Składanie ruchów
-
Kubaniec
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
Składanie ruchów
Witam Was, bardzo serdecznie. Mam problem z zadaniem, oto treść:
Po rzece płynie łódka ze stałą względem wody prędkością \(\displaystyle{ V_{1}}\), prostopadłą do kierunku prądu. Woda w rzece płynie wszędzie równolegle do brzegów, ale wartość jej prędkości \(\displaystyle{ V _{2}}\) zależy od odległości y od brzegu i dana jest wzorem:
\(\displaystyle{ V_{2}=V_{0} \sin \frac{ \pi y}{L}}\)
\(\displaystyle{ V _{o} , L}\) -stałe
L-szerokość rzeki
Znajdź:
Kształt toru łódki
odległośc na jaką woda zniosła łódkę w dół rzeki
Oczywiście zaczynam od rysunku, przyjmuję osie x,y, gdzie początek układu to miejsce w którym starrtuje moja łódka. Prędkość V1 jest prostopadła do osi oy, a prędkość V2 jest prostopadłą do osi ox, rysuję V jako przeciwprostokątną.
\(\displaystyle{ V= \sqrt{V1 ^{2} +V2 ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ V= \sqrt{V1 ^{2} +Vo ^{2}\sin ^{2} ( \frac{ \pi y}{L}) }}\)
wyznaczam równania ruchu tj.
\(\displaystyle{ x(t)=x}\)
\(\displaystyle{ y(t)=y}\)
warunki początkowe
\(\displaystyle{ x(0)=0}\)
\(\displaystyle{ y(0)=0}\)
\(\displaystyle{ y=V1t}\)
no i nie wiem co dalej, jak wyznaczyć x oraz odległość na jaką dotarła łódka
Po rzece płynie łódka ze stałą względem wody prędkością \(\displaystyle{ V_{1}}\), prostopadłą do kierunku prądu. Woda w rzece płynie wszędzie równolegle do brzegów, ale wartość jej prędkości \(\displaystyle{ V _{2}}\) zależy od odległości y od brzegu i dana jest wzorem:
\(\displaystyle{ V_{2}=V_{0} \sin \frac{ \pi y}{L}}\)
\(\displaystyle{ V _{o} , L}\) -stałe
L-szerokość rzeki
Znajdź:
Kształt toru łódki
odległośc na jaką woda zniosła łódkę w dół rzeki
Oczywiście zaczynam od rysunku, przyjmuję osie x,y, gdzie początek układu to miejsce w którym starrtuje moja łódka. Prędkość V1 jest prostopadła do osi oy, a prędkość V2 jest prostopadłą do osi ox, rysuję V jako przeciwprostokątną.
\(\displaystyle{ V= \sqrt{V1 ^{2} +V2 ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ V= \sqrt{V1 ^{2} +Vo ^{2}\sin ^{2} ( \frac{ \pi y}{L}) }}\)
wyznaczam równania ruchu tj.
warunki początkowe
\(\displaystyle{ x(0)=0}\)
\(\displaystyle{ y(0)=0}\)
\(\displaystyle{ y=V1t}\)
no i nie wiem co dalej, jak wyznaczyć x oraz odległość na jaką dotarła łódka
- Igor V
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
Składanie ruchów
Przyjmuję oznaczenia ,żeby było lepiej widać \(\displaystyle{ v_1=v_y}\) ,\(\displaystyle{ v_2=v_x}\)
\(\displaystyle{ v_x(t)=v_{0} \sin \left(\frac{ \pi y}{L}\right)=v_{0} \sin \left(\frac{ \pi v_y t}{L}\right)}\)
\(\displaystyle{ x(t)= \int v_x(t) \mbox{d}t =\int v_{0} \sin \left(\frac{ \pi v_y t}{L}\right)\mbox{d}t}\)
\(\displaystyle{ u= \frac{v_y\pi t}{L} \Rightarrow \mbox{d}t= \frac{L}{v_y\pi} \mbox{d}u}\)
\(\displaystyle{ x(u)= \frac{v_0 L}{v_y\pi}\int \sin(u)\mbox{d}u=-\frac{v_0 L}{v_y\pi}\cos(u)+C}\)
\(\displaystyle{ x(t)=-\frac{v_0 L}{v_y\pi}\cos\left(\frac{v_y\pi t}{L}\right)+C}\)
Stałą całkowania wyliczysz tak jak napisałeś z warunków początkowych.Tor wyznaczysz z kolei robiąc podstawienie za czas.Natomiast punkt przecięcia się wykresu \(\displaystyle{ y(x)}\) z "brzegiem" to będzie to miejsce ,gdzie łódź została zniesiona.
