradzał - ponieważ są tam dziwne komunikaty błędów. Najlepszy byłby gcc na linuxie imo.
-
arturo91
- Użytkownik

AiR - EAIiIB
Devc++ bardzo dobry Informatyka na studiach to głownie (poza programowaniem oczywiście) sporo matematyki jakichs zbiorów itd W pracy bardziej przyda Ci się znajomość baz danych bo firmy mają problemy z gromadzeniem danych i wymianą plików
-
gryxon
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
AiR - EAIiIB
Codeblocks to nie jest kompilator.kalwi pisze: Co do kompilatora... Code blocks rzeczywiście może być przyjemny na początek, ale mi prowadzący go odradzał - ponieważ są tam dziwne komunikaty błędów. Najlepszy byłby gcc na linuxie imo.