Jaka książka do liceum?

Poszukujesz książki z konkretnej dziedziny matematyki i nie wiesz, którą wybrać? Zadaj pytanie!
Kratos4567
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Jaka książka do liceum?

Post autor: Kratos4567 »

Wkrótce zakończę naukę w gimnazjum i udam się do liceum do klasy pre-IB (przygotowującą do nauki w klasie z maturą międzynarodową). W związku z tym mój tok nauki będzie się nieco różnić od zwykłej klasy liceum.
Z matematyką nie mam najmniejszym problemów. Chciałbym otrzymać 6 z matematyki za 1. semestr. W tym celu mam zamiar nauczyć się materiału z 1. klasy liceum po egzaminach i na wakacjach. Dałoby mi to dwie korzyści: uznanie u nauczyciela oraz ułatwiłoby mi udział w Olimpiadzie matematycznej (np. znajomość trygonometrii). Chciałbym się wyposażyć w odpowiedni podręcznik (oczywiście w zakresie rozszerzonym) i zbiór zadań, lecz nie wiem, który będzie odpowiedni, czyli przystosowany do samodzielnej nauki i z zadaniami o wyższym stopniu trudności. Zastanawiałem się nad książkami Nowej Ery, OE Pazdro’a i WSiP-u. Jakie Wy polecilibyście mi?
Awatar użytkownika
Cosinus01
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 34 razy

Jaka książka do liceum?

Post autor: Cosinus01 »

Na pewno nie WSiP. Jeśli chodzi o Nową Erę lub Pazdro - jakość porównywalna. Najlepiej jednak znaleźć stare wydanie jednego lub drugiego, bo w nowych wydaniach Nowej Ery i Pazdro wcale nie ma indukcji matematycznej. Jeśli Nowa Era, to wydanie z ~2006 roku, a Pazdro to w miarę najstarsze, jakie się znajdzie, w granicach 2000 - 2006. Ja pracuję na jednym i drugim, z doświadczenia wiem, że z każdego da się samemu solidnie nauczyć. Jedyna różnica jest taka, że Nowa Era jest trzyczęściowa (podręcznik + zbiór), a Pazdro trzyczęściowy (podręcznik + zbiór) oraz elementy analizy, ale na to jest oddzielny podręcznik i zbiór w jednym.
ODPOWIEDZ