[UJ] Jak przygotować się do informatyki?

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: jackblack »

Dzień dobry, zdaje sobie sprawę, że podobne tematy było mielone i wałkowane setki razy, ale jednak chciałbym żebyście troszkę indywidualnie do tego podeszli

Jestem tegorocznym maturzystą. Dostałem się na kilka informatyk w Krakowie, ale ostatecznie wybrałem "czystą" informatykę na UJ. Stąd moje pytanie.. Jak mam się przygotować przez wakacje do tych studiów? Zdaję sobie sprawę, że informatyka na uniwersytecie(szczególnie Jagiellońskim) to sporo kucia, teorii, matematyki, etc. Od maja uczę się (niestety trochę nieregularnie) c++. Korzystam z Symfonii C++ pana Jurka Grębosza, a także z kursów w internecie. Trochę ostatnio mam lenia i przestałem. Ogarniam też(również nieregularnie, a w zasadzie rzadko) kursy E-Trapeza. Znalazłem na internecie trochę literatury dotyczącej analizy matematycznej, czy logiki i teorii mnogości, ale przyznam się, że są dla mnie jak na razie troszkę zbyt skomplikowane. Dodam tylko, że do matematyki rozszerzonej uczyłem się w zasadzie sam i napisałem ją dosyć przyzwoicie(na tyle dobrze, że dostałem się na wszystkie kierunki, na jakie chciałem i miałem wybór kilku informatyk w Krakowie). Do klasy mat-fiz dołączyłem w lutym tego roku, czyli na 3 miesiące przed maturą, ponieważ odkryłem, że matma to jest to, co mnie interesuje(wcześniej, wstyd się przyznać, byłem na humanie). Ominęły mnie niestety lekcje z granic i pochodnych. Wiem, mniej więcej o co w tym chodzi, ale nie mam z tego jakichś solidnych podstaw.

Wobec tego, jak mam przygotować się do studiów informatycznych? 2 miesiące do rozpoczęcia semestru. Można coś zdziałać i jakoś przygotować się. Jak to generalnie jest na tej informatyce? Czy kadra nauczycielska od razu narzuca ogrom materiału, czy raczej stopniowo?

Przedmioty, jakie będę miał w pierwszym i drugim semestrze to: Algebra liniowa z geometrią, programowanie, analiza matematyczna, wstęp do logiki i teorii mnogości, systemy operacyjne.. Czego mam się spodziewać na tych przedmiotach? Jak się do nich przygotować, żeby dać sobie radę?

Przepraszam za przydługą treść.
Liczę na Waszą pomoc,

JB
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 107 razy

Post autor: Ser Cubus »

A co jest złego w byciu humanistą? Chyba nie znasz znaczenia tego słowa...

Na UJ nie studiowałem więc się nie wypowiem, ale co do książki Grębosza, uważam że jest bardzo dobra na start. Tylko pamiętaj, aby kupić najnowsze wydanie (niestety ten Pan przestał pisać książki dlatego, że ludzie piracili za dużo). Matmy nauczysz się na studiach, wystarczy się przyłożyć od początku.

I jeżeli idziesz na informatykę to polecam poczyć się z algorytmów
jackblack
Użytkownik
Użytkownik

Dziękuje za odpowiedz. Książki Grebosza akurat kupiłem. Mam 2 tomy najnowszego wydania, także cos działam. Skąd najlepiej uczyć sie algorytmów?

Nic nie jest złego w byciu humanista. Chodziło mi raczej o "humanistyczny" fakultet, gdzie jest kucie na blaszkę, albo poprawianie sprawdzianów innych klas. Tak przynajmniej było w mojej szkole. Nie robiło sie właściwie nic. Więc stad taka, dosyć subiektywna, opinia, ze wstyd

Pozdrawiam
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 107 razy

Post autor: Ser Cubus »

Jeżeli uczysz się już C++ to pamiętaj, że jest nowy standard 0x11.
Polecam książkę Bjarne Stroustrup'a "A tour of C++", tam jest trochę napisane. Jeżeli nie znasz autora, to lepszego nauczyciela nie znajdziesz, Bjarne jest ojcem C++ :)

Jeżeli chodzi o Grębosza, napisał on również Pasje C++ (kontynuacja Symfonii), opisuje tam STL i kontenery. Jeżeli masz dużo czasu to przeczytaj 2 tomy, jeżeli nie aż tak dużo to można pominąć drugi.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Dobre opinie zbiera również książka "Język C++ Szkoła programowania" Prata. Kolega ją przerabia i sobie chwali. W ślad za nim kupiłem ją i ja - póki co leży na półce od miesiąca i dojrzewa. Zaglądałem do niej i wydaje się fajnie ułożona. Mała czcionka i ponad 1000 stron. Najnowsza wersja zawiera dodatek o nowym standardzie.

Co do przygotowania: algebra itd. - bez sensu. Skończywszy studia prawdopodobnie będziesz programistą. Póki masz wolne i chęć nauki ucz się język i pisz samemu programy. Nie jakieś z kapelusza wymyślone problemy, ale takie, które wydają Ci się przydatne, zabawne itp. Misją nie powinno być tyle nauka, co polubienie tego
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 145 razy

Post autor: kalwi »

Też się uczyłem z Praty C oraz C++. Wnioski: do nauki w wolnym czasie świetna książka, do nauki na studiach - nie. I mam na myśli to, że jest ona po prostu za szczegółowa i za dużo czasu nad nią się spędza, przynajmniej takie jest moje odczucie. Książka na jeden semestr powinna zawierać max 500 stron.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Oczywiście kalwi ma pewnie rację, ale nie przyszło mi do głowy to, że autor tematu chce się uczyć C++ po to, aby mu było łatwiej na studiach.
jackblack
Użytkownik
Użytkownik

Co moglibyście mi polecić do logiki i teorii mnogości? Słyszałem, ze to ciezki przedmiot i poszukuję jakichś materiałów, ktore wyjaśniają wszystko od podstaw
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

Może "Wstęp do matematyki" Jana Kraszewskiego na początek?
ODPOWIEDZ