Muszę obliczyć następujące zadanie:
Obliczyć pole powierzchni \(\displaystyle{ z=x ^{2} + 2}\) , która jest ograniczona płaszczyznami \(\displaystyle{ x+y=1, x=0, y=0}\)
Pomoże mi ktoś??
Obliczyć pole
-
zosor
- Użytkownik

Obliczyć pole
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, o 13:03 przez luka52, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
statystykinieznam
- Użytkownik

Obliczyć pole
Myślę, że w podanej przez Ciebie treści jest jakiś błąd, ponieważ taka figura będzie miała nieskończone pole.
\(\displaystyle{ S= \int_{0}^{+ \infty } (x ^{2}+2 ) \mbox{d}x - 1/2}\)
\(\displaystyle{ S= \int_{0}^{+ \infty } (x ^{2}+2 ) \mbox{d}x - 1/2}\)
-
zosor
- Użytkownik

Obliczyć pole
takie zadanie miałem podane na kolokwium... Wiec wynika z tego że należało napisac poprostu ze nie można tego policzyc??
Obliczyć pole
Jak na moje to rysując to w układzie współrzędnych idzie policzyć pole tego trójkąta, który tam wychodzi ze wzoru na trójkąt i wtedy by wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Licząc to całką wyszło mi prawie podobnie.
Za przedziały wziąłem \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1}\) i \(\displaystyle{ 0 \le y \le 1-x}\)
Dało mi to \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \int_{0}^{1-x} \sqrt{1+4x ^{2} } dxdy}\)
Wynik mi wyszedł \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\) ale mogłem się pomylić w całkowaniu
Licząc to całką wyszło mi prawie podobnie.
Za przedziały wziąłem \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1}\) i \(\displaystyle{ 0 \le y \le 1-x}\)
Dało mi to \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \int_{0}^{1-x} \sqrt{1+4x ^{2} } dxdy}\)
Wynik mi wyszedł \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\) ale mogłem się pomylić w całkowaniu