Nowa edycja programu kierunków zamawianych.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
kejsok
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: kejsok »

wiedzmac pisze:Przydałyby się bardziej jakieś kursy specjalistyczne np. konkretnych baz danych np. mongodb(...)
Nikt nie powiedział że tak nie będzie, może właśnie tak będzie wyglądał ten nowy projekt. Dużo by na to wskazywało, zamawianie kompetencji pożądanych przez pracodawców.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Ja bym się specjalnie nie podniecał, dopóki nie zobaczę, co tak naprawdę NCBiR chce zamawiać i na jakich zasadach. Wtedy będzie można stwierdzić, czy da się pod to coś rozsądnego podciągnąć.

JK
Kuuuba
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Kuuuba »

Z drugiej strony szkoda też, że nie ma stypendiów, bo 1000zł to naprawdę dużo i spokojnie na utrzymanie się na studiach bez pracy dorywczej.
Pytanie właśnie, szkoda czy nie szkoda... Rozmawiałem z kumplem z roku wyżej, którego rocznik jeszcze się na nie załapał i trochę przeraziła mnie wizja tego, co usłyszałem. Wyścig szczurów i podkładanie świń gdzie popadnie. Dochodziło nawet do sytuacji, w których ktoś otrzymał informację od prowadzącego o jakimś kolokwium którą miał przekazać reszcie kierunku, a mówił o czymś zupełnie innym. Nie chodziło o to żeby zdać dobrze egzamin, a żeby inni zdali go gorzej. Wizja dobrej kasy dla tak wielu studentów nieźle przewróciła niektórym w głowie... od tego czasu przestałem narzekać, że nie załapałem się na tak łatwą kasę Poziom może i był wyższy, ale co z tego? Może byłoby lepiej gdyby stypendium otrzymywało się od pewnego pułapu średniej niezależnie od ilości chętnych.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2014, o 16:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
nestil
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: nestil »

Cóż, przekonamy się w maju jaka jest prawda.
Tak, dzięki Bogu mamy 18 maja. I z tego co się zorientowałam program POWER jak był niewiadomą, tak i nią pozostał. Z tego co wyczytałam, wydaje mi się, że nie jest to absolutnie żaden zamiennik kierunków zamawianych, w żadnym stopniu. Dofinansowanie, rzecz jasna, częściowe (o ile się nie mylę 37% całego budżetu) ma iść do uczelni wyższych jako - no właśnie, co? - dotacja do kształcenia studentów? Tylko nie rozumiem - i nie mogę znaleźć na ten temat informacji - czy ta "dotacja" będzie realizowana w postaci "damy uczelni wyższej - uczelnia wyższa daje stypendium - student cieszy się ze stypendium" czy jak? I niby kiedy ma to nastąpić? Mamy maj 2014, to dopiero nowość, a jakoś nie widzę rzetelnych informacji na czym to ma się opierać i gdzie konkretnie to wszystko zostanie umieszczone (jakieś kierunki? wybrane uczelnie? cokolwiek?), ani nie mogę sobie wyobrazić realizacji programu... Skoro do 8 lipca jest rekrutacja, do końca czerwca maturzyści otrzymają swoje wyniki to tak naprawdę, jeżeli Ministerstwu się uda ogłoszą cokolwiek w tej sprawie między ogłoszeniem wyników z matur, a końcem rekrutacji na studia I stopnia? Coś mało tego czasu, no ale przecież realizacja programu ma nastąpić już w tym roku, więc...

Błagam, czy ktoś może mnie oświecić?

Budzimy temat.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

nestil pisze:Coś mało tego czasu, no ale przecież realizacja programu ma nastąpić już w tym roku,
Naprawdę? Podejrzewam, że realizacja jakichkolwiek planów jest uzależniona od uruchomienia środków z nowego budżetu UE, a nie od obietnic tego czy innego urzędnika. Dlatego powtarzam: nie ma co się specjalnie podniecać, dopóki NCBiR nie ogłosi konkursu, to gdybanie nie ma sensu.

JK
ODPOWIEDZ