Nowa edycja programu kierunków zamawianych.
Witam.
1. Z tego co wiem, aktualny program kierunków zamawianych kończy się w roku 2015. Czy ktoś z Was orientuje się, czy po 2015. rozpocznie się kolejny?
2. Czy fizyka (np. na UW) jako kierunek zamawiany różni się czymś od tej zwykłej, poza tym, że część osób otrzymuje stypendia?
Dziękuję i pozdrawiam.
1. Z tego co wiem, aktualny program kierunków zamawianych kończy się w roku 2015. Czy ktoś z Was orientuje się, czy po 2015. rozpocznie się kolejny?
2. Czy fizyka (np. na UW) jako kierunek zamawiany różni się czymś od tej zwykłej, poza tym, że część osób otrzymuje stypendia?
Dziękuję i pozdrawiam.
-
szw1710
Oby była następna edycja. Ona daje zajęcia kursowe, które są dobrze płatne
Na razie nie wiem czy jest zapowiadana. Wiem na pewno, że w przyszłym roku akademickim robota na kursach jeszcze będzie.
Na razie nie wiem czy jest zapowiadana. Wiem na pewno, że w przyszłym roku akademickim robota na kursach jeszcze będzie.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Kończy się w 2015, ale rekrutację zamknięto w 2012 (lub 2013 na II stopień). Teraz w programie są tylko Ci, którzy go rozpoczęli.mimik20 pisze:1. Z tego co wiem, aktualny program kierunków zamawianych kończy się w roku 2015. Czy ktoś z Was orientuje się, czy po 2015. rozpocznie się kolejny?
Dawno temu poprzednia pani minister zapowiadała nowy program od 2014 r., ale bez żadnych konkretów.
JK
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Nie wie Pan może kiedy takowych można się spodziewać?Jan Kraszewski pisze: Dawno temu poprzednia pani minister zapowiadała nowy program od 2014 r., ale bez żadnych konkretów.
Bo jeśli takowy projekt by powstał to może mieć znaczący wpływ na wybór uczelni przez wielu kandydatów.
Pozdrawiam,
Bartosz Bednarczyk
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Nie jestem wróżem...wiedzmac pisze:Nie wie Pan może kiedy takowych można się spodziewać?
Ostatnio konkurs został ogłoszony gdzieś na przełomie lutego/marca. Ale jak miałbym obstawiać, to konkursu w tym roku nie będzie.
JK
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Podziękował: 65 razy
Ostatnio doszły do mnie pogłoski o kierunkach zamawianych od października tego roku, ale wątpię w ich prawdziwość.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Jak dla mnie to bzdura i robienie maturzystom wody z mózgu.
Sprawdziłem UW:
matematyka:
inżynieria nanostruktur i zastosowania fizyki i biologii w medycynie:
i UAM:
matematyka i informatyka: http://www.wmi.amu.edu.pl/pl/aktualnosci-dla-kandydata
Ostatnie studia zamawiane zaczęły się pół roku temu i były to studia magisterskie, a nie licencjackie (co zresztą było wiadome od dawna). Podejrzewam zatem, że ten tekst pisał ktoś nie mający bladego pojęcia o tym programie...
JK
Sprawdziłem UW:
matematyka:
inżynieria nanostruktur i zastosowania fizyki i biologii w medycynie:
i UAM:
matematyka i informatyka: http://www.wmi.amu.edu.pl/pl/aktualnosci-dla-kandydata
Ostatnie studia zamawiane zaczęły się pół roku temu i były to studia magisterskie, a nie licencjackie (co zresztą było wiadome od dawna). Podejrzewam zatem, że ten tekst pisał ktoś nie mający bladego pojęcia o tym programie...
JK
-
kejsok
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Zainteresowany powyższym linkiem zapytałem samą górę czyli ministerstwo i ku mojemu zaskoczeniu bardzo szybko dostałem odpowiedź, a tyle się słyszy o tym że urzędnicy tylko nic nie robią
"Szanowny Panie,
Wskazane na podanej przez Pana stronie kierunki zamawiane są tymi, w ramach których przewidziano rekrutację jeszcze w roku akademickim 2014/2015. Informacje o tych kierunkach co do zasady są dostępne na stornach internetowych, jak np. w przypadku Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza:
W przypadku wszystkich pozostałych kierunków trwa wyłącznie kształcenie w ramach naborów z lat poprzednich.
