Ranking uczelni, a sukces studenta

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
Awatar użytkownika
stexplained
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: stexplained »

Jaka jest zależność między rankingiem uczelni, a sukcesem studenta tej uczelni? Proszę o podzielenie się prawdziwymi historiami, z których chciałbym wyciągnąć rzetelne wnioski
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: Adifek »

Z grubsza - żadna.
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: PiotrowskiW »

A jakieś dane poza intuicyjne na podparcie tej tezy?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Post autor: a4karo »

Chyba żadnych nie znajdziesz, bo ciężko zdefiniować pojęcie "sukces". Dla jednego sukcesem jest praca za 2600, dla innego własny biznes przynoszący milion rocznie jest dopiero początkiem. A jeszcze inny za sukces uważa udane życie rodzinne, podróże,...

Moim zdaniem o tym, czy w życiu odniosło się sukces można powiedzieć po kilkunastu, kilkudziesięciu latach. A miara sukcesu z pewnością nie jest kasa.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: Adifek »

Dokładnie tak jak pisze a4karo. Dodam od siebie, że to tylko od studenta zależy ile wyniesie ze studiów. Liczy się wkład własny, a nie opinia o uczelni. A i tak bywa bardzo zgubna. Będąc już pod koniec studiów mogę śmiało powiedzieć, że znaczna część studentów nawet dobrych uczelni nie powinna mieć w ogóle matury. A oni kończą studia bez większych problemów...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: yorgin »

stexplained pisze:Jaka jest zależność między rankingiem uczelni, a sukcesem studenta tej uczelni?
Na sukces studenta pracuje sam student, nie uczelnia. Więc nie ma żadnej zależności.
Adifek pisze:Będąc już pod koniec studiów mogę śmiało powiedzieć, że znaczna część studentów nawet dobrych uczelni nie powinna mieć w ogóle matury. A oni kończą studia bez większych problemów...
3.0 (za drugim/ostatnim możliwym terminem) i do przodu. Pełno jest takich ludzi.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

Na sukces studenta pracuje sam student, nie uczelnia. Więc nie ma żadnej zależności.
Tu się nie do końca zgodzę: atmosfera panująca na uczelni, stosunek pracowników do studentów, możliwości korzystania z uczelnianych zasobów maja znakomity wpływ zaktywizowanie studenta. Są uczelnie, gdzie nauczyciel jest partnerem, przewodnikiem (sam miałem przyjemność studiować w takim instytucie) i są takie, gdzie o taką współprace trudno.

Natomiast w pełni zgadzam się z tym, że to student powinien wykazać inicjatywę i włożyć wiele pracy, aby ze studiów wynieść coś, co w życiu mu się przyda (i tym czymś nie jest bynajmniej dyplom).
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 107 razy

Post autor: Ser Cubus »

yorgin, naprawdę uważasz, że oceny dobrze odzwierciedlają znajomość umiejętności studenta?

stexplained, słyszałem, że GUS publikował jakieś dane odnośnie zarobków absolwentów po danych uczelniach, ale nie mam pojęcia jak to znaleźć. Poza tym sądzę, że uczelnie też prowadzą takie wewnętrzne rankingi
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik

Jako student mogę powiedzieć, że oceny w większości przypadków nie mają nic wspólnego z wiedzą.
Chodzi mi o to, że bardzo dużo ludzi mających średnią około 4,8 i pobierających stypendium na IV roku matematyki nie zna definicji całki riemanna itp. Przeraża mnie to.
O nauczycielach to już nie wspominam nawet...
Awatar użytkownika
stexplained
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: stexplained »

Nie da się ukryć - trzeba zasuwać. Ja, w czasach swoich akademickich kompleksów, natknąłem się na konkurs Studencki Nobel, który w 70% wygrywały osoby z uczelni, o których słyszałem pierwszy raz w życiu. To dało mi do myślenia (i działania) .
A co myślicie o rankingu Perspektyw?
Ostatnio zmieniony 21 lip 2014, o 11:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: yorgin »

Ser Cubus pisze:yorgin, naprawdę uważasz, że oceny dobrze odzwierciedlają znajomość umiejętności studenta?
Trudne pytanie.

Na znanych mi przykładach widziałem, że często słabe oceny były efektem niższego zaangażowania oraz ogólnie pojętej wiedzy. Natomiast lepsze oceny nie muszą odzwierciedlać lepszej wiedzy - czasem ktoś ma szczęście i dostanie 5.0 ucząc się jeden wieczór przed egzaminem (taki przypadek też znam - egzamin ustny z analizy dla pierwszego roku, 67 zagadnień, ~120 stron do nauczenia, człowiek nauczył się 3 zagadnień i 2 trafił...). Dobre oceny nie zawsze więc są dobrym wskaźnikiem.

PiotrowskiW pisze: Chodzi mi o to, że bardzo dużo ludzi mających średnią około 4,8 i pobierających stypendium na IV roku matematyki nie zna definicji całki riemanna itp. Przeraża mnie to.
Tak na poczekaniu i od ręki to Ci tego nie wypiszę. Ale chwila zastanowienia i... zrobiłbym to. Nie chodzi o to, że nie znam definicji - znam jej intuicję, z której buduję formalną definicję. A ostatnio formalną definicję całki Riemanna miałem ~7 lat temu.
PiotrowskiW pisze: O nauczycielach to już nie wspominam nawet...
Są lepsi i gorsi. Nauczyciel może robić swoje, ale student (nie mówię, że wszyscy) również powinien wykazać pewne zaangażowanie w zajęcia i poświęcić na zestaw przed ćwiczeniami więcej, niż prowadzący poświęca na jego przygotowanie. Prosiłem kiedyś studentów o przeczytanie definicji, bez których nie da się zrozumieć tego, co będzie na kolejnych zajęciach. Jedna osoba to zrobiła.

Te wszystkie przykłady pochodzą z UJ. Zatem mimo iż UJ jest na podium wśród polskich uczelni, nie uważam, by oznaczało to, że każdy jej student odniesie sukces. Ba, aby tylko co drugi...
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik

Pisząc "nauczyciel" miałem na myśli studenta specjalności nauczycielskiej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

PiotrowskiW pisze:Pisząc "nauczyciel" miałem na myśli studenta specjalności nauczycielskiej.
No toś zamieszał
ODPOWIEDZ