Witam Was. Mam na imię Jan i chciałbym się wybrać w tym roku na studnia matematyczne. Interesuje mnie PG i UG. Jednak nie bardzo wiem więc się pytam która z nich jest lepsza pod względem matematycznym; która z nich oferuje lepszy program matematyczny. Podaję poniżej linki z planem studiów poszczególnych uczelni:
Porównywanie planów nie ma najmniejszego sensu.
Jeśli chodzi o przedmioty ścisłe to na UG jest śmiech na sali.
Moja rada-chcesz się czegoś nauczyć PG.
Chcesz studiować, bo studiować UG.
Domyślam się, że studiujesz/studiowałeś ETI na PG. Zapewnie na ETI jest zaawansowana matematyka, ale mi bardziej chodzi o prawdziwą matematykę. Chodzi mi o porównanie materiału matematycznego tych uczelni a nie "inżynieryjnego".
Witam - piszę w sprawie podobnej do kolegi wyżej - rozważam PG, UG, ale i UMK w Toruniu. Najbardziej interesowałaby opinia kogoś studiującego na tej pierwszej uczelni - zastanawiam się, czy osoba, która opanowała cały materiał szkoły średniej (podstawa pewnie około 95%, podobnie rozszerzenie) i zna ze szkoły pochodne, może bez obaw próbować swoich sił na tym kierunku. Sprawdzałem wprawdzie plan zajęć na wszystkich trzech uczelniach, ale specjalnie nie ułatwiło mi to wyboru, wręcz przeciwnie. Jak istotna jest nauka dowodów różnych twierdzeń i czy ma ona duże przełożenie na wyniki na studiach?
Raczej nie zamierzam iść w kierunku pracy naukowej, prędzej mi do finansów, ewentualnie do programowania.
Jeszcze jedno: czy fizyka jako przedmiot na matmie jest do ogarnięcia dla kogoś, kto ani nie zdawał z niej matury, ani nie radził sobie z nią jakoś szczególnie (przede wszystkim zawodzi u mnie brak jakiegokolwiek zmysłu czy umiejętności przełożenia danej sytuacji na konkretne wzory)? Czy na PG fiza jest w ogóle obowiązkowa? Pytam, bo plan studiów zawarty na stronie wydziału jest trochę nieprecyzyjny albo ja nie potrafię go poprawnie odczytać.
Pochodnych to nawet nie musisz znać. Możesz próbować sił bez obaw. Nauka dowodów... Warto je umieć przeprowadzić, niektórzy nawet oczekują znajomości na pamięć Fizyka zostanie wyłożona od zera.