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego wraz z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju pracują nad przygotowaniem konkursu do nowego programu, który w ramach Programu Operacyjnego na lata 2014-2020 zastąpi program kierunków zamawianych. Konkurs powinien zostać ogłoszony przed końcem II kwartału.
Z poważaniem.
Piotr Krasiński
(tu była dość długa stopka ale ją usunąłem -mój dopisek)"
Na stronie UAM znalazłem informację "Studenci, którzy rozpoczną dwuletnie studia magisterskie II stopnia na kierunku matematyka lub na kierunku informatyka na naszym Wydziale w latach akademickich 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013 i 2013/2014"
Czyli informacje w linku są prawdziwe ale dotyczą studiów innych niż I stopnia. Czekam z niecierpliwością na ten nowy projekt.
"Szanowny Panie,
Wskazane na podanej przez Pana stronie kierunki zamawiane są tymi, w ramach których przewidziano rekrutację jeszcze w roku akademickim 2014/2015. Informacje o tych kierunkach co do zasady są dostępne na stornach internetowych, jak np. w przypadku Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza:
W przypadku wszystkich pozostałych kierunków trwa wyłącznie kształcenie w ramach naborów z lat poprzednich.
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego wraz z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju pracują nad przygotowaniem konkursu do nowego programu, który w ramach Programu Operacyjnego na lata 2014-2020 zastąpi program kierunków zamawianych. Konkurs powinien zostać ogłoszony przed końcem II kwartału.
Z poważaniem.
Piotr Krasiński
(tu była dość długa stopka ale ją usunąłem -mój dopisek)"
Na stronie UAM znalazłem informację "Studenci, którzy rozpoczną dwuletnie studia magisterskie II stopnia na kierunku matematyka lub na kierunku informatyka na naszym Wydziale w latach akademickich 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013 i 2013/2014"
Czyli informacje w linku są prawdziwe ale dotyczą studiów innych niż I stopnia. Czekam z niecierpliwością na ten nowy projekt.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

kejsok pisze:Zainteresowany powyższym linkiem zapytałem samą górę czyli ministerstwo i ku mojemu zaskoczeniu bardzo szybko dostałem odpowiedź, a tyle się słyszy o tym że urzędnicy tylko nic nie robią
"Szanowny Panie,
No to jest ewidentna głupota, cóż z tego, że przysłana z Ministerstwa. Jak sam zauważyłeś, na podanej stronie (i innych wskazanych przeze mnie) są zupełnie inne informacje - o rekrutacji na studia magisterskie i to w zeszłym roku (taka rekrutacja miała sens - ten program studiów zamawianych kończy się w 2015 roku i do tego czasu muszą skończyć się objęte nim studia - w przeciwnym przypadku nie dałoby się ocenić efektów programu takich jak liczba absolwentów). Poza tym, gdyby istotnie uczelnie wymienione na tej dziwnej stronie miały studia zamawiane dla tegorocznej rekrutacji, to czy nie chwaliłyby się tym wyraźnie?
Jednym słowem nie zachwycałbym się tak tymi urzędnikami...
kejsok pisze:Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego wraz z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju pracują nad przygotowaniem konkursu do nowego programu, który w ramach Programu Operacyjnego na lata 2014-2020 zastąpi program kierunków zamawianych. Konkurs powinien zostać ogłoszony przed końcem II kwartału.
A to jest ciekawa informacja, bo coś takiego Ministerstwo kiedyś zapowiadało. Zwracam tylko uwagę, że jest ona również dziwna: ogłoszenie konkursu w czerwcu? To składanie wniosków do lipca, wyniki we wrześniu, a rekrutacja kiedy? A może program obejmie już przyjętych studentów, a podczas rekrutacji lipcowej uczelnie będą się chwalić, jakie to wspaniałe wnioski konkursowe złożyły, a kandydaci będą kupować kota w worku starając się wywróżyć, który kierunek ma największe szanse na pieniądze... Jednym słowem znów wszystko postawione na głowie.
JK
-
kejsok
- Użytkownik

Konkurs ma zostać ogłoszony w maju zgodnie z harmonogramem na stronie:
Jego nazwa to POWER, dość obszerny projekt o którym więcej informacji jest tutaj:
... rodzki.pdf
Część dotycząca uczelni wyższych w tym kierunków zamawianych zaczyna się na 57 stronie, choć nie ma żadnych konkretów jeśli chodzi o kierunki - te będą w maju jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem.
