Witam wszystkich. Nie jestem pewien, czy moje pytanie/moja prośba jest w odpowiednim dziale, aczkolwiek czas nie pozwala mi się zagłębić bardzo w to forum, więc za jakąś "działową wpadkę" proszę o wybaczenie
Do konkretów: Jestem uczniem 3. klasy gimnazjum. Ocena z matematyki waha mi się między 4 a 5. Zawsze byłem zainteresowany tym przedmiotem (ogarniałem funkcje zanim jeszcze je mieliśmy w szkole), więc teraz, żeby dostać 5 moja nauczycielka wymyśliła, abym zrobił coś dodatkowego. Chodzi tu o coś, żeby dosłownie spadła z krzesła. To może być cokolwiek, rozwiązanie jakiegoś trudnego zagadnienia, jakiś projekt, jeszcze raz powtórzę: cokolwiek. I tutaj pojawia się moja prośba/moje pytanie: Co mogę zrobić, ja, jako uczeń 3 gimnazjum dodatkowego, aby nauczycielka była wniebowzięta? Czy macie jakiś pomysł? Całek nie ogarnę ale może znacie jakieś fajne rzeczy, które robiliście dodatkowo jeszcze jako gimnazjaliści? Osobiście nie mam pomysłu, a nie mam też tyle czasu, aby się zagłębiać we wszystko (poprawianie ocen). Proszę o pomoc, jeżeli coś tam wpadnie do głowy to napiszcie. Od razu mówię, że jestem łebski koleś i powinienem ogarnąć nawet coś w miarę trudnego
Za wszelką pomoc z góry dziękuję!
Nietypowa praca dodatkowa...
-
chmielevsky
- Użytkownik

-
Ser Cubus
- Użytkownik

- Podziękował: 107 razy
może rozwiąż jakieś równanie w zależności od prametru m, ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x-x_1)^2+(y-y_2)^2 = r^2}\) z prostą \(\displaystyle{ y = m}\)
Jak na gimnazjum to nie jest bardzo trudne
Jak na gimnazjum to nie jest bardzo trudne
Pisałem esej na temat geometrii nieeuklidesowych. Okazało się to najbardziej interesującą dla innych dziedziną matematyki. Na poprawę oceny zająłbym się czymś z matematyki rekreacyjnej.