\(\displaystyle{ v_x(t)=v_{0} \sin \left(\frac{ \pi y}{L}\right)=v_{0} \sin \left(\frac{ \pi v_y t}{L}\right)}\)
\(\displaystyle{ x(t)= \int v_x(t) \mbox{d}t =\int v_{0} \sin \left(\frac{ \pi v_y t}{L}\right)\mbox{d}t}\)
\(\displaystyle{ u= \frac{v_y\pi t}{L} \Rightarrow \mbox{d}t= \frac{L}{v_y\pi} \mbox{d}u}\)
\(\displaystyle{ x(u)= \frac{v_0 L}{v_y\pi}\int \sin(u)\mbox{d}u=-\frac{v_0 L}{v_y\pi}\cos(u)+C}\)
\(\displaystyle{ x(t)=-\frac{v_0 L}{v_y\pi}\cos\left(\frac{v_y\pi t}{L}\right)+C}\)
Stałą całkowania wyliczysz tak jak napisałeś z warunków początkowych.Tor wyznaczysz z kolei robiąc podstawienie za czas.Natomiast punkt przecięcia się wykresu \(\displaystyle{ y(x)}\) z "brzegiem" to będzie to miejsce ,gdzie łódź została zniesiona.
-
kalwi
- Użytkownik

- Podziękował: 145 razy
Składanie ruchów
Jak masz ruch jednostajny prostoliniowy, to wtedy \(\displaystyle{ x(t)=v_x \cdot t+x_0}\) -> czyli pole pod wykresem się zmienia w zależności od czasu. Polem tym jest prostokąt, więc wyznaczenie go jest trywialne.
Jak masz ruch przyspieszony prostoliniowy, to wtedy \(\displaystyle{ x(t)= \frac{at^2}{2}+x_0}\). Tutaj polem jest trójkąt, więc nadal jest prosto.
W tym zadaniu polem będzie coś sinusoidalnego, więc tu trywialnie tak nie jest. Stąd scałkowanie. W taki sposób się takie zadania robi.
PS. Miałem to zadanie na pierwszym kolosie na fizyce na 1 semie
Jak masz ruch przyspieszony prostoliniowy, to wtedy \(\displaystyle{ x(t)= \frac{at^2}{2}+x_0}\). Tutaj polem jest trójkąt, więc nadal jest prosto.
W tym zadaniu polem będzie coś sinusoidalnego, więc tu trywialnie tak nie jest. Stąd scałkowanie. W taki sposób się takie zadania robi.
PS. Miałem to zadanie na pierwszym kolosie na fizyce na 1 semie
-
daras170
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Składanie ruchów
to nie są r-nia ruchuKubaniec pisze: wyznaczam równania ruchu tj.
masz składowe prędkości: \(\displaystyle{ v_x = \frac{dx}{dt}}\) \(\displaystyle{ v_y = \frac{dy}{dt}}\) to są r-nia różniczkowe 1 rzędu,
więc żeby wyznaczyć x(t) i y(t) należy rozdzielić zmienne i scałkować wykorzystując w-ki początkowe: x(0) = 0 i y(0) = 0.
