Informatyka na UWr

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

Informatyka na UWr

Post autor: baklazan9494 »

Orientuje się ktoś może ile miejsc jest przewidzianych na informatykę w nadchodzącej rekrutacji? Nie mogę znaleźć takiej informacji na stronie Uniwersytetu Wrocławskiego..
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Informatyka na UWr

Post autor: Jan Kraszewski »

Ostatnio było 180 i nie sądzę, by ta liczba miała się zmienić.

JK
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na UWr

A wiadomo jaki był próg rok temu? Bo ten kalkulator

mówi o wynikach z roku 2012.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Informatyka na UWr

W pierwszej turze 130 pkt., w drugiej 110 pkt.

JK
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na UWr

Po napisanych maturach stwierdzam że będę miał w okolicach 130pkt. Nie powinienem się chyba martwić o przyjęcie zważywszy na to, że matury były trudniejsze niż w zeszłym roku?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Informatyka na UWr

Powinno wystarczyć, ale oczywiście gwarancji nikt nie da.

JK
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na UWr

Ok, dziękuję. Z tego co widzę, liczba miejsc to 150. Szanse i tak są chyba dość spore, prawda?
Snayk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Informatyka na UWr

Post autor: Snayk »

Orientuje się ktoś, jakie będą "progi" punktowe na Indywidualne studia matematyczno-informatyczne ?
Progi napisałem w cudzysłowie, ponieważ rekrutacja będzie zapewne bardziej skomplikowana, niż na informatykę.
Czy jest to kierunek przede wszystkim dla olimpijczyków ?
Czy było już kiedyś coś podobnego na UWr ?

Pozdrawiam
Woitek
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na UWr

Post autor: Woitek »

Snayk pisze:Orientuje się ktoś, jakie będą "progi" punktowe na Indywidualne studia matematyczno-informatyczne ?
Na to pytanie odpowiedzi nie znajdziesz, w poprzednim roku było nieco ponad 280 pkt.
Snayk pisze:Czy jest to kierunek przede wszystkim dla olimpijczyków ?
Ze swojej natury właśnie jest przeznaczony dla olimpijczyków, ale nie wyklucza się przyjęcia nie-olimpijczyków (tak było w tym roku).
Snayk pisze: Czy było już kiedyś coś podobnego na UWr ?
Było, lecz pod inną postacią. Informatykę i matematykę na UWr studiujesz na tym samym wydziale i władze uczelni ułatwiały równoczesne studiowanie obu kierunków. Wprowadzenie opłat za drugi kierunek poniekąd wymusiło stworzenie ISIM (z tego co wiem) .
Snayk
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na UWr

Z powodu niepisania matury z informatyki nie dostane się zapewne, bo fizyka jest słabo punktowana.
Myślałem, że nie będzie mi do niczego potrzebna..
Myślisz, że będzie możliwość przejścia na ISIM np. po pierwszym semestrze z kierunku informatyka lub matematyka na tym wydziale, jeśli będzie się wystarczająco dobrym studentem ?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, o 23:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: niepisania.
Woitek
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na UWr

Post autor: Woitek »

Snayk pisze:Z powodu nie pisania matury z informatyki nie dostane się zapewne, bo fizyka jest słabo punktowana.
Myślałem, że nie będzie mi do niczego potrzebna..
Myślisz, że będzie możliwość przejścia na ISIM np. po pierwszym semestrze z kierunku informatyka lub matematyka na tym wydziale, jeśli będzie się wystarczająco dobrym studentem ?
Szczerze w to wątpię, ale specjalistą nie jestem. Najlepiej jakby P. Jan Kraszewski się na ten temat wypowiedział.

Tak, masz rację. Dość dziwnie liczy się punkty jeśli zdawałeś matematykę i fizykę rozszerzoną. Jeśli z matematyki osiągnąłeś lepszy wynik niż z fizyki (co dzieje się w zdecydowanej większości, przynajmniej tak mi się wydaje), matura z fizyki nie liczy się w tym przypadku w ogóle. Zdawanie informatyki jest punktowane zdecydowanie lepiej. No ale... to w końcu są studia matematyczno-informatyczne. Z samej matmy, fizyki i angielskiego jesteś w stanie wyciągnąć 290 punktów, gdzie z matmy, informatyki i angielskiego 390. Mam nadzieję, że się nigdzie w obliczeniach nie pomyliłem .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Informatyka na UWr

Snayk pisze:Myślisz, że będzie możliwość przejścia na ISIM np. po pierwszym semestrze z kierunku informatyka lub matematyka na tym wydziale, jeśli będzie się wystarczająco dobrym studentem ?
Nie ja o tym decyduję, ale z dużą pewnością mogę stwierdzić, że nie.
Woitek pisze:Tak, masz rację. Dość dziwnie liczy się punkty jeśli zdawałeś matematykę i fizykę rozszerzoną. Jeśli z matematyki osiągnąłeś lepszy wynik niż z fizyki (co dzieje się w zdecydowanej większości, przynajmniej tak mi się wydaje), matura z fizyki nie liczy się w tym przypadku w ogóle. Zdawanie informatyki jest punktowane zdecydowanie lepiej. No ale... to w końcu są studia matematyczno-informatyczne. Z samej matmy, fizyki i angielskiego jesteś w stanie wyciągnąć 290 punktów, gdzie z matmy, informatyki i angielskiego 390. Mam nadzieję, że się nigdzie w obliczeniach nie pomyliłem .
Nie pomyliłeś się, ale do 290 punktów wystarczy matematyka i angielski.
Punktów nie liczy się dziwnie: matematyka rozszerzona daje do 200, informatyka do 100, przedmiot dodatkowy do 50 (może nim być matematyka, fizyka lub informatyka), język rozszerzony do 40.

Żeby dostać się na ISIM bez informatyki trzeba mieć ok. 100% z matematyki, ok. 100% z rozszerzonego języka i liczyć na szczęście.

JK
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na UWr

A jeszcze spytam czy można brać pod uwagę 2 razy matematykę rozszerzoną? Tzn. liczoną jako przedmiot główny czyli pomnożony przez 2, oraz jako dodatkowy czyli pomnożony przez 0,5 czy jeśli biorę raz rozszerzenie to jako dodatkowy już tylko podstawa która jest mnożona przez 0,25?
Snayk
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na UWr

No, a jak sobie to wyobrażasz ?
Dwa razy jeden przedmiot ?
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Informatyka na UWr

Post autor: wiedzmac »

Fizykę możesz zamienić na infę/matmę.

EDIT: Też jestem zainteresowany ISIMem, ale co do przejścia z mat lub inf na ISIM to pewnie nie będzie dało rady, ze względu na to, że ISIM ma własną analizę (tam w 2 semestry robi się to co w 3 na matmie i więcej niż na infie). Pozostaje ci (tak jak w moim przypadku, bo z wynikiem ~85% z matmy nie mam co liczyć na dostanie się na ISIM) pójść na matmę lub infę (ja zacznę od matmy) a drugi kierunek robić równocześnie. Można by się martwić z płatnością za drugi kierunek, ale ostatnio po zmianie przepisów aż 20% najlepszych ma drugi kierunek za darmo. Jeżeli ktoś chce studiować mat i inf to wg mnie powinien być dobrym studentem, więc być 20% powinno być dla niego względnie proste, tym bardziej że większość najlepszych studentów UWr będzie na ISIMie.
ODPOWIEDZ