Załóżmy, że mamy ciąg, który powstaje poprzez pomnożenie poprzedniego elementu przez jakąś stałą "a" i dodanie do tego iloczynu jakiejś stałej "b". Możemy dla przejrzystości zapisać pierwsze cztery elementy:
\(\displaystyle{ \begin{displaymath}
a_{1}=1 \\
a_{2}=a+b \\
a_{3}=(a+b)*a+b \\
a_{4}=[(a+b)*a+b]*a+b \\
\end{displaymath}}\)
Można łatwo napisać algorytm, który liczy n-ty element a, ale nie wiem jak sformalizować matematycznie wzór na n-ty element a, żeby nie odwoływać się w nim do elementu numer (n-1), ale wyrazić go tylko w kategoriach wartości początkowej (tutaj 1) oraz "a" i "b" prawdopodobnie używając operatorów \(\displaystyle{ \sum czy \prod}\) . Wie ktoś jak to wyrazić?
Ciąg mieszany (albo coś w tym stylu)
-
varian
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
@kropka+
Dzięki!
Niestety nie przyszło mi to do głowy, aby rozpisać te elementy i wtedy pomyśleć nad wzorem... Będę więc miał niezłą nauczkę!
@a4akro
Jeśli to się da jeszcze lepiej zapisać, to też oczywiście jestem tego ciekaw.
Dzięki!
Niestety nie przyszło mi to do głowy, aby rozpisać te elementy i wtedy pomyśleć nad wzorem... Będę więc miał niezłą nauczkę!
@a4akro
Jeśli to się da jeszcze lepiej zapisać, to też oczywiście jestem tego ciekaw.
-
varian
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
To coś takiego?
a_{n}= a^{n-1}+ \frac{b(1-a^{n-1})}{1-a}
\end{displaymath}}\)
a_{n}= a^{n-1}+ \frac{b(1-a^{n-1})}{1-a}
\end{displaymath}}\)
-
mmttdd
- Użytkownik

Nie jest konieczne nad niczym myśleć, gdyż mamy tu zupełnie standardowy problem, liniowe równanie rekurencyjne. Istnieje kilka metod rozwiązywania takich równań, możesz sobie poczytać.varian pisze:
Dzięki!
Można też zastosować podstawienie \(\displaystyle{ a _{n}=b _{n} +c}\) i tak dobrać wartość parametru \(\displaystyle{ c}\), żeby pozbyć się z równania wyrazu wolnego. Wtedy \(\displaystyle{ \left( b _{n} \right)}\) będzie ciągiem geometrycznym i łatwo można znaleźć jego ogólny wzór i wrócić do ciągu \(\displaystyle{ \left( a _{n} \right)}\).
-
Jarmil
- Użytkownik

W ten sposób można obliczyć minimalną liczbę ruchów przy wieży hanoi dla a=2 b=1. Właściwe posunięcia idealnie wpisują się w przedstawiony ciąg.
i dostajemy an=2^n-1
i dostajemy an=2^n-1