Calkowanie determisnistyczne

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 230 razy

Post autor: owen1011 »

jak w temacie, co to jest ?

czy calkowanie przez części i podstawianie można do tego zaliczyć ?
szw1710

Post autor: szw1710 »

W przeciwieństwie do całkowania chaotycznego. Mamy z nim do czynienia, gdy osoba całkująca za bardzo nie wie co robi

A poważnie, w całkowaniu deterministycznym chodzi o przybliżone obliczanie całek oznaczonych algorytmami deterministycznymi, takimi jak np. te używające kwadratur. Algorytmem niedeterministycznym jest metoda Monte Carlo, której immanentną częścią jest losowanie liczb (a naprawdę punktów płaszczyzny).
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 230 razy

Post autor: owen1011 »

ok - niedeterministyczne - monta carlo

deterministyczne - mogłbys podać ze dwie nazwy najprostszych metod. Muszę na jutro je zrozumieć, ostatnio całkowałem kilka lat temu na papierze

dzieki
szw1710

Post autor: szw1710 »

Ja się tego uczyłem z rok, żeby nabyć jakiej-takiej biegłości, a Ty chcesz na jutro. Jasne - student pyta na kiedy.

Przykładem jest metoda Simpsona, metoda trapezów, prostokątów itp. Zobacz też mój wykład na tym forum: 270811.htm i być może związane z nim wykłady w tamtym kompendium.

Całkowanie tymi metodami też można zrobić na papierze. Robię to podczas wykładu z analizy.
ODPOWIEDZ