Nikt nie powiedział że tak nie będzie, może właśnie tak będzie wyglądał ten nowy projekt. Dużo by na to wskazywało, zamawianie kompetencji pożądanych przez pracodawców.wiedzmac pisze:Przydałyby się bardziej jakieś kursy specjalistyczne np. konkretnych baz danych np. mongodb(...)
Nowa edycja programu kierunków zamawianych.
-
kejsok
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Ja bym się specjalnie nie podniecał, dopóki nie zobaczę, co tak naprawdę NCBiR chce zamawiać i na jakich zasadach. Wtedy będzie można stwierdzić, czy da się pod to coś rozsądnego podciągnąć.
JK
JK
-
Kuuuba
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Pytanie właśnie, szkoda czy nie szkoda... Rozmawiałem z kumplem z roku wyżej, którego rocznik jeszcze się na nie załapał i trochę przeraziła mnie wizja tego, co usłyszałem. Wyścig szczurów i podkładanie świń gdzie popadnie. Dochodziło nawet do sytuacji, w których ktoś otrzymał informację od prowadzącego o jakimś kolokwium którą miał przekazać reszcie kierunku, a mówił o czymś zupełnie innym. Nie chodziło o to żeby zdać dobrze egzamin, a żeby inni zdali go gorzej. Wizja dobrej kasy dla tak wielu studentów nieźle przewróciła niektórym w głowie... od tego czasu przestałem narzekać, że nie załapałem się na tak łatwą kasę Poziom może i był wyższy, ale co z tego? Może byłoby lepiej gdyby stypendium otrzymywało się od pewnego pułapu średniej niezależnie od ilości chętnych.Z drugiej strony szkoda też, że nie ma stypendiów, bo 1000zł to naprawdę dużo i spokojnie na utrzymanie się na studiach bez pracy dorywczej.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2014, o 16:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Tak, dzięki Bogu mamy 18 maja. I z tego co się zorientowałam program POWER jak był niewiadomą, tak i nią pozostał. Z tego co wyczytałam, wydaje mi się, że nie jest to absolutnie żaden zamiennik kierunków zamawianych, w żadnym stopniu. Dofinansowanie, rzecz jasna, częściowe (o ile się nie mylę 37% całego budżetu) ma iść do uczelni wyższych jako - no właśnie, co? - dotacja do kształcenia studentów? Tylko nie rozumiem - i nie mogę znaleźć na ten temat informacji - czy ta "dotacja" będzie realizowana w postaci "damy uczelni wyższej - uczelnia wyższa daje stypendium - student cieszy się ze stypendium" czy jak? I niby kiedy ma to nastąpić? Mamy maj 2014, to dopiero nowość, a jakoś nie widzę rzetelnych informacji na czym to ma się opierać i gdzie konkretnie to wszystko zostanie umieszczone (jakieś kierunki? wybrane uczelnie? cokolwiek?), ani nie mogę sobie wyobrazić realizacji programu... Skoro do 8 lipca jest rekrutacja, do końca czerwca maturzyści otrzymają swoje wyniki to tak naprawdę, jeżeli Ministerstwu się uda ogłoszą cokolwiek w tej sprawie między ogłoszeniem wyników z matur, a końcem rekrutacji na studia I stopnia? Coś mało tego czasu, no ale przecież realizacja programu ma nastąpić już w tym roku, więc...Cóż, przekonamy się w maju jaka jest prawda.
Błagam, czy ktoś może mnie oświecić?
Budzimy temat.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Naprawdę? Podejrzewam, że realizacja jakichkolwiek planów jest uzależniona od uruchomienia środków z nowego budżetu UE, a nie od obietnic tego czy innego urzędnika. Dlatego powtarzam: nie ma co się specjalnie podniecać, dopóki NCBiR nie ogłosi konkursu, to gdybanie nie ma sensu.nestil pisze:Coś mało tego czasu, no ale przecież realizacja programu ma nastąpić już w tym roku,
JK