Ranking uczelni, a sukces studenta
- stexplained
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Jaka jest zależność między rankingiem uczelni, a sukcesem studenta tej uczelni? Proszę o podzielenie się prawdziwymi historiami, z których chciałbym wyciągnąć rzetelne wnioski
- PiotrowskiW
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Chyba żadnych nie znajdziesz, bo ciężko zdefiniować pojęcie "sukces". Dla jednego sukcesem jest praca za 2600, dla innego własny biznes przynoszący milion rocznie jest dopiero początkiem. A jeszcze inny za sukces uważa udane życie rodzinne, podróże,...
Moim zdaniem o tym, czy w życiu odniosło się sukces można powiedzieć po kilkunastu, kilkudziesięciu latach. A miara sukcesu z pewnością nie jest kasa.
Moim zdaniem o tym, czy w życiu odniosło się sukces można powiedzieć po kilkunastu, kilkudziesięciu latach. A miara sukcesu z pewnością nie jest kasa.
-
Adifek
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Dokładnie tak jak pisze a4karo. Dodam od siebie, że to tylko od studenta zależy ile wyniesie ze studiów. Liczy się wkład własny, a nie opinia o uczelni. A i tak bywa bardzo zgubna. Będąc już pod koniec studiów mogę śmiało powiedzieć, że znaczna część studentów nawet dobrych uczelni nie powinna mieć w ogóle matury. A oni kończą studia bez większych problemów...
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Na sukces studenta pracuje sam student, nie uczelnia. Więc nie ma żadnej zależności.stexplained pisze:Jaka jest zależność między rankingiem uczelni, a sukcesem studenta tej uczelni?
3.0 (za drugim/ostatnim możliwym terminem) i do przodu. Pełno jest takich ludzi.Adifek pisze:Będąc już pod koniec studiów mogę śmiało powiedzieć, że znaczna część studentów nawet dobrych uczelni nie powinna mieć w ogóle matury. A oni kończą studia bez większych problemów...
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Tu się nie do końca zgodzę: atmosfera panująca na uczelni, stosunek pracowników do studentów, możliwości korzystania z uczelnianych zasobów maja znakomity wpływ zaktywizowanie studenta. Są uczelnie, gdzie nauczyciel jest partnerem, przewodnikiem (sam miałem przyjemność studiować w takim instytucie) i są takie, gdzie o taką współprace trudno.Na sukces studenta pracuje sam student, nie uczelnia. Więc nie ma żadnej zależności.
Natomiast w pełni zgadzam się z tym, że to student powinien wykazać inicjatywę i włożyć wiele pracy, aby ze studiów wynieść coś, co w życiu mu się przyda (i tym czymś nie jest bynajmniej dyplom).
-
Ser Cubus
- Użytkownik

- Podziękował: 107 razy
yorgin, naprawdę uważasz, że oceny dobrze odzwierciedlają znajomość umiejętności studenta?
stexplained, słyszałem, że GUS publikował jakieś dane odnośnie zarobków absolwentów po danych uczelniach, ale nie mam pojęcia jak to znaleźć. Poza tym sądzę, że uczelnie też prowadzą takie wewnętrzne rankingi
stexplained, słyszałem, że GUS publikował jakieś dane odnośnie zarobków absolwentów po danych uczelniach, ale nie mam pojęcia jak to znaleźć. Poza tym sądzę, że uczelnie też prowadzą takie wewnętrzne rankingi
- PiotrowskiW
- Użytkownik

Jako student mogę powiedzieć, że oceny w większości przypadków nie mają nic wspólnego z wiedzą.
Chodzi mi o to, że bardzo dużo ludzi mających średnią około 4,8 i pobierających stypendium na IV roku matematyki nie zna definicji całki riemanna itp. Przeraża mnie to.
O nauczycielach to już nie wspominam nawet...
Chodzi mi o to, że bardzo dużo ludzi mających średnią około 4,8 i pobierających stypendium na IV roku matematyki nie zna definicji całki riemanna itp. Przeraża mnie to.
O nauczycielach to już nie wspominam nawet...
- stexplained
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Nie da się ukryć - trzeba zasuwać. Ja, w czasach swoich akademickich kompleksów, natknąłem się na konkurs Studencki Nobel, który w 70% wygrywały osoby z uczelni, o których słyszałem pierwszy raz w życiu. To dało mi do myślenia (i działania) .
A co myślicie o rankingu Perspektyw?
A co myślicie o rankingu Perspektyw?
Ostatnio zmieniony 21 lip 2014, o 11:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Trudne pytanie.Ser Cubus pisze:yorgin, naprawdę uważasz, że oceny dobrze odzwierciedlają znajomość umiejętności studenta?
Na znanych mi przykładach widziałem, że często słabe oceny były efektem niższego zaangażowania oraz ogólnie pojętej wiedzy. Natomiast lepsze oceny nie muszą odzwierciedlać lepszej wiedzy - czasem ktoś ma szczęście i dostanie 5.0 ucząc się jeden wieczór przed egzaminem (taki przypadek też znam - egzamin ustny z analizy dla pierwszego roku, 67 zagadnień, ~120 stron do nauczenia, człowiek nauczył się 3 zagadnień i 2 trafił...). Dobre oceny nie zawsze więc są dobrym wskaźnikiem.
Tak na poczekaniu i od ręki to Ci tego nie wypiszę. Ale chwila zastanowienia i... zrobiłbym to. Nie chodzi o to, że nie znam definicji - znam jej intuicję, z której buduję formalną definicję. A ostatnio formalną definicję całki Riemanna miałem ~7 lat temu.PiotrowskiW pisze: Chodzi mi o to, że bardzo dużo ludzi mających średnią około 4,8 i pobierających stypendium na IV roku matematyki nie zna definicji całki riemanna itp. Przeraża mnie to.
Są lepsi i gorsi. Nauczyciel może robić swoje, ale student (nie mówię, że wszyscy) również powinien wykazać pewne zaangażowanie w zajęcia i poświęcić na zestaw przed ćwiczeniami więcej, niż prowadzący poświęca na jego przygotowanie. Prosiłem kiedyś studentów o przeczytanie definicji, bez których nie da się zrozumieć tego, co będzie na kolejnych zajęciach. Jedna osoba to zrobiła.PiotrowskiW pisze: O nauczycielach to już nie wspominam nawet...
Te wszystkie przykłady pochodzą z UJ. Zatem mimo iż UJ jest na podium wśród polskich uczelni, nie uważam, by oznaczało to, że każdy jej student odniesie sukces. Ba, aby tylko co drugi...
- PiotrowskiW
- Użytkownik

Pisząc "nauczyciel" miałem na myśli studenta specjalności nauczycielskiej.