Witam, mam pomnożyć dwa szeregi przez siebie i w trakcie przekształceń popełniam jakiś błąd, mógłby ktoś podpowiedzieć, w którym miejscu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}(-1)^{n} \cdot \frac{x^{2n}}{(2n)!} \cdot \sum_{n=0}^{\infty}(-1)^{n} \cdot \frac{x^{2n}}{(2n)!} = \sum_{n=0}^{\infty}(\sum_{k=0}^{n} (-1)^{k} \cdot \frac{x^{2k}}{(2k)!} \cdot (-1)^{n-k} \cdot \frac{x^{2n-2k}}{(2n-2k)!} = \sum_{n=0}^{\infty} (-1)^{n} \cdot \frac{x^{2n}}{(2n)!} \cdot \sum_{k=0}^{n} {2n\choose 2k} = \sum_{n=0}^{\infty} (-1)^{n} \cdot \frac{x^{2n}}{(2n)!} \cdot 2^{2n-1}}\)
Problem w tym, że gdy chcę rozwinąć początkowy iloczyn, to po podstawieniu za \(\displaystyle{ n=0}\) pierwszym wyrazem jest \(\displaystyle{ 1}\), co jest prawdą, a gdy podstawię \(\displaystyle{ n=0}\) w ostatecznym wyniku, to mój pierwszy wyraz jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Błąd w przekształceniu
- JakimPL
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Błąd w przekształceniu
Wzór \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {2n \choose 2k}=2^{2n-1}}\) "nie działa" dla \(\displaystyle{ n=0}\). Poza tym wszystkie współczynniki się zgadzają.
- Johny94
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Błąd w przekształceniu
Dzieki bardzo za odpowiedź, ale to jak w takim razie z tego wybrnąć, nie mogę przecież tak tego pierwszego wyrazu szeregu ominąć, potrzebują jakoś zrobić żeby był on jedynką, bo wtedy gdy wszystkie wyrazy otrzymanego wyrazu dodam do wszystkich wyrazow innego szeregu, ktory jest iloczynem dwoch szeregow, przedstawiajacych kolejne wyrazy rozwiniecia szeregu Taylora dla sinusa, to otrzymam upragnioną jedynkę trygonometryczną, może jakieś rady na to.
- JakimPL
- Użytkownik

Błąd w przekształceniu
Dlaczego nie możesz? Możesz rozdzielić liczenie współczynników na \(\displaystyle{ n=0}\) i \(\displaystyle{ n>0}\), po czym na końcu dodać to, co wyszło.
- Johny94
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Błąd w przekształceniu
No ok, ja bym więc rozwiązał to tak, że wziął nasz szereg:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} (-1)^{n} \cdot \frac{x^{2n}}{(2n)!} \cdot 2^{2n-1}}\)
i rozwijał go po kolei po elementach, ale oprócz elementu pierwszego czyli od \(\displaystyle{ n=1}\) wtedy ta suma przedstawia się:
\(\displaystyle{ \frac{-2 x^{2}}{2!} + \frac{2^{3} x^{4}}{4!} - ...}\) i teraz komentarz, że pierwszym elementem jest 1, bo dla \(\displaystyle{ n=0}\): \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {2n \choose 2k}}\) jest równa 1.
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} (-1)^{n} \cdot \frac{x^{2n}}{(2n)!} \cdot 2^{2n-1}}\)
i rozwijał go po kolei po elementach, ale oprócz elementu pierwszego czyli od \(\displaystyle{ n=1}\) wtedy ta suma przedstawia się:
\(\displaystyle{ \frac{-2 x^{2}}{2!} + \frac{2^{3} x^{4}}{4!} - ...}\) i teraz komentarz, że pierwszym elementem jest 1, bo dla \(\displaystyle{ n=0}\): \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {2n \choose 2k}}\) jest równa 1.
- JakimPL
- Użytkownik

Błąd w przekształceniu
Nie do końca dobrze zapisane. Jeżeli już to:
\(\displaystyle{ 1+\sum_{{\red n=1}}^{\infty}(-1)^n\frac{x^{2n}}{(2n)!}2^{2n-1}}\)
Nie rozwijasz już tego, co otrzymałeś, tylko uzasadniasz stosowanie wzoru, o którym mówiłem (zresztą, byłoby dziwne, gdyby ten szereg po ponownym rozwinięciu zmienił swoją postać).
\(\displaystyle{ 1+\sum_{{\red n=1}}^{\infty}(-1)^n\frac{x^{2n}}{(2n)!}2^{2n-1}}\)
Nie rozwijasz już tego, co otrzymałeś, tylko uzasadniasz stosowanie wzoru, o którym mówiłem (zresztą, byłoby dziwne, gdyby ten szereg po ponownym rozwinięciu zmienił swoją postać).