Kangur 2014 Kadet
Kangur 2014 Kadet
Jak tam przygotowania do Kangura Matematycznego? Czy moglibyśmy się wymienić odpowiedziami po konkursie ?
-
Filipos38
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Kangur 2014 Kadet
Witam serdecznie,
jutro piszę Kadeta w Garwolinie, jestem z drugiej gim. Pewnie mi czasu jak zwykle zbraknie . Przeglądam teraz testy z poprzednich lat, co polecam
jutro piszę Kadeta w Garwolinie, jestem z drugiej gim. Pewnie mi czasu jak zwykle zbraknie . Przeglądam teraz testy z poprzednich lat, co polecam
-
domestos70
- Użytkownik

Kangur 2014 Junior
Chyba nie ma sensu tworzyć osobnego tematu dla innych kategorii
Ja w tym roku po raz pierwszy juniora (3GIM) pisałem i trochę jestem zawiedziony, bo przy większej ilości czasu spokojnie bym wszystkie zadania zrobił bo trudne same w sobie nie były, ale wiadomo - czas goni i przez jakieś głupie błedy najprawdopodobniej więcej niż wyróżnienie/bdb wynik nie będę miał
Podaje swoje odp:
edit:
jak już zauważyłem:
w zadaniu 21 mam źle - powinna być odp. B
w zadaniu 22 mam źle - powinna być odp. D
Ja w tym roku po raz pierwszy juniora (3GIM) pisałem i trochę jestem zawiedziony, bo przy większej ilości czasu spokojnie bym wszystkie zadania zrobił bo trudne same w sobie nie były, ale wiadomo - czas goni i przez jakieś głupie błedy najprawdopodobniej więcej niż wyróżnienie/bdb wynik nie będę miał
Podaje swoje odp:
Ukryta treść:
jak już zauważyłem:
w zadaniu 21 mam źle - powinna być odp. B
w zadaniu 22 mam źle - powinna być odp. D
Ostatnio zmieniony 20 mar 2014, o 17:26 przez Beren, łącznie zmieniany 1 raz.
-
m-nowakowski05
- Użytkownik

Kangur 2014 Kadet
Cześć! Też brałem udział dzisiaj, chodzę do pierwszej klasy liceum. Przejrzałem sobie Twoje odpowiedzi @Beren i z tego co widzę, z pierwszej dziesiątki chyba tylko w jednym się różnimy. Mianowicie w zadaniu siódmym - podstawiłem to w myślach do prawa De Morgana dla kwantyfikatorów i zaznaczyłem odpowiedź B (tak mi się zdaje). Przejrzałem teraz drugą dziesiątkę i podobnie jak Ty pominąłem zadanie 20 i zająłem się innymi. Ogólnie - według mnie zadania nie były jakieś kosmiczne. Chociaż w niektórych nie miałem pewności, ale najgorzej nie będzie.
Kangur 2014 Junior
Jak Ci w 15 wyszło A? Ja jestem przekonany, że powinno być B. I mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego w 30 masz C? Z góry dzięki.Beren pisze:Chyba nie ma sensu tworzyć osobnego tematu dla innych kategorii
Podaje swoje odp:
Ukryta treść:
-
domestos70
- Użytkownik

Kangur 2014 Kadet
@s12345
Jak tam kadet?
Podasz odpowiedzi?
Jak tam kadet?
Podasz odpowiedzi?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2014, o 15:21 przez domestos70, łącznie zmieniany 1 raz.
Kangur 2014 Junior
15 - no tu to wystarczy umieć liczyć długość całego według mnie (odp A) to 558cm. Wtedy długość ogona to \(\displaystyle{ 558/3=186cm}\)n3xu5 pisze: Jak Ci w 15 wyszło A? Ja jestem przekonany, że powinno być B. I mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego w 30 masz C? Z góry dzięki.
A zatem długość bez ogona wynosi \(\displaystyle{ 558-186=372cm}\)
\(\displaystyle{ 372/4=93cm}\) i jest to wspominana w zadaniu długość głowy stanowiąca jedna czwartą długości krokodyla bez ogona
30 - Rozważmy następujące ustawienie patrząc od lewej strony - najpierw stoi 1007 kłamców, a potem 1007 rycerzy. Każdy z kłamców wypowiadając zdanie kłamie bo po jego lewej stronie jest zawsze mniej kłamców niż rycerzy po prawej (nawet w przypadku tego ostatniego od lewej strony kłamcy). Natomiast każdy z 1007 rycerzy mówi prawdę, gdyż po jego prawej stronie jest rzeczywiście zawsze mniej rycerzy niż kłamców po prawej - czyli wszystko się zgadza Wykluczenie pozostałych odpowiedzi jest oczywiste.
Kangur 2014 Kadet
A, ok. Z tym krokodylem jako całą długość zapomniałem uwzględnić ogon, ale gdybym zauważył to na czas to już na logikę z moich obliczeń mógłbym zaznaczyć A. Niestety, ale nici z jakiegokolwiek wyróźnienia dla mnie. Przez tą presje czasową zrobiłem głupie błędy.