Mam takie zadanie:
Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami: \(\displaystyle{ z=x^2+y^2}\) oraz \(\displaystyle{ x+y+z=0}\)
Polecono mi, żebym podstawił \(\displaystyle{ z}\), więc podstawiam i dostaję coś takiego:
\(\displaystyle{ (x+ \frac{1}{2} )^2+(y+ \frac{1}{2} )^2= \frac{1}{2}}\)
Nie do końca wiem co mi to dało, czy ktoś mógłby mnie pokierować co dalej? Nie potrzebuję (chyba) całego rozwiązania, a jedynie kilku wskazówek i/lub całki którą dostaję i którą teraz powinienem policzyć.
Pozdrawiam
januszekm3
Objętość bryły ograniczonej paraboloidą i płaszczyzną.
-
januszekm3
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
- kerajs
- Użytkownik

- Podziękował: 335 razy
Dostałeś obszar całkowania. (To jakby cień który rzuca Twoja bryła na płaszczyznę XOY). Z niego wyliczasz granice całkowania
np:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}- \frac{ \sqrt{2} }{2} \le x \le -\frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}- \sqrt{ \frac{1}{2}-(x+ \frac{1}{2} )^2 } \le y \le -\frac{1}{2}+ \sqrt{ \frac{1}{2}-(x+ \frac{1}{2} )^2 }}\)
Co daje :
\(\displaystyle{ V= \int_{-\frac{1}{2}- \frac{ \sqrt{2} }{2}}^{-\frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{2} }{2}} \left( \int_{-\frac{1}{2}- \sqrt{ \frac{1}{2}-(x+ \frac{1}{2} )^2 }}^{-\frac{1}{2}+ \sqrt{ \frac{1}{2}-(x+ \frac{1}{2} )^2 }} \left( \left( -x-y\right)-\left( x^2+y^2\right) \right) \mbox{d}y \right) \mbox{d}x =....}\)
Przejście na współrzędne biegunowe:
\(\displaystyle{ x+ \frac{1}{2} =r\cos \alpha \wedge y+ \frac{1}{2} =r\sin \alpha}\)
ułatwi jej rozwiazanie.
np:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}- \frac{ \sqrt{2} }{2} \le x \le -\frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}- \sqrt{ \frac{1}{2}-(x+ \frac{1}{2} )^2 } \le y \le -\frac{1}{2}+ \sqrt{ \frac{1}{2}-(x+ \frac{1}{2} )^2 }}\)
Co daje :
\(\displaystyle{ V= \int_{-\frac{1}{2}- \frac{ \sqrt{2} }{2}}^{-\frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{2} }{2}} \left( \int_{-\frac{1}{2}- \sqrt{ \frac{1}{2}-(x+ \frac{1}{2} )^2 }}^{-\frac{1}{2}+ \sqrt{ \frac{1}{2}-(x+ \frac{1}{2} )^2 }} \left( \left( -x-y\right)-\left( x^2+y^2\right) \right) \mbox{d}y \right) \mbox{d}x =....}\)
Przejście na współrzędne biegunowe:
\(\displaystyle{ x+ \frac{1}{2} =r\cos \alpha \wedge y+ \frac{1}{2} =r\sin \alpha}\)
ułatwi jej rozwiazanie.
-
januszekm3
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ładnie, dziękuję, teraz (zapewne) dam sobie radę. (Nie)wielkie pytanie: czemu przy przechodzeniu na współrzędne biegunowe podstawiasz za \(\displaystyle{ x+ \frac{1}{2}}\) a nie po prostu za \(\displaystyle{ x}\)? Pytanie ogóle - jak w innych zadaniach zauważyć (?) że warto podstawić za coś innego niż \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)?
- kerajs
- Użytkownik

- Podziękował: 335 razy
Bo łatwiej mi w tym układzie wyliczyć kąt (\(\displaystyle{ \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\) ) i promieńjanuszekm3 pisze: (Nie)wielkie pytanie: czemu przy przechodzeniu na współrzędne biegunowe podstawiasz za \(\displaystyle{ x+ \frac{1}{2}}\) a nie po prostu za \(\displaystyle{ x}\)?
(\(\displaystyle{ \left\langle 0; \frac{ \sqrt{2} }{2} \right\rangle}\)) niż w klasycznych współrzędnych biegunowych. Poszukaj na forum zdań o znajdowaniu obszaru całkowania po przejściu na współrzędne biegunowe
Pewnie Cię zmartwię, ale zwykle jest to wynik zrobienia wielu zadań. Czasem jest to lenistwo lub cwaniactwo które skłania rozwiazujacego do szukania łatwiejszej lub mniej czasochłonnej metody.januszekm3 pisze: Pytanie ogónle - jak w innych zadaniach zauważyć (?) że warto podstawić za coś innego niż \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)?