Witam. Szukam odpowiedzi na pytanie i nie moge znalezc(nasuwaja sie sprzecznosci informacji).
Wzor na ciepło właściwe to \(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\) Ru czy \(\displaystyle{ \frac{5}{2} Ri}\) czy \(\displaystyle{ \frac{3}{2} Ru}\) czy \(\displaystyle{ \frac{3}{2} Ri}\). Prosze o pomoc
Ciepło właściwe-wzór.
-
kasiunia_bb
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
- czeslaw
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Ciepło właściwe-wzór.
Żadna odpowiedź nie jest poprawna, nie jest to aż tak proste.
\(\displaystyle{ C_{w} = \frac{iR}{2}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ i}\) to ilość stopni swobody cząsteczki substancji. Dla gazów jednoatomowych \(\displaystyle{ i=3}\), dla gazów dwuatomowych \(\displaystyle{ i=5}\). Tak w ogromnym uproszczeniu i nie zagłębiając się w to, czym są stopnie swobody i skąd się ich bierze właśnie akurat tyle.
\(\displaystyle{ C_{w} = \frac{iR}{2}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ i}\) to ilość stopni swobody cząsteczki substancji. Dla gazów jednoatomowych \(\displaystyle{ i=3}\), dla gazów dwuatomowych \(\displaystyle{ i=5}\). Tak w ogromnym uproszczeniu i nie zagłębiając się w to, czym są stopnie swobody i skąd się ich bierze właśnie akurat tyle.
-
kasiunia_bb
- Użytkownik

- czeslaw
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Ciepło właściwe-wzór.
Tak, równa około \(\displaystyle{ 8.31 \frac{J}{mol \cdot K}}\)
Warto zauważyć, że jej jednostka jest taka sama jak jednostka ciepła właściwego (co wynika ze wzoru).
Warto zauważyć, że jej jednostka jest taka sama jak jednostka ciepła właściwego (co wynika ze wzoru).
-
kasiunia_bb
- Użytkownik

Ciepło właściwe-wzór.
Czyli wszystkie gazy jednoatomowe beda miały to samo \(\displaystyle{ c_{w}}\), a wszystkie dwuatowe tez beda mialy to samo \(\displaystyle{ c_{w}}\) (oczywiscie biorac w zaleznosc powyzszy wzor)? Jeszcze mam pare pytan tzn.
1.czy ten wzor dla \(\displaystyle{ c_{w}}\) jest ważny dla wszystkich przemian?
2.jak wyglada wzor na \(\displaystyle{ c_{p}}\)(spotkałam sie z takim: \(\displaystyle{ c_{p}= \frac{7}{2}Ru}\) lecz wydaje mi sie on nie poprawny). Czy wzor na \(\displaystyle{ c_{p}}\) jest uniwersalny dla wszystkich przemian.
Prosze o pomoc i z góy dziekuje.
1.czy ten wzor dla \(\displaystyle{ c_{w}}\) jest ważny dla wszystkich przemian?
2.jak wyglada wzor na \(\displaystyle{ c_{p}}\)(spotkałam sie z takim: \(\displaystyle{ c_{p}= \frac{7}{2}Ru}\) lecz wydaje mi sie on nie poprawny). Czy wzor na \(\displaystyle{ c_{p}}\) jest uniwersalny dla wszystkich przemian.
Prosze o pomoc i z góy dziekuje.
-
kasiunia_bb
- Użytkownik

Ciepło właściwe-wzór.
Gdzie R w tym wzorze na Cp to Ri cz Ru. Wazne to jest dla wszystkich przemian?