Zbiory - udowodnij

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
sebool12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

Zbiory - udowodnij

Post autor: sebool12 »

Witam

Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć co tutaj się dzieje ? Jakie wzory zostały tutaj użyte?

\(\displaystyle{ A \cup (B \setminus C) = \left( \left( A \cup B\right) \setminus C \right) \cup \left( A \cap C\right)}\)

\(\displaystyle{ P= \left( \left( A \cup B\right) \setminus C \right) \cup \left( A \cap C \right)=\left( \left( A \cup B\right) \cap C' \right) \cup \left( A \cap C \right)=}\)
\(\displaystyle{ = \left( A \cap C' \right) \cup \left( B \cap C' \right) \cup \left( A \cap C \right)=\left( B \cap C' \right) \cup \left( A \cap C' \right) \cup \left( A \cap C \right)=}\)
\(\displaystyle{ =\left( B \cap C' \right) \cup \left( A \cap \left( C \cup C' \right) \right)=\left( B \cap C' \right) \cup A=A \cup \left( B \setminus C \right)=L}\)

Do tego tematu mam ten wykład:

Kod: Zaznacz cały

https://www.dropbox.com/s/g9vbiwtgjpzz99s/MD_wykl_02.pdf

Dobra, powyższy przykład już rozkminiłem, ale tego nie mogę.

\(\displaystyle{ \left( A \setminus B\right) \cup \left( B \setminus A\right)=\left( A \cup B \right) \setminus \left( B \cap A\right)}\)

\(\displaystyle{ P=\left( A \cup B \right) \setminus \left( B \cap A\right)=\left( A \cup B \right) \cap \left( B \cap A\right)'=\left( A \cup B\right) \cap \left( B' \cup A'\right)=\left( A \cap B'\right) \cup \left( B \cap A'\right) = \left( A \setminus B\right) \cup \left( B \setminus A\right) = L}\)
Kaf
Użytkownik
Użytkownik

Zbiory - udowodnij

Post autor: Kaf »

\(\displaystyle{ \left( \left( A \cup B\right) \setminus C \right) \cup \left( A \cap C \right)=\left( \left( A \cup B\right) \cap C' \right) \cup \left( A \cap C \right)}\)
Zachodzi taka oto tożsamość \(\displaystyle{ X \setminus Y = X\cap Y'}\).
\(\displaystyle{ \left( \left( A \cup B\right) \cap C' \right) \cup \left( A \cap C \right) = \left( A \cap C' \right) \cup \left( B \cap C' \right) \cup \left( A \cap C \right)}\)
Iloczyn jest rozdzielny względem sumy.
\(\displaystyle{ \left( A \cap C' \right) \cup \left( B \cap C' \right) \cup \left( A \cap C \right)=\left( B \cap C' \right) \cup \left( A \cap C' \right) \cup \left( A \cap C \right)}\)
Tu korzystamy z przemienności sumy.
\(\displaystyle{ \left( B \cap C' \right) \cup \left( A \cap C' \right) \cup \left( A \cap C \right)=\left( B \cap C' \right) \cup \left( A \cap \left( C \cup C' \right) \right)}\)
Teraz łączność i znowu rozdzielność, tylko w drugą stronę.
\(\displaystyle{ \left( B \cap C' \right) \cup \left( A \cap \left( C \cup C' \right) \right)=\left( B \cap C' \right) \cup A}\)
Suma zbioru i jego dopełnienia jest równa całej przestrzeni, a część wspólna przestrzeni i danego jej zbioru jest równa temu zbiorowi.
\(\displaystyle{ \left( B \cap C' \right) \cup A=A \cup \left( B \setminus C \right)}\)
Korzystamy z tej samej tożsamości co na początku i z przemienności sumy.

\(\displaystyle{ \left( A \cup B \right) \setminus \left( B \cap A\right)=\left( A \cup B \right) \cap \left( B \cap A\right)'}\)
Ta sama tożsamość co wyżej została użyta.
\(\displaystyle{ \left( A \cup B \right) \cap \left( B \cap A\right)'=\left( A \cup B\right) \cap \left( B' \cup A'\right)}\)
Drugie prawo de Morgana.
\(\displaystyle{ \left( A \cup B\right) \cap \left( B' \cup A'\right)= \left[ \left( \left( A \cup B\right) \cap B'\right) \cup \left( \left( A \cup B\right) \cap A'\right) \right] = \\ = \left[ \left( \left( A \cap B'\right) \cup \left( B \cap B'\right)\right) \cup \left( \left( A \cap A'\right) \cup \left( B \cap A'\right)\right) \right] =\left( A \cap B'\right) \cup \left( B \cap A'\right)}\)
W środku dodałem dwa przekształcenia, żeby to było lepiej widoczne. Dwa razy korzystamy z rozdzielności oraz tego, że dany zbiór i jego dopełnienie są rozłączne.
\(\displaystyle{ \left( A \cap B'\right) \cup \left( B \cap A'\right) = \left( A \setminus B\right) \cup \left( B \setminus A\right)}\)
Znowu ta sama tożsamość.
sebool12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

Zbiory - udowodnij

Post autor: sebool12 »

Kaf pisze: Drugie prawo de Morgana.
\(\displaystyle{ \left( A \cup B\right) \cap \left( B' \cup A'\right)= \left[ \left( \left( A \cup B\right) \cap B'\right) \cup \left( \left( A \cup B\right) \cap A'\right) \right] = \\ = \left[ \left( \left( A \cap B'\right) \cup \left( B \cap B'\right)\right) \cup \left( \left( A \cap A'\right) \cup \left( B \cap A'\right)\right) \right] =\left( A \cap B'\right) \cup \left( B \cap A'\right)}\)
Chcesz powiedzieć, że zastosowałeś ten wzór?

\(\displaystyle{ \left( A \cup B\right)'=A \cap B'}\)

Patrze się na to od 30 min i za cholerę nie mogę tego rozkminić... Najbardziej dziwi mnie rozbicie tego nawiasu (coś ala wymnożone przez siebie)
Jest gdzieś wzór, który to opisuje?

Coś znalazłem, ale nie jestem pewny na 100%, że to to.

Rozdzielność mnożenia zbiorów względem dodawania ?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik

Zbiory - udowodnij

sebool12 pisze: Chcesz powiedzieć, że zastosowałeś ten wzór?
Ten wzór zastosowałem linijkę wyżej.
Coś znalazłem, ale nie jestem pewny na 100%, że to to.

Rozdzielność mnożenia zbiorów względem dodawania ?
Tak, o to chodzi. Spróbuj według tego wzoru rozpisać \(\displaystyle{ X \cap (B' \cup A')}\), a potem podstawić \(\displaystyle{ X= A \cup B}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Zbiory - udowodnij

Post autor: Jan Kraszewski »

sebool12 pisze:Chcesz powiedzieć, że zastosowałeś ten wzór?

Patrze się na to od 30 min i za cholerę nie mogę tego rozkminić...
Nic dziwnego, bo ten wzór jest mocno nieprawdziwy...

JK
Kaf
Użytkownik
Użytkownik

Zbiory - udowodnij

Myślę, że sebool12 najzwyczajniej w świecie zapomniał dopisać jednego apostrofu. Jeśli jednak rzeczywiście przez pół godziny próbował zrozumieć nieprawdziwy wzór, to chyba lepiej mu tego nie mówić, jeszcze się chłopak załamie i do matematyki zrazi
ODPOWIEDZ