Jego nazwa to POWER, dość obszerny projekt o którym więcej informacji jest tutaj:
... rodzki.pdf
Część dotycząca uczelni wyższych w tym kierunków zamawianych zaczyna się na 57 stronie, choć nie ma żadnych konkretów jeśli chodzi o kierunki - te będą w maju jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem.
-
kejsok
- Użytkownik

Wątpię, żeby znaleźć o tym informacje musiałem zapytać same ministerstwo, a nazwę poznałem wchodząc link ze stopki Piotra K. z emaila, tam był harmonogram konkursów.
Także jak na propagandę to jakoś mało nagłośniona, ja stawiam na realny powrót kierunków zamawianych, ale jak to ma wyglądać to nie wiem, za mało konkretów.
Czytałem jeszcze że minister zdrowia chciał by pielęgniarki też były objęte tym projektem i tu zaczęła się burzliwa dyskusja które kierunki mają być dotowane, o tym ma przesądzić audyt który pokaże kogo potrzebuje polska gospodarka.
Cóż, przekonamy się w maju jaka jest prawda.-- 12 mar 2014, o 10:54 --Przedstawiłem panu Piotrowi obawy, które miał pan Jan Kraszewski, tzn czy wszystko nie będzie "znów postawione na głowie"
Odpowiedź
"Szanowny Panie,
W chwili obecnej NCBR przeprowadza szeroko zakrojone badanie ewaluacyjne, które pozwoli nam wskazać te obszary (przede wszystkim kompetencje i kwalifikacje, jakie powinien zdobyć student), które będą przedmiotem wsparcia w nowym programie zastępującym kierunki zamawiane. Jego wyniki będą znane w kwietniu.
NCBR będzie więc gotowy do ogłoszenia konkursu tak, aby zdążyć przed letnią rekrutacją. Jesteśmy jednakże ograniczeniu przebiegiem procesu przyjmowania i akceptowania nowego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020. Przygotowujemy się jednak do przeprowadzenia konkursu w na tyle krótkim czasie, by studenci jeszcze przed podjęciem decyzji o wyborze studiów wiedzieli, które kierunki będą objęte wsparciem.
Z poważaniem.
Piotr Krasiński"
Także jak na propagandę to jakoś mało nagłośniona, ja stawiam na realny powrót kierunków zamawianych, ale jak to ma wyglądać to nie wiem, za mało konkretów.
Czytałem jeszcze że minister zdrowia chciał by pielęgniarki też były objęte tym projektem i tu zaczęła się burzliwa dyskusja które kierunki mają być dotowane, o tym ma przesądzić audyt który pokaże kogo potrzebuje polska gospodarka.
Cóż, przekonamy się w maju jaka jest prawda.-- 12 mar 2014, o 10:54 --Przedstawiłem panu Piotrowi obawy, które miał pan Jan Kraszewski, tzn czy wszystko nie będzie "znów postawione na głowie"
Odpowiedź
"Szanowny Panie,
W chwili obecnej NCBR przeprowadza szeroko zakrojone badanie ewaluacyjne, które pozwoli nam wskazać te obszary (przede wszystkim kompetencje i kwalifikacje, jakie powinien zdobyć student), które będą przedmiotem wsparcia w nowym programie zastępującym kierunki zamawiane. Jego wyniki będą znane w kwietniu.
NCBR będzie więc gotowy do ogłoszenia konkursu tak, aby zdążyć przed letnią rekrutacją. Jesteśmy jednakże ograniczeniu przebiegiem procesu przyjmowania i akceptowania nowego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020. Przygotowujemy się jednak do przeprowadzenia konkursu w na tyle krótkim czasie, by studenci jeszcze przed podjęciem decyzji o wyborze studiów wiedzieli, które kierunki będą objęte wsparciem.
Z poważaniem.
Piotr Krasiński"
-
kejsok
- Użytkownik

Nowa garść newsów:
... anych.html
W skrócie, nie będzie zamawianych kierunków tylko zamawiane kompetencje. Uczelnie będą mogły starać się o dotacje w zamian za nauczenie studentów innego materiału niż ten typowy dla kierunku.
Nie wiem jak to ma wyglądać, uczenie informatyków o prawie, fizyków o biologii?
Wg mnie to zły pomysł, ale może dlatego że nie mam zielonego pojęcia o szczegółach. Aczkolwiek kierunki zamawiane zachęciły wielu ludzi do wybrania kierunków ścisłych, ciekawe jakie skutki przyniesie nowy program.
Jestem ciekaw opinii innych, o ile nie za wcześnie na jakiekolwiek opiniowanie.
