Generuje pierwszą liczbę w ciągu \(\displaystyle{ 40.75, \pi, e, 2e, \gamma,\dots}\)Jan Kraszewski pisze:Ciekawe, jaką liczbę pierwszą generuje dla \(\displaystyle{ x=\frac12...}\)Glizdka pisze:Choć bardzo lubię też wzór:
\(\displaystyle{ p = x^{2}-x+41}\)
gdzie: \(\displaystyle{ \red x\in\left\langle 0,40 \right\rangle\black}\)
generator 40 liczb pierwszych
JK
Jaki jest najpiękniejszy wzór matematyki?
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
-
f[X]
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ja bardzo lubię zapis \(\displaystyle{ [0,40]\cap \NN}\) w takich sytuacjach.matematyk1995 pisze:Glizdka zapomniał dodać, że \(\displaystyle{ x \in \NN \wedge x\in\left\langle 0,40 \right\rangle}\)
Żeby nie było off-topu, podoba mi się wygląd wzoru na rozwinięcie Laplace'a:
\(\displaystyle{ \det A = \sum_{j=1}^{n} (-1)^{i+j} a_{ij} \det{A_{ij}}}\)
W ogóle sumy coś w sobie mają. W tym przypadku ujęła mnie wyraźna analogia do dwumianu Newtona:
\(\displaystyle{ (f \cdot g)^{(n)} = \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} f^{(k)}g^{(n-k)}}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Nie, tu chodzi o pochodne, a nie o potęgi.AiDi pisze:Tam zamiast kropki, powinien być znak \(\displaystyle{ +}\).
To takie zaprezentowanie, że glizdka przecięta na pół daje dwie glizdki.
Ktoś mógłby nazwać mnie zerem, ale zero to piękna cyfra, która dodała do matematyki więcej niż jakakolwiek inna cyfra =)
A wzoru Laplace'a nie lubię za jego chamską wredną siłę - jest jak taran, przydałby się jakiś elegancki wzór, który bardziej działa jak C4, ale cóż.
Z wzorów lubię też zapis \(\displaystyle{ \phi}\) za pomocą ułamka fraktalnego
\(\displaystyle{ \phi = 1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+...}}}}}}}}}\)
Jego elegancja i prostota sprawia, że dodaje to jeszcze trochę magii to \(\displaystyle{ \phi}\)
A słyszał ktoś o \(\displaystyle{ \digamma}\)?
Jak nie, to jest to bodaj najświetniejsza ze stałych matematycznych, znanych już od czasów starożytnych, o miażdżących umysł właściwościach i zastosowaniach, albo w sumie, niech Vi opisze to za mnie:
Ktoś mógłby nazwać mnie zerem, ale zero to piękna cyfra, która dodała do matematyki więcej niż jakakolwiek inna cyfra =)
Nazwij mnie głupcem, ale czemu zbiór niedomknięty? Na przecięciu zbiorów brana jest część wspólna i przy niedomknięciu 0 i 40 nie zostaną wzięte pod uwagę (albo już nie pamiętam mechaniki opisu wzorów).f[X] pisze:Ja bardzo lubię zapis \(\displaystyle{ [0,40]\cap \NN}\) w takich sytuacjach.
A wzoru Laplace'a nie lubię za jego chamską wredną siłę - jest jak taran, przydałby się jakiś elegancki wzór, który bardziej działa jak C4, ale cóż.
Z wzorów lubię też zapis \(\displaystyle{ \phi}\) za pomocą ułamka fraktalnego
\(\displaystyle{ \phi = 1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+...}}}}}}}}}\)
Jego elegancja i prostota sprawia, że dodaje to jeszcze trochę magii to \(\displaystyle{ \phi}\)
A słyszał ktoś o \(\displaystyle{ \digamma}\)?
Jak nie, to jest to bodaj najświetniejsza ze stałych matematycznych, znanych już od czasów starożytnych, o miażdżących umysł właściwościach i zastosowaniach, albo w sumie, niech Vi opisze to za mnie:
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=GFLkou8NvJo- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
Raczej to, bo ów odcinek jest zapisany jako domkniętyGlizdka pisze:(albo już nie pamiętam mechaniki opisu wzorów).
-
f[X]
- Użytkownik

Zapis \(\displaystyle{ [a,b]}\) oznacza przedział domknięty. Nie spotkałem się jeszcze, żeby było inaczej. Przedział otwarty oznacza się \(\displaystyle{ (a,b)}\) lub \(\displaystyle{ ]a,b[}\). Tego drugiego nie znoszę. U kolegi na fizyce takich używają.Nazwij mnie głupcem, ale czemu zbiór niedomknięty? Na przecięciu zbiorów brana jest część wspólna i przy niedomknięciu 0 i 40 nie zostaną wzięte pod uwagę (albo już nie pamiętam mechaniki opisu wzorów).
No właśnie może dlatego, że mnie nigdy nie uczono o zapisie [ ] ani ] [ tylko otwarty jako ( ) i domknięty jako < > no ale koniec offtopa
codziennie człek się uczy =)
codziennie człek się uczy =)
- Mefistocattus
- Użytkownik

Ja wolę \(\displaystyle{ 1=0}\). Co z tego, że sprzeczny, skoro jest piękny?kajbon pisze:a dla mnie najpiękniejszym jest \(\displaystyle{ 1=1}\) on w swojej prostocie wyraża nawet najdoskonalszą tożsamość
- Medea 2
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
Taki niepozorny, a jednak!
\(\displaystyle{ k = \left \lceil \sqrt{2d \ln 2} + \frac{3-2 \ln 2}{6} + \frac{9-4\ln^2 2}{72 \sqrt{2d \ln 2}} - \frac{2 \ln^2 2}{135d} \right \rceil}\)
\(\displaystyle{ k = \left \lceil \sqrt{2d \ln 2} + \frac{3-2 \ln 2}{6} + \frac{9-4\ln^2 2}{72 \sqrt{2d \ln 2}} - \frac{2 \ln^2 2}{135d} \right \rceil}\)
- jutrvy
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
To dla mnie najpiękniejszym wzorem jest wzór Cauchy'ego. Jeśli funkcja jest analityczna na domknięciu pewnego dysku, to wtedy dla każdego punktu z wnętrza dysku mamy:
\(\displaystyle{ f(z) = \frac{1}{2\pi i}\int_{\gamma}\frac{f(\omega)}{\omega - z} d\omega}\).
\(\displaystyle{ f(z) = \frac{1}{2\pi i}\int_{\gamma}\frac{f(\omega)}{\omega - z} d\omega}\).