Zamiana zmiennych w równaniach różniczkowych
-
jaranna
- Użytkownik

- Podziękował: 65 razy
Mam udowodnić, że: \(\displaystyle{ \frac{\partial ^{2} u}{ \partial t ^{2} } = a^{2} \frac{ \partial^{2}u}{ \partial x^{2}}}\), gdzie \(\displaystyle{ u: (t,x) \rightarrow \phi (x-at) + \psi (x+at)}\) oraz funkcje \(\displaystyle{ \phi, \psi}\) są dwukrotnie różniczkowalne w \(\displaystyle{ \RR}\)
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
-
jaranna
- Użytkownik

Chyba chodzi o odwzorowanie, ale pewna nie jestem. Może różniczkowanie jest proste, ale ja nawet nie wiem jak zapisać diagram tzn. jak zacząć.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Jaki diagram?
Swoją drogą domyśliłem się znaczenia tej strzałki i istotnie jest to symbol odwzorowania.
Masz do policzenia druga pochodną po \(\displaystyle{ t}\) oraz po \(\displaystyle{ x}\) funkcji \(\displaystyle{ \phi (x-at) + \psi (x+at)}\). W czym, powtarzam, leży problem? To jest zwykła pochodna złożenia.
Swoją drogą domyśliłem się znaczenia tej strzałki i istotnie jest to symbol odwzorowania.
Masz do policzenia druga pochodną po \(\displaystyle{ t}\) oraz po \(\displaystyle{ x}\) funkcji \(\displaystyle{ \phi (x-at) + \psi (x+at)}\). W czym, powtarzam, leży problem? To jest zwykła pochodna złożenia.
-
jaranna
- Użytkownik

Ok, więc chodzi o to że nie wiem dokładnie jak zapisać te pochodne.
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u }{\partial t} = \frac{\partial u}{\partial \phi} \cdot \frac{\partial \phi}{\partial t} + \frac{\partial u}{\partial \psi} \cdot \frac{\partial \psi}{\partial t} \\
\frac{\partial u}{\partial x} = \frac{\partial u}{\partial \phi} \cdot \frac{\partial \phi}{\partial x} + \frac{\partial u}{\partial \psi} \cdot \frac{\partial \psi}{\partial x}}\)
Czy powinno to wyglądać w ten sposób? I teraz jak mogłabym policzyć np. \(\displaystyle{ \frac{\partial \phi}{\partial x}}\) jeżeli nie mam podanej konkretnie funkcji?
\(\displaystyle{ \frac{ \partial u }{\partial t} = \frac{\partial u}{\partial \phi} \cdot \frac{\partial \phi}{\partial t} + \frac{\partial u}{\partial \psi} \cdot \frac{\partial \psi}{\partial t} \\
\frac{\partial u}{\partial x} = \frac{\partial u}{\partial \phi} \cdot \frac{\partial \phi}{\partial x} + \frac{\partial u}{\partial \psi} \cdot \frac{\partial \psi}{\partial x}}\)
Czy powinno to wyglądać w ten sposób? I teraz jak mogłabym policzyć np. \(\displaystyle{ \frac{\partial \phi}{\partial x}}\) jeżeli nie mam podanej konkretnie funkcji?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2014, o 15:34 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- yorgin
- Użytkownik

Nie. Twój zapis jest bardzo zły. Co to w szczegóności jest \(\displaystyle{ \pfrac{u}{\phi}}\)?jaranna pisze: Czy powinno to wyglądać w ten sposób?
Tak samo, jak liczysz pochodną \(\displaystyle{ (f(x)+g(x))'}\) gdy nie znasz funkcji. Na tym polega abstrakcyjne liczenie.jaranna pisze: I teraz jak mogłabym policzyć np. \(\displaystyle{ \frac{\partial \phi}{\partial x}}\) jeżeli nie mam podanej konkretnie funkcji?
Dla przykładu, masz funkcję \(\displaystyle{ u(x,y)=g(x+y)}\), gdzie \(\displaystyle{ g=g(s)}\) oraz \(\displaystyle{ s=x+y}\). Licząc \(\displaystyle{ \pfrac{u}{x}}\) liczysz pochodną złożenia. Jak ona wygląda?
-
jaranna
- Użytkownik