EDIT:
jeszcze słówko o anonimowych ekspertach haha
pierwszy artykuł:
" Kompetencje te mogą być zdobyte na wielu różnych kierunkach. Celem jest lepsze przygotowanie absolwentów do wejścia na rynek pracy - wskazuje Kamil Melcer. Zmiana zasad programu podoba się ekspertom, którzy wskazują, że dotychczasowe założenia były błędne."
drugi artykuł:
"Eksperci obawiają się jednak, że nowy program może zaprzepaścić to, co udało się osiągnąć w poprzednich jego edycjach. – Program kierunków zamawianych prowadzony przez resort nauki doprowadził do odwrócenia niekorzystnej struktury kształcenia. Kandydaci na studia zamiast kierunków masowych (humanistycznych i społecznych), po których absolwenci nie znajdują zatrudnienia, zaczęli wybierać studia ścisłe – wskazuje prof. Barbara Kudrycka, była minister nauki i szkolnictwa wyższego, poseł PO."
Jedni mówią że założenia były błędne, inni że były dobre, ah ci eksperci.
... anych.html
W skrócie, nie będzie zamawianych kierunków tylko zamawiane kompetencje. Uczelnie będą mogły starać się o dotacje w zamian za nauczenie studentów innego materiału niż ten typowy dla kierunku.
Nie wiem jak to ma wyglądać, uczenie informatyków o prawie, fizyków o biologii?
Wg mnie to zły pomysł, ale może dlatego że nie mam zielonego pojęcia o szczegółach. Aczkolwiek kierunki zamawiane zachęciły wielu ludzi do wybrania kierunków ścisłych, ciekawe jakie skutki przyniesie nowy program.
Jestem ciekaw opinii innych, o ile nie za wcześnie na jakiekolwiek opiniowanie.
EDIT:
jeszcze słówko o anonimowych ekspertach haha
pierwszy artykuł:
" Kompetencje te mogą być zdobyte na wielu różnych kierunkach. Celem jest lepsze przygotowanie absolwentów do wejścia na rynek pracy - wskazuje Kamil Melcer. Zmiana zasad programu podoba się ekspertom, którzy wskazują, że dotychczasowe założenia były błędne."
drugi artykuł:
"Eksperci obawiają się jednak, że nowy program może zaprzepaścić to, co udało się osiągnąć w poprzednich jego edycjach. – Program kierunków zamawianych prowadzony przez resort nauki doprowadził do odwrócenia niekorzystnej struktury kształcenia. Kandydaci na studia zamiast kierunków masowych (humanistycznych i społecznych), po których absolwenci nie znajdują zatrudnienia, zaczęli wybierać studia ścisłe – wskazuje prof. Barbara Kudrycka, była minister nauki i szkolnictwa wyższego, poseł PO."
Jedni mówią że założenia były błędne, inni że były dobre, ah ci eksperci.
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Trochę lipa z tymi zamawianymi, bo tak szczerze to po co mi na takiej informatyce czy matematyce filozofia czy prawo? Jak chcę to po prostu biorę sobie jakiś dodatkowy przedmiot z innego kierunku i go realizuje, więc nie widzę tu potrzeby dofinansowania takiego działania.
Przydałyby się bardziej jakieś kursy specjalistyczne np. konkretnych baz danych np. mongodb, na które jest zapotrzebowanie w biznesie (to tylko przykład, nie mówię, że zapotrzebowanie na mongodb jest duże, ale sporo ofert pracy np. z pythona wymaga baz danych no-sql) albo danych tematów z matematyki, na które obecnie są granty i warto wyszkolić studentów, którzy będą mogli później rozwijać ten temat.
Z drugiej strony szkoda też, że nie ma stypendiów, bo 1000zł to naprawdę dużo i spokojnie na utrzymanie się na studiach bez pracy dorywczej.
A co wy sądzicie o nowym projekcie?
Przydałyby się bardziej jakieś kursy specjalistyczne np. konkretnych baz danych np. mongodb, na które jest zapotrzebowanie w biznesie (to tylko przykład, nie mówię, że zapotrzebowanie na mongodb jest duże, ale sporo ofert pracy np. z pythona wymaga baz danych no-sql) albo danych tematów z matematyki, na które obecnie są granty i warto wyszkolić studentów, którzy będą mogli później rozwijać ten temat.
Z drugiej strony szkoda też, że nie ma stypendiów, bo 1000zł to naprawdę dużo i spokojnie na utrzymanie się na studiach bez pracy dorywczej.
A co wy sądzicie o nowym projekcie?