dzeta Riemanna

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 275 razy

dzeta Riemanna

Post autor: waliant »

Co da nam udowodnienie hipotezy Riemanna? Wiem, że tę funkcję można przedstawić za pomocą liczb pierwszych, ale czy udowodnienie tej hipotezy da nam odpowiedź o rozkładzie tych liczb pierwszych, który to jest tak tajemniczy? Jeśli tak, to skąd się bierze taki związek?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2014, o 17:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Literówka w temacie.
virtue
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

dzeta Riemanna

Post autor: virtue »

Związek liczb pierwszych z funkcją dzeta ?
Dlatego że \(\displaystyle{ \zeta(s)=\frac{1}{1^s}+\frac{1}{2^s}+\frac{1}{3^s}+\frac{1}{4^s}.......=\frac{1}{1-\frac{1}{2^s}}+\frac{1}{1-\frac{1}{3^s}}+\frac{1}{1-\frac{1}{5^s}}+\frac{1}{1-\frac{1}{7^s}}+.............}\)
Ostatnio zmieniony 14 cze 2014, o 21:15 przez virtue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

dzeta Riemanna

Post autor: VillagerMTV »

Pan Mirosław Zelent na YouTube ma filmik poświęcony hipotezie Riemanna. Nie oglądałem go, ale wydaje mi się, że powinno być to wyjaśnione choć trochę.
virtue
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

dzeta Riemanna

Post autor: virtue »

VillagerMTV pisze:Pan Mirosław Zelent na YouTube ma filmik poświęcony hipotezie Riemanna. Nie oglądałem go, ale wydaje mi się, że powinno być to wyjaśnione choć trochę.
Film taki sobie, nie za wiele wyjaśnia, dużo lepsza jest wg mnie książka "Obsesja liczb pierwszych" Derbyshire, która dostępna jest też w PDF.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 275 razy

dzeta Riemanna

Post autor: waliant »

virtue pisze:Związek liczb pierwszych z funkcją dzeta ?
Dlatego że \(\displaystyle{ \zeta(s)=\frac{1}{1^s}+\frac{1}{2^s}+\frac{1}{3^s}+\frac{1}{4^s}.......=\frac{1}{1-\frac{1}{2^s}}+\frac{1}{1-\frac{1}{3^s}}+\frac{1}{1-\frac{1}{5^s}}+\frac{1}{1-\frac{1}{7^s}}+.............}\)

To wiem, pytałem raczej dlaczego znalezienie miejsc zerowych tej funkcji pozwoli nam dowiedzieć się o rozkładzie liczb pierwszych?
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

dzeta Riemanna

Post autor: VillagerMTV »

virtue pisze:Film taki sobie, nie za wiele wyjaśnia, dużo lepsza jest wg mnie książka "Obsesja liczb pierwszych" Derbyshire, która dostępna jest też w PDF.
Nie oglądałem filmu, widziałem tylko, że się pojawił niedawno.

Oglądałem inny film o tym, ale nawet dla kogoś interesującego się matematyką był trochę nudnawy. Też jest dostępny na YouTube. Nazywa się "Hipoteza Riemanna. Zagadka Wszech czasów".
ODPOWIEDZ