AiR - EAIiIB

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 112 razy

AiR - EAIiIB

Post autor: mortan517 »

Witam.

Mam pytania odnośnie Automatyki i Robotyki na tym wydziale. W tym roku zaczynam się tam uczyć i chciałbym wiedzieć, jak wszystko wygląda. Już dowiedziałem się, że matematyka, fizyka oraz informatyka są ciężkie na tym kierunku, jednak nie przeraża mnie to. Na syllabusach przejrzałem jaki jest materiał z mat oraz fiz ale nie wiem czego spodziewać się na informatyce. Jedni mówią, żeby zaznajomić się na wakacjach z C inni, że z C++. Ogólnie proszę o opinie ludzi, którzy wiedzą coś o tym kierunku bądź studiują tam, ew. ludzi którzy skończyli te studia. Jaka jest atmosfera na tych studiach? Czy ten kierunek jest wartościowy?

Pozdrawiam i proszę o udzielanie się w temacie.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

AiR - EAIiIB

Post autor: baklazan9494 »

Myślę, że nieważne jest to, czy zaczniesz w C czy w C++, chodzi raczej o zrozumienie jakichś podstawowych rzeczy jeśli nigdy wcześniej nie programowałeś czyli jakieś pętle, tablice, wskaźniki, operacje na plikach, funkcje z argumentami itp. Jeśli nie trafisz z językiem i na studiach będziesz miał inny to jest to tylko kwestia innej składni, szybko się przestawisz. Ale myślę że na jakimś forum AGH możesz dowiedzieć się jakiego języka używają studenci na I semestrze
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik

AiR - EAIiIB

Znalazłem właśnie coś takiego:

"na pierwszym semestrze wstęp do programowania - język ANSI C,
na drugim semestrze C/C++,
semestr trzeci - zaawansowana obiektowość z C++"

Czyli wygląda na to, że lepiej zacząć od C. Znalazłem w pdfie podobno dobrą książkę Praty "Język C. Szkoła programowania". Czy wydanie V jest obowiązującym obecnie? Bo wiem, że do c++ Praty jest już wydanie VI.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

AiR - EAIiIB

Post autor: baklazan9494 »

Sam posiadam wydanie V do C i zdecydowanie mogę polecić. Nie wiem czy jest jakieś nowsze wydanie, moja książka jest z 2012r. aczkolwiek nawet jeśli coś się zmieniło to i tak spokojnie możesz z niej się uczyć. Jeśli ją ogarniesz to myślę że pierwszy semestr nie powinien Cię jakoś szczególnie zaskoczyć.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik

AiR - EAIiIB

A jeszcze jedno pytanie. Nauczyć się dobrze C i później dopiero zaczynać z C++, czy też może poznawać obydwa języki jednocześnie?

I jaki jest dobry programik do pisania w C? (żeby był edytor, kompilator itd.)
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

AiR - EAIiIB

Post autor: jackblack »

Ja używam Code Blocks.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik

AiR - EAIiIB

Dziękuję wam bardzo

Pozostaje mi jeszcze czekać na opinie innych osób, a szczególnie pomocne będą dla mnie osoby, które tam studiują.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 107 razy

AiR - EAIiIB

Post autor: Ser Cubus »

Na start code blocks lub eclipse. Wg. mnie możesz od razu uczyć się C++, C++ jest takim 'rozszerzonym' C. Jeżeli pominiesz rozdział w książce o C++ nt. klas to praktycznie nauczysz się C. Oczywiście są jakieś drobne różnice, ale spokojnie załapiesz o co chodzi. Poza tym, wątpie aby to faktycznie było aż takie trudne, studenci lubią wyolbrzymiać ;)
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

AiR - EAIiIB

Post autor: musialmi »

mortan517 pisze:A jeszcze jedno pytanie. Nauczyć się dobrze C i później dopiero zaczynać z C++, czy też może poznawać obydwa języki jednocześnie?
To bez znaczenia. Ale ogólnie poznawanie podstaw dwóch języków naraz nie wydaje mi się być dobrym pomysłem (to taka prawda uniwersalna, nie tylko do programowania).
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 145 razy

AiR - EAIiIB

Post autor: kalwi »

Sam miałem na początek C, potem C++, uczyłem się z Praty więc parę wniosków mam:
Książka mająca więcej niż 500 stron jest bez sensu jeśli chodzi o naukę na uczelni - za dużo czasu na czytaniu spędzisz, najlepsza książka do nauki C na pierwszy semestr to jest ta: Ma koło 500 stron bodajże i jest napisana przez twórcę języka C, Dennisa Ritchiego. Lub ewentualnie uczyć się z wikibooks + slajdy z wykładu. W każdym razie Pratę na studia odradzam (ale jak się ma dużo czasu to polecam).

Nie ma sensu uczyć się obu języków naraz, bo to zupełnie co innego. C jest strukturalnym językiem, a C++ obiektowym. Oczywiście wiele rzeczy się powtarza, ale na początek lepiej jest się pomęczyć z C i zrozumieć dobrze jak działają wskaźniki, bo to takie oczywiste nie jest.

Co do kompilatora... Code blocks rzeczywiście może być przyjemny na początek, ale mi prowadzący go odradzał - ponieważ są tam dziwne komunikaty błędów. Najlepszy byłby gcc na linuxie imo.
arturo91
Użytkownik
Użytkownik

AiR - EAIiIB

Post autor: arturo91 »

Devc++ bardzo dobry Informatyka na studiach to głownie (poza programowaniem oczywiście) sporo matematyki jakichs zbiorów itd W pracy bardziej przyda Ci się znajomość baz danych bo firmy mają problemy z gromadzeniem danych i wymianą plików
gryxon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

AiR - EAIiIB

Post autor: gryxon »

kalwi pisze: Co do kompilatora... Code blocks rzeczywiście może być przyjemny na początek, ale mi prowadzący go odradzał - ponieważ są tam dziwne komunikaty błędów. Najlepszy byłby gcc na linuxie imo.
Codeblocks to nie jest kompilator.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 145 razy

AiR - EAIiIB

Post autor: kalwi »

sorry, chodziło o środowisko oczywiście.
ODPOWIEDZ