Czyli będzie to poprostu coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{\partial u}{\partial x} = \frac{\partial \phi (x-at)}{\partial x} + \frac{\partial \psi (x+at)}{\partial x}}\) ?
\(\displaystyle{ \frac{\partial u}{\partial x} = \frac{\partial \phi (x-at)}{\partial x} + \frac{\partial \psi (x+at)}{\partial x}}\) ?
- yorgin
- Użytkownik

A ile to jest \(\displaystyle{ \frac{\partial \phi (x-at)}{\partial x}}\)? Przecież z tym cały czas jest problem.
Postaraj się to przemyśleć - ja będe na forum dopiero jutro.
Postaraj się to przemyśleć - ja będe na forum dopiero jutro.
-
jaranna
- Użytkownik

No to jest po prostu \(\displaystyle{ \frac{\partial \phi}{\partial x}}\) ? Bo pochodna wewnętrzna jest równa jeden?
-
jaranna
- Użytkownik

czyli:
\(\displaystyle{ \frac{\partial u}{\partial t} = a \cdot \frac{\partial \psi}{\partial t} - a \cdot \frac{\partial \phi}{\partial t} \\
\frac{\partial ^{2} u}{\partial t^{2}} = a \frac{\partial}{\partial t} \left( a \cdot \frac{\partial \psi}{\partial t} - a \cdot \frac{\partial \phi}{\partial t} \right) - a \frac{\partial}{\partial t} \left( a \cdot \frac{\partial \psi}{\partial t} - a \cdot \frac{\partial \phi}{\partial t} \right)= 0}\)
tak?
\(\displaystyle{ \frac{\partial u}{\partial t} = a \cdot \frac{\partial \psi}{\partial t} - a \cdot \frac{\partial \phi}{\partial t} \\
\frac{\partial ^{2} u}{\partial t^{2}} = a \frac{\partial}{\partial t} \left( a \cdot \frac{\partial \psi}{\partial t} - a \cdot \frac{\partial \phi}{\partial t} \right) - a \frac{\partial}{\partial t} \left( a \cdot \frac{\partial \psi}{\partial t} - a \cdot \frac{\partial \phi}{\partial t} \right)= 0}\)
tak?
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
No nie. Przecież te pochodne są liczone w zupełnie róznych punktach:
\(\displaystyle{ \frac{\partial u}{\partial x}(x,t)=\phi'(x-at)+\psi'(x+at)}\)
uwaga, \(\displaystyle{ \phi, \psi}\) sa funkcjami jednej zmiennej, więc pisanie \(\displaystyle{ \partial\psi/\partial t}\) ma mało sensu.
\(\displaystyle{ \frac{\partial^2 u}{\partial x^2}(x,t)=\phi''(x-at)+\psi''(x+at)}\)
Podobnie
\(\displaystyle{ \frac{\partial u}{\partial t}(x,t)=-a\phi'(x-at)+a\psi'(x+at)}\) i
\(\displaystyle{ \frac{\partial^2 u}{\partial t^2}(x,t)=a^2\phi''(x-at)+a^2\psi''(x+at)=\frac{\partial^2 u}{\partial x^2}(x,t)}\)
\(\displaystyle{ \frac{\partial u}{\partial x}(x,t)=\phi'(x-at)+\psi'(x+at)}\)
uwaga, \(\displaystyle{ \phi, \psi}\) sa funkcjami jednej zmiennej, więc pisanie \(\displaystyle{ \partial\psi/\partial t}\) ma mało sensu.
\(\displaystyle{ \frac{\partial^2 u}{\partial x^2}(x,t)=\phi''(x-at)+\psi''(x+at)}\)
Podobnie
\(\displaystyle{ \frac{\partial u}{\partial t}(x,t)=-a\phi'(x-at)+a\psi'(x+at)}\) i
\(\displaystyle{ \frac{\partial^2 u}{\partial t^2}(x,t)=a^2\phi''(x-at)+a^2\psi''(x+at)=\frac{\partial^2 u}{\partial x^2}(x,t)}\)
- yorgin
- Użytkownik

Liczymy drugą pochodną sumy dwóch funkji.
Jaka jest druga pochodna po \(\displaystyle{ t}\) z funkcji \(\displaystyle{ \phi(x-at)}\), a jaka z funkcji \(\displaystyle{ \psi(x+at)}\)?
Jaka jest druga pochodna po \(\displaystyle{ t}\) z funkcji \(\displaystyle{ \phi(x-at)}\), a jaka z funkcji \(\displaystyle{ \psi(x+at)}\)?