- Igor V
- Użytkownik

Składanie ruchów
Kubaniec, tak jak powiedział kalwi i daras170 , przy czym by to interpretować jako pole (a właściwie ewentualnie różnicę pól) musisz mieć całkę oznaczoną..Po prostu korzystasz z definicji prędkości :\(\displaystyle{ \vec{v}(t)= \frac{ \mbox{d} \vec{r}(t) }{ \mbox{d}t }}\)
Dobrze wiedziećkalwi pisze: PS. Miałem to zadanie na pierwszym kolosie na fizyce na 1 semie
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
Składanie ruchów
Właściwie to zawsze różnicę pól, jeśli mówić 100% ściśle o prędkości jako wektorze (tak, zawiera się w tym samo "pole", jeśli pod osią x nie ma nic) Zadanie typowe na kolokwia, więc warto sobie przyswoić Choć ja to zadanie miałem przerabiane na ćwiczeniach.Igor V pisze:(a właściwie ewentualnie różnicę pól)
- Igor V
- Użytkownik

Składanie ruchów
AiDi, no chodziło mi właśnie o to jak zmienia się kierunek wektora to po prostu z definicji.Ale jak się nie zmienia to odejmuje się de facto \(\displaystyle{ 0}\) ,więc mamy po prostu pole
BTW :Ćwiczenia jak ćwiczenia ,zapewne najciekawsze jest kolokwium
BTW :Ćwiczenia jak ćwiczenia ,zapewne najciekawsze jest kolokwium
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Składanie ruchów
Zadanie w części przypomina problem rozkładu prędkości przepływu wody w chropowatym korycie.
W załączniku szkic rozkładu prędkości dla zadanych :
szerokości koryta L, prędkości przeplywu (płynięcia) w linii środkowej (osi) koryta i zależności :
\(\displaystyle{ V_x=V_o \cdot sin \frac{ \pi y}{L}}\) co pozwala na zauważenie, że kąt jest proporcjonalny do odległości linii strugi od brzegu koryta. W.Kr.
W załączniku szkic rozkładu prędkości dla zadanych :
szerokości koryta L, prędkości przeplywu (płynięcia) w linii środkowej (osi) koryta i zależności :
\(\displaystyle{ V_x=V_o \cdot sin \frac{ \pi y}{L}}\) co pozwala na zauważenie, że kąt jest proporcjonalny do odległości linii strugi od brzegu koryta. W.Kr.
-
Kubaniec
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
Składanie ruchów
ok, rozumiem, wyliczyłem stałą całkowania, teraz mam taką postać
\(\displaystyle{ x(t)= \frac{VoL}{V1 \pi } [1-\cos( \frac{V1 \pi t}{L} )]}\)
w odpowiedzi jest przekształcone do postaci
\(\displaystyle{ \frac{2VoL}{ \pi V1}\sin^{2}( \frac{V1 \pi t}{2L}}\)
i chyba coś przeoczyłem na matematyce, bo nie rozumiem skąd się wzięła taka postać z sinusem w kwadracie
proszę mi jeszcze powiedzieć jak obliczyć jak daleko prąd zniósł łódkę w dół rzeki
\(\displaystyle{ x(t)= \frac{VoL}{V1 \pi } [1-\cos( \frac{V1 \pi t}{L} )]}\)
w odpowiedzi jest przekształcone do postaci
\(\displaystyle{ \frac{2VoL}{ \pi V1}\sin^{2}( \frac{V1 \pi t}{2L}}\)
i chyba coś przeoczyłem na matematyce, bo nie rozumiem skąd się wzięła taka postać z sinusem w kwadracie
proszę mi jeszcze powiedzieć jak obliczyć jak daleko prąd zniósł łódkę w dół rzeki
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Składanie ruchów
Już Koledzy podpowiedzieli. Zatem wycofałem swój list.
W.Kr.
W.Kr.
Ostatnio zmieniony 3 sie 2014, o 15:29 przez kruszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
- Igor V
- Użytkownik

Składanie ruchów
Wykorzystano tożsamość \(\displaystyle{ 1-\cos(x)=2\sin^2\left( \frac{x}{2}\right)}\)
-- 3 sie 2014, o 14:28 --
kalwi i kruszewski wyprzedzili mnie-- 3 sie 2014, o 14:34 --Natomiast co do drugiego pytania ,to jak masz \(\displaystyle{ y(x)}\) , piszesz "równanie" brzegu (funkcja stała) i patrzysz w jakim punkcie się te wykresy przetną.
-- 3 sie 2014, o 14:28 --
kalwi i kruszewski wyprzedzili mnie-- 3 sie 2014, o 14:34 --Natomiast co do drugiego pytania ,to jak masz \(\displaystyle{ y(x)}\) , piszesz "równanie" brzegu (funkcja stała) i patrzysz w jakim punkcie się te wykresy przetną.