Matematyka UW vs. informatyka UKSW

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
RotaVirusek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: RotaVirusek »

Witam!
Od dłuższego czasu interesowały mnie studia informatyczne, jednak w tym roku matura z matematyki nie poszła mi najlepiej. Dostałem się na informatykę na UKSW, a także jakimś cudem matematykę na UW.
Stąd moje pytanie, czy ktoś może orientuje się jak naprawdę wygląda poziom na UKSW? Czy naprawdę jest aż tak źle, jak twierdzą co niektórzy? Wiadomo, że chciałbym się na studiach czegoś nauczyć, a nie studiować dla samego papierka. Czy lepiej odpuścić sobie tę uczelnię i pójść na mniej chciany kierunek, ale na MIMUW?
2) Czy to prawda, że na UW ciężko się utrzymać? Wylecieć po pierwszym roku też bym nie chciał.
Czy MIMUW to siedzenie non stop w książkach, czy jest szansa na jakiekolwiek życie towarzyskie czy po prostu odpoczynek?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i nawet najmniejsze wskazówki:)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 lip 2014, o 14:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 145 razy

Post autor: kalwi »

Mam znajomego na informatyce na uksw... tragedia, tam nawet największy tłok zda, a po pierwszym roku to oni nic nie potrafią z programowania, ale to zupełne nic (oczywiście zdarzają się jednostki, które coś tam wyniosą, ale raczej nie są "większością"). Podobno jakiś gość miał 8 terminów poprawy egzaminu z jednego przedmiotu i już za ostatnim razem po prostu wszedł, podpisał się i go puścili. Taką historię słyszałem. Także bym tam nie szedł, programować się samemu można nauczyć - liczą się realne umiejętności, a akurat w programowaniu to samemu można bardzo dobrze się nauczyć takich.
RotaVirusek
Użytkownik
Użytkownik

Wielkie dzięki za odpowiedź:)
Ale czy sugerujesz żeby w ogóle nie iść na studia i uczyć się we własnym zakresie?
Bo w zasadzie nie wiem jak jest w praktyce, ale mam wrażenie, że na MIMUW raczej nie miałbym zbyt wiele wolnego czasu na tego typu samodzielne dokształcanie się? Czy może jestem w błędzie?
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 145 razy

Post autor: kalwi »

Hmmm no jeśli miałbym wybrać pomiędzy studiowaniem programowania na uksw a w domu to wybrałbym jednak dom (no ale tu dochodzą problemy z motywacją, ale to już osobna kwestia). Na MiMUW czasu raczej za dużo nie będzie przez te pierwsze 2 lata, ale to jest standard na każdej porządnej uczelni. Ale ja jestem na politechnice, więc o UW za dużo powiedzieć nie mogę . Moja rada - rok w domu pouczyć się ostro matmy aby maturę poprawić, a i jeszcze sporo czasu zostanie na naukę jakiegoś języka. Lub postudiować semestr na UW aby się czegoś nauczyć a potem zrezygnować ze studiów i poprawić maturę. Tak bym widział Twoje opcje. Bo semestr na uksw to raczej semestr stracony.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Post autor: Igor V »

RotaVirusek, mam paru znajomych na UW ,z czego jeden studiuje na MIM informatykę.Zawsze mówił że jest przeważnie dość ciężko i najczęściej musisz po prostu się napracować.No ale w końcu to jeden z najbardziej obleganych i prestiżowych kierunków w Polsce ,więc w sumie logiczne że na UW infa ma duże wymagania.O UKSW nie słyszałem wiele dobrego ,więc raczej bym tam odradzał ,podobnie jak kalwi.Jak chcesz porządne studia i dostałeś się na matematykę na UW ,to bym tam poszedł (zwłaszcza że tam sporo informatyki tam też będziesz miał ) ,a potem próbował się w razie czego przenosić.
PS.Na matmie na UW też lekko nie jest
RotaVirusek
Użytkownik
Użytkownik

Dzięki za wszystkie odpowiedzi:)
A jak według was sprawa ma się z Informatyką i Ekonometrią na SGGW?
Generalnie sprawy związane z ekonomią wydają mi się interesujące. Tylko jak sprawa wygląda z poziomem na tej uczelni, pracą potem? Czy uważacie że to dobre połączenie, czy raczej nic konkretnego? Może macie jakichś znajomych studiujących ten kierunek?:)
ODPOWIEDZ