Wybór kierunku na AGH

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
romek88
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Wybór kierunku na AGH

Post autor: romek88 »

Witam,

Jestem tegorocznym maturzystą, większośc egzaminów już za mną, wiem mniej więcej, jakie będę miał wyniki, więc chciałbym podjąc ostateczną decyzję w sprawie wyboru uczelni i kierunku.

W liceum skończyłem klasę o profilu mat-fiz. Jednak przestraszyłem się trochę fizyki rozszerzonej i nie zdawałem jej na maturze. Oprócz przedmiotów obowiązkowych pisałem matematykę, angielski i geografię (wszystko na poz. rozszerzonym), właściwie to geografię piszę w środę, ale to i tak nie ma znaczenia . Po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że chcę wiązac swą przyszłośc z kierunkami technicznymi. Moim pierwszym wyborem byłaby chyba PW, ale jako że nie zdawałem fizyki, ciężko byłoby mi się tam dostac na dobry kierunek techniczny związany z moimi zainteresowaniami. Więc przejrzałem oferty innych uczelni i po kilku dniach przemyśleń postanowiłem, że chcę studiowac na AGH. Wybawieniem było dla mnie to, że przy rekrutacji wybiera się matmę lub fizę, więc nie trzeba zdawac obu przedmiotów.

No więc teraz została mi kwestia wyboru kierunku. Zainteresowały mnie:
- Automatyka i Robotyka na IMiR i EAIIB
- Mechatronika na IMiR
- Informatyka (dawniej In. Stosowana) na EAIIB
- Informatyka na IET
- Budownictwo

1. Czy ktoś studiuje/studiował na tych kierunkach. Jeśli tak, to proszę o opinię na ich temat.
2. Nie bardzo wiem, czy różni się AiR na IMiR i EAIIB.
3. A może ktoś polecałby mi inny kierunek na AGH, bo patrzyłem na progi, liczyłem swoje punkty i gdyby progi zeszłoroczne się utrzymały, to z wyżej wymieniowych dostałbym się na AiR na IMiR i Budownictwo. Ale mam nadzieję, że progi trochę spadną. A właśnie - wie ktoś może, ile osób planują przyjąc na poszczególne kierunki w stosunku do lat poprzednich? Bo to też chyba wpływa na progi.
4. Jeśli chodzi o moje zainteresowania/umiejętności: z matematyką nie mam problemów, bardzo ją lubię. Fizyki się trochę przestraszyłem i nie zdawałem na maturze, ale myślę, że przez liceum będąc na mat-fizie trochę się nauczyłem. Jeśli chodzi o informatykę, to miałem na słabiutkim poziomie, właściwie tylko przez 1 klasę. Ale jak miałem trochę wolnego czasu w 1 i 2 klasie, zainteresowałem się trochę programowaniem, np. C++. Ogólnie informatyka zawsze mnie pasjonowała, tylko przez niski poziom nauczania tego przedmiotu w szkole i brak czasu w 3 klasie, nie rozwijałem tych zainteresowań. Wiedza informatyczna zawsze szybko mi wchodziła do głowy i nie chodzi tu o banały typu Word, Power Point, tylko o bardziej zaawansowane, jak Pascal, C++. Ogólnie niewiele już z tego pamiętam, ale jest to coś co mnie pasjonuje i raczej bym sobie z tym poradził.

Trochę się rozpisałem , ale są to dla mnie bardzo ważne sprawy, decydujące o moim życiu, dlatego chciałbym, żeby mój wybór był przemyślany. Z góry dzięki za pomoc Jakby coś było niejasne, to proszę pytac.
Woitek
Użytkownik
Użytkownik

Wybór kierunku na AGH

Post autor: Woitek »

romek88 pisze:2. Nie bardzo wiem, czy różni się AiR na IMiR i EAIIB.
Syllabusy poszczególnych kierunków powinny Ci trochę rozjaśnić. W skrócie - IMiR jest wydziałem mechanicznym, EAIIB elektronicznym - na odpowiednim wydziale będziesz studiował AiR pod innym kątem.

Matematyka/fizyka/informatyka to raczej nie są zainteresowania . Mogę Ci pomóc jedynie tym, że na AiR na EAIIB będziesz miał sporo programowania (tak podejrzewam, bo na analogicznym wydziale na PWr jest tego mnóstwo).
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Wybór kierunku na AGH

Post autor: musialmi »

A w ogóle lubisz fizykę (sprawy związane z ruchem głównie)? Bo jak nie, to sugerowałbym ci nie iść ani na Air, ani na Budownictwo, ani na Mechatronikę.
romek88
Użytkownik
Użytkownik

Wybór kierunku na AGH

Czy lubię fizykę? Ciężkie pytanie, bo było sporo działów, które mnie ciekawiły i dobrze mi szło, ale były też takie, na naukę których musiałem poświęcac dużo więcej czasu, a efekty i tak nie były zadowalające. Zniechęciło mnie to, nie pisałem matury z fizyki i teraz trochę tego żałuję, bo myślę, że byłbym w stanie przyzwoicie przygotowac. Dodatkowo to, że nie zdawałem fizyki, zamyka mi drogę na dobre kierunki np. na PW. Ale cóż, czasu nie cofnę, muszę patrzyc do przodu, aby więcej takich błędów nie popełniac, bo tamta decyzja nie była do końca przemyślana. Ale na szczęście na AGH mogę startowac nawet bez fizyki.

A jeśli chodzi o AiR na IMiR, to jakie działy z fizyki są tam najbardziej przydatne?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Wybór kierunku na AGH

Post autor: musialmi »

Właściwie to wszystkie Wiedza z Airu jest super obszerna, musisz być dobry we wszystkim, dlatego jest to tak trudny i opłacalny kierunek.
romek88
Użytkownik
Użytkownik

Wybór kierunku na AGH

A co powiecie na temat Budownictwa? Bo często słyszę opinie, że teraz jest coraz więcej ludzi po Budownictwie i za kilka lat ciężko będzie znaleźc pracę w tym zawodzie?
ODPOWIEDZ