Który z poniższych zbiorów jest spójny:
(a) \(\displaystyle{ \left\{ \frac{1}{2^{n}}:n \in \mathbb{N} \right\} \cap \left\{ 0\right\}}\)
(NIE)
(b) \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)
(TAK)
(c) okrąg jednostkowy
(TAK)
Ostatnie dwa są w miarę jasne, ale dlaczego pierwszy zbiór nie jest, tylko dlatego, że wyłączyliśmy zero ?-dlaczego dwa ostatnie są ?
Spójność zbioru
-
karl153
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Spójność zbioru
Ostatnio zmieniony 7 mar 2014, o 00:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Spójność zbioru
Przy obecnym zapisie pierwszy zbiór jest pusty.karl153 pisze:Który z poniższych zbiorów jest spójny:
(a) \(\displaystyle{ \left\{ \frac{1}{2^{n}}:n \in \mathbb{N} \right\} \cap \left\{ 0\right\}}\)
Ostatnie dwa są w miarę jasne, ale dlaczego pierwszy zbiór nie jest, tylko dlatego, że wyłączyliśmy zero ?
-
karl153
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Spójność zbioru
Intuicyjnie, że zbiór składa się z jednego kawałkajak spójność definiujemy intuicyjnie i formalnie?
formalnie, niemożność rozłożenia na sumę dwóch niepustych, rozłącznych podzbiorów otwartych.
Intuicyjnie odpowiedzi b i c są dla mnie poprawne, jednak fajnie by było zobaczyć definicje na przykładzie.
Zapis przepisałem bezpośrednio, więc albo celowo jest warunek na początku w zapisie albo nie wiem.Przy obecnym zapisie pierwszy zbiór jest pusty.