wybor studiow

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

wybor studiow

Post autor: xxxxx »

Nie zgadzam się do końca z tym co piszecie, bo z tego co się orientuję wśród znajomych, to żeby się dostać na ekonomię trzeba zdawać matmę na maturze (przynajmniej jeśli chodzi o te dobre uczelnie w większych miastach). Ja sama składałam na kierunki raczej ekonomiczne- na UEK (FiR) i UW (Informatyka i ekonometria) i tam, żeby się dostać trzeba było mieć matmę R zdaną w granicach 80% w górę plus jeszcze język R się liczył Co do reszty się zgadzam, tzn. (do autora): musisz sam zdecydować, co Cię bardziej interesuje, co będziesz chciał w życiu robić itd...A jeśli będziesz naprawdę dobry w tym co robisz, to pracę na pewno znajdziesz:P I nie martw się tak strasznie, bo w ostateczności jeśli stwierdzisz, że to co wybrałeś Cię jednak nie interesuje, to możesz spróbować się przenieść gdzie indziej lub startować za rok od nowa Powodzenia
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

wybor studiow

Post autor: miki999 »

xxxxx pisze:Nie zgadzam się do końca z tym co piszecie, bo z tego co się orientuję wśród znajomych, to żeby się dostać na ekonomię trzeba zdawać matmę na maturze (przynajmniej jeśli chodzi o te dobre uczelnie w większych miastach).
A które to są te "dobre uczelnie w większych miastach"? Kilka sprawdziłem i według Twojego kryterium wśród porządnych szkół nie znalazły się miedzy innymi: UMK, UWr, UJ. Dalej nie chce mi się szukać.

Pozdrawiam.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

wybor studiow

Post autor: Jan Kraszewski »

miki999 pisze:A które to są te "dobre uczelnie w większych miastach"? Kilka sprawdziłem i według Twojego kryterium wśród porządnych szkół nie znalazły się miedzy innymi: UMK, UWr, UJ.
No akurat ekonomię na UWr. ciężko nazwać szczególnie ekskluzywnym kierunkiem. Jest on prowadzony na Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii...

JK
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

wybor studiow

Post autor: miki999 »

Jan Kraszewski pisze:No akurat ekonomię na UWr. ciężko nazwać szczególnie ekskluzywnym kierunkiem. Jest on prowadzony na Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii...
Ale chyba jeszcze ciężej jest zarzucać całym uniwersytetom, że nie są dobre, bo nie liczą matematyki na ekonomii. A co do kierunków i wydziałów wiadomo jak bywa- dziwne by było gdyby ktoś wiele wymagał od Wydziału Sztuk Pięknych czy Wydziału Teologicznego lub właśnie od kierunku ekonomia prowadzonego na jakimś wydziale "humanistycznym".
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

wybor studiow

Post autor: qba1337 »

Na Uniwersytecie Białostockim na ekonomię liczona jest tylko matematyka
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

wybor studiow

Post autor: xxxxx »

Przecież ja nie zarzucam uniwersytetom, czy innym uczelniom, że są złe, ale stwierdzam fakt, że jeśli chodzi o ekonomię na wyższym poziomie, to uczelnie wymagają jednak matematyki i to rozszerzonej, o czym świadczą choćby podane przeze mnie wyżej przykłady, mimo, iż są to kierunki pokrewne ekonomii.
hehehe666
Użytkownik
Użytkownik

wybor studiow

Post autor: hehehe666 »

odradzam obie uczelnie ;]
elektrocyber
Użytkownik
Użytkownik

wybor studiow

Post autor: elektrocyber »

Z doświadczenia wiem że wyżej można zajść po finansach lub ekonomii Naturalnym kandydatem na prezesa jest dyrektor finansowy cały Zarząd, Rad Nadzorcza, Kontroler Finansowy ,Główna księgowa która jest też Prokurentem wszyscy dyrektorzy i kierownicy finansowi zarabiają więcej nawet wielokrotnie niż kierownik techniczny który na te najwyższe stanowisko techniczne w naszej firmie czekał 25lat
ODPOWIEDZ