Równanie Bernoulli'ego dla rurociągu długiego

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
wojtaspi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wojtaspi »

Witam,
Mam do wykonania następujące zadanie i nie wiem jak się do niego zabrać.

Jestem na etapie ułożenia równania Bernoulli'ego dla przekrojów na powierzchni wody i z tego równania wychodzi mi, że \(\displaystyle{ \sum_{}^{} h_{str} = 5 m}\)
W jaki sposób należy wyliczyć brakujące średnice rur i ich długości ?
W zadaniu dodatkowo jest podany tylko przepływ \(\displaystyle{ Q=30dm ^{3} /s ^{-1}}\)

-- 22 cze 2014, o 12:35 --

Chodzi mi tylko o koncepcję rozwiązania tego zadania. Nie mająć wysokości \(\displaystyle{ z _{0}}\) i długości oraz średnic - nie mam pojęcia jak się za to zabrać :(
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

Jeżeli \(\displaystyle{ H_s_t_r = 5 m}\), to wykres ciśnień (wysokości) rozporządzalnych jest jak na tym obrazku poniżej. Dla znanej średnicy \(\displaystyle{ D_1 \ i \ l_1 \ \Delta H}\), jest do wyliczenia, a stąd wysokość rozporządzalna na końcu pierwszego odcinka.
Przyjmując wstępnie, tak, wstępnie, kolejną znormalizowaną średnicę rury np. o dwie lub trzy pozycje w górę, można oszacować lokalną stratę na zmianę średnicy na mniejszą. Następnie dla tej średnicy na długości \(\displaystyle{ l_2}\) obliczyć wysokość strat na tej długości rurociągu.
I dla zmiany przekroju na trzecim odcinku trzeba będzie pożonglować średnicą i w pewnym sensie długością odcinka, a ta będzie mieć wpływ na długość odcinka drugiego.
Jak widać, nie ma tu "sztywnego" wzoru pod który można/należy podstawić to i tamto i wyrachować jak w księgowości. Pewna wprawa jest potrzebna, a jak jej brak ( a studentowi najczęściej brak, bo skąd ma mieć) trzeba kolejnymi przybliżeniami średnice-długości, "podejść pod wynik możliwie bliski. Tu można pozwolić sobie na omal dokładny, zmieniając/dobierając długości ostatniego odcinka.
Wzory na policzenie strat są w podręcznikach i w normach PN.
W.Kr.
Bez tytułu 1a.png
ODPOWIEDZ