Matura z matematyki 2014 - poziom podstawowy

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: yorgin »

W pierwszym poście pojawił się link do rozwiązań zadań testowych.

Zadania otwarte wkrótce zostaną uzupełnione.
kathija
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kathija »

właśnie się zorientowałam... Trudno, nadal mam nadzieję że wyjdę na conajmniej 90
zamir4
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: zamir4 »

Dostanę chociaż 1pkt za to zadanie :C?
Awatar użytkownika
Mathix
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Mathix »

To zależy od tego jak klucz będzie ułożony.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik

Rozwiązania wszystkich zadań są już dostępne na naszym forum.
Awatar użytkownika
Mefistocattus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Mefistocattus »

Skopałem 32. i 34. Dwie nieprzespane noce coś znaczą.
nowy_K_D
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: nowy_K_D »

W 34 zastosowałem twierdzenie sinusów, będe miał za to normalnie punkty czy mi obetną za to punkty ?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik

Nie jest ważna metoda użyta w rozwiązywaniu zadania. Ważne, czy została poprawnie wykorzystana. Jeżeli więc zrobiłeś zadanie z Tw Sinusów, nie zrobiłeś błędu rachunkowego i wyszedł Ci poprawny wynik, to nikt nie ma prawa Ci odejmować punktów.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

Mathix pisze:maniacz, strasznie dużo obliczeń.
Wystarczyło:
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}+2\beta+180^\circ-\alpha=180^\circ \\ 2\beta=\frac{\alpha}{2} \\ 4\beta=\alpha}\)
Jestem sceptycznie nastawiony do pisania w dowodach nietrywialnych równości bez słowa uzasadnienia, skąd one się biorą. Czy mogę dowód zacząć od dowolnej równości równoważnej do \(\displaystyle{ 4\beta=\alpha}\), a egzaminator sam wymyśli dla niej uzasadnienie? Oczywiście domyślam się, że chodzi o sumę kątów w \(\displaystyle{ \Delta ABC}\), ale moim zdaniem powinno to być napisane w rozwiązaniu.

Ja bym nieco inaczej rozwiązywał. W trójkącie \(\displaystyle{ CSB}\) mamy \(\displaystyle{ |CS|=|BS|}\), więc kąt \(\displaystyle{ \angle SCB}\) jest równy \(\displaystyle{ \angle SBC}\). Prosta \(\displaystyle{ CS}\) jest osią symetrii rysunku, więc kąt \(\displaystyle{ \angle ACB}\) jest dwa razy większy od \(\displaystyle{ \angle SCB}\). Z tw. o kącie wpisanym i środkowym, kąt \(\displaystyle{ \angle ASB}\) jest jeszcze dwa razy większy od \(\displaystyle{ \angle ACB}\). Zatem \(\displaystyle{ \angle ACB}\) jest \(\displaystyle{ 4}\) razy większy od \(\displaystyle{ \angle SBC}\).

Dziwi mnie, że w zadaniu z turystą i zamkiem wszyscy oznaczają prędkości przez \(\displaystyle{ v}\) i \(\displaystyle{ v+1}\), zamiast \(\displaystyle{ v-\frac12}\) i \(\displaystyle{ v+\frac12}\). Może to powszechny nawyk używania kalkulatorów w szkołach pozbawił ludzkość skłonności do upraszczania sobie rachunków?
demon_szybkosci
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: demon_szybkosci »

Według moich oszacowań co najmniej około 18-20% osób nie zdało matury z matematyki (na poziomie podstawowym). Nie wiem czy to mało czy dużo, ale argument za tym, że "absolutnie każdy może zdać maturę z matmy (z poziomu podstawowego)" jest nie do utrzymania. Myślę, że była to jedna z najbardziej wymagających (najtrudniejszych) matur z matematyki - od momentu, gdy przywrócono ją jako obowiązkową. Przynajmniej ja nie widziałem zbyt wielu zadań, które były banalne i nie wymagały posiadania przynajmniej podstawowych umiejętności (jak i wiedzy) matematycznych na poziomie szkoły średniej.

A Wy jak szacujecie - ile % uczniów oblało maturę z matmy? 10, 15 a może 25%? Jeśli dobrze pamiętam, to jeden z profesorów matematyki wypowiadał się w ten sposób, że matura powinno być na tyle trudna, aby nie zdawało ją około 20-25% podchodzących do matury (tak, aby matura wiązała się z prestiżem oraz była synonimem umiejętności rozwiązywania zadań).
Ostatnio zmieniony 7 maja 2014, o 00:43 przez demon_szybkosci, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

demon_szybkosci pisze: Nie wiem czy to mało czy dużo, ale argument za tym, że "absolutnie każdy może zdać maturę z matmy (z poziomu podstawowego)" jest nie do utrzymania
Tylko co te osoby musiały potrafić, aby nie zdać matury.
demon_szybkosci pisze:Jeśli dobrze pamiętam, to jeden z profesorów matematyki wypowiadał się w ten sposób, że powinno nie zdawać około 20-25% podchodzących do matury (tak, aby matura wiązała się z prestiżem oraz była synonimem umiejętności rozwiązywania zadań).
Taka jest chyba mniej więcej zdawalność. Około\(\displaystyle{ 20%}\) nie zdaje. A nie wiąże się to z prestiżem.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

demon_szybkosci pisze:Według moich oszacowań co najmniej około 18-20% osób nie zdało matury z matematyki (na poziomie podstawowym).
A szacujesz to na podstawie jakiej próby i na jakim poziomie istotności?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

Też wydaje mi się, że ta matura była trudna. Niektóre zadania były w zasięgu minimalnej ilości osób, które nie zdają rozszerzenia - tak myślę.
zimeer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zimeer »

Gdy w zadaniu 27 napisałem w odpowiedzi wszystkie dobre rozwiązania a nie napisalem między nimi znaku lub to czy będą odjęte punkty ??
Kacper9061
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Kacper9061 »

Podepnę się do powyższego pytania, czy forma odpowiedzi w zadaniu 27 w takiej postaci:
\(\displaystyle{ x \in \left\{ -2, - \frac{2}{3} , \frac{2}{3} \right\}}\) jest w pełni poprawna ?
ODPOWIEDZ