Mam pytanie czy opłaca się studiować za granicą na uniwersytetach typu Harvard ,Stanford,Cambridge i Oxford czy lepiej studiować w Polsce na UW lub UJ.
Od razu powiem ,że kierunki informatyka lub matematyka .
studia za granica?
-
Gaudium_in_litteris
studia za granica?
oczywiście ,że na serio ,jestem w 2 klasie liceum mam średnia 5,5 i za rok startuje w OM i OI
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
studia za granica?
Dlaczego warto?
- To są topowe uczelnie, które zapewnią ci dostęp do międzynarodowej kariery
- Podszkolisz swój angielski, bo rozmowa przez cały czas po angielsku i słuchanie angielskich wykładów jednak dużo daje
- Te topowe uczelnie USA mają stypendia, które opłacą ci 99% studiów. Warto też o tym pomyśleć. Jeśli chodzi o UK to tam tak fajnie nie ma, bo trzeba płacić czesne, ale można wziąć kredyt studencki, który spłaca się po iluśtam latach, kiedy twoje zarobki osiągną tyle i tyle (dodatkowo w Szkocji tych pieniędzy nie trzeba oddawać). UK jest uboższe w stypendia dla zagranicznych niestety
Jeżeli masz chęci i ambicje to polecam. Trzeba jednak się z tym liczyć. że dostać się tam jest o wiele trudniej niż np. na UW w Polsce. Polecam popisać z Msciwojem, on studiuje w UK i wie pewnie o wiele więcej ode mnie na ten temat.
Pozdrawiam,
WiedźMAC
PS: Jeden ważny fakt. W UK wystarczy polska matura, a w USA musisz pisać dodatkowe testy.
- To są topowe uczelnie, które zapewnią ci dostęp do międzynarodowej kariery
- Podszkolisz swój angielski, bo rozmowa przez cały czas po angielsku i słuchanie angielskich wykładów jednak dużo daje
- Te topowe uczelnie USA mają stypendia, które opłacą ci 99% studiów. Warto też o tym pomyśleć. Jeśli chodzi o UK to tam tak fajnie nie ma, bo trzeba płacić czesne, ale można wziąć kredyt studencki, który spłaca się po iluśtam latach, kiedy twoje zarobki osiągną tyle i tyle (dodatkowo w Szkocji tych pieniędzy nie trzeba oddawać). UK jest uboższe w stypendia dla zagranicznych niestety
Jeżeli masz chęci i ambicje to polecam. Trzeba jednak się z tym liczyć. że dostać się tam jest o wiele trudniej niż np. na UW w Polsce. Polecam popisać z Msciwojem, on studiuje w UK i wie pewnie o wiele więcej ode mnie na ten temat.
Pozdrawiam,
WiedźMAC
PS: Jeden ważny fakt. W UK wystarczy polska matura, a w USA musisz pisać dodatkowe testy.
-
Gaudium_in_litteris
studia za granica?
dzięki, jeszcze mam trochę czasu na zastanowienie dopiero druga klasa myślę że wybiorę studia za granicą
jeszcze mam jedno pytanie w którą stronę bardziej się kierować w stronę informatyki czy matematyki ?
oba przedmioty tak samo lubie
jeszcze mam jedno pytanie w którą stronę bardziej się kierować w stronę informatyki czy matematyki ?
oba przedmioty tak samo lubie
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
studia za granica?
Nie jestem jakimś wielkim znawcą, sam wybieram się na studia w październiku. Sam nie potrafiłem się zdecydować więc będę robił i jedno i drugie
Zanim podejmiesz decyzje warto sprawdzić czy "normalna" matematyka ci się w ogóle podoba. Przejrzyj jakieś podręczniki akademickie z analizy, algebry, teorii mnogości, topologii i sprawdź czy coś takiego w ogóle cie interesuje. Jak nie to nie warto się w to bawić.
Z drugiej strony matematyka jest bardzo wszechstronna i studiując ją nie musisz rezygnować z kariery informatyka.
Zanim podejmiesz decyzje warto sprawdzić czy "normalna" matematyka ci się w ogóle podoba. Przejrzyj jakieś podręczniki akademickie z analizy, algebry, teorii mnogości, topologii i sprawdź czy coś takiego w ogóle cie interesuje. Jak nie to nie warto się w to bawić.
Z drugiej strony matematyka jest bardzo wszechstronna i studiując ją nie musisz rezygnować z kariery informatyka.
-
pawliszak
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
studia za granica?
kiedyś rozważałem studia w USA to z tego co pamiętam to właśnie teraz już powinieneś zaczynać robić wszystkie testy typu TOEFL i SAT, pisać esej i zbierać referencje, bo na jesieni to już musisz mieć wszystko gotowe i pozdawane
studia za granica?
Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą. Jeśli myślisz o studiach za granicą gdziekolwiek już wcześniej musisz myśleć o tym, 2. klasa liceum to można powiedzieć ostatni dzwonek żeby się zainteresować. A nie mówiąc już o studiach w Stanach gdzie są potrzebne dodatkowe kwalifikacje.