Witam
Mam problem z rozpisaniem i narysowaniem takiego zbioru:
\(\displaystyle{ 1- \sqrt{2\left| x\right| - x^{2} } \le \left| y\right| \le 1+ \sqrt{2-\left| x\right| }}\)
Najpierw rozpisałem to na 4 przypadki zależnie od x i y. Widać po postaci, że po podniesieniu do kwadratu będą to jakieś łatwiejsze do narysowania krzywe, więc trzeba by to rozpisać w zależności od znaku poszczególnych wyrażeń. Dziedzina tego wyrażenia to \(\displaystyle{ x \in \left\langle -2,2\right\rangle}\). Widać z tego, że pierwiastek po lewej będzie dla każdego x niedodatni, pierwiastek po prawej nieujemny, a środkowe \(\displaystyle{ \left| y\right|-1}\) będzie przyjmować różne znaki, więc trzeba je osobno rozważać. Czyli z 4 przypadków robi się 8. Żeby uniknąć bałaganu rozdzieliłem nierówność z podwójnej na 2 pojedyncze. Narazie mam rozpisane dla \(\displaystyle{ y \ge 0}\) który rozbija się na 2 przedziały w zależności od wartości wyrażenia \(\displaystyle{ y-1}\). Teraz jednak utknąłem, bo nie wiem jak dalej liczyć. Mam nierówności, gdzie znaki się zgadzają, i takie gdzie są różne. Co zrobić, aby w takim przypadku móc podnieść stronami do kwadratu? Naprawdę nie wiem jak to ruszyć. Wstawiam jeden z 8 przypadków, jak będę wiedział jak zrobić 1 to i dam radę z resztą.
\(\displaystyle{ x \in \left\langle-2,0 \right)}\)
\(\displaystyle{ y \ge 1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{-2x- x^{2} } \le y-1 \le \sqrt{2+x }}\)
W tym wypadku pierwsze wyrażenie jest niedodatnie a drugie i trzecie nieujemne
Zbiór na płaszczyźnie
-
anton753159
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
- kropka+
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Zbiór na płaszczyźnie
Zjadłeś minusa przed pierwiastkiem po lewej. Pierwsza nierówność zachodzi dla każdego igreka.
Drugą nierówność podnieś stronami do kwadratu i dostaniesz nierówność kwadratową.
Drugą nierówność podnieś stronami do kwadratu i dostaniesz nierówność kwadratową.
-
anton753159
- Użytkownik

Zbiór na płaszczyźnie
Rzeczywiście, niedopatrzenie. Co do pierwszej nierówności racja, będzie zachodzić odpowiednio dla wszystkich igreków nieujemnych lub ujemnych zależnie od rozważanego wariantu.
Co do drugiej nierówności mam jednak wątpliwości. Z 4 opcji napiszę jedną
\(\displaystyle{ x \in \left\langle0,2 \right\rangle)}\)
\(\displaystyle{ y \ge 0}\)
\(\displaystyle{ y \le 1+\sqrt{2+x }}\)
W takiej formie po obu stronach mamy taki sam znak wyrażeń dla każdego x i y. Tylko że podniesienie do kwadratu nie zlikwiduje pierwiastka. Po odjęciu stronami 1 i podniesieniu do kwadratu natomiast pierwiastek zniknie:
\(\displaystyle{ y-1 \le \sqrt{2+x }}\)
Teraz jednak prawa strona jest nieujemna dla wszystkich iksów z dziedziny, natomiast po lewej gdy
\(\displaystyle{ y \in \left\langle0,1 \right)}\)
lewa strona będzie ujemna. Czy dobrze rozumuję? Jak ruszyć tą nierówność w przedziale gdzie lewa strona jest ujemna? Dla \(\displaystyle{ y \ge 1}\) nie ma problemu, bo zwyczajnie podnoszę do kwadratu bez zmiany znaku nierówności lub analogicznie w innych wariantach. Co jednak kiedy \(\displaystyle{ y \in \left\langle0,1 \right)}\) ?
Co do drugiej nierówności mam jednak wątpliwości. Z 4 opcji napiszę jedną
\(\displaystyle{ x \in \left\langle0,2 \right\rangle)}\)
\(\displaystyle{ y \ge 0}\)
W takiej formie po obu stronach mamy taki sam znak wyrażeń dla każdego x i y. Tylko że podniesienie do kwadratu nie zlikwiduje pierwiastka. Po odjęciu stronami 1 i podniesieniu do kwadratu natomiast pierwiastek zniknie:
\(\displaystyle{ y-1 \le \sqrt{2+x }}\)
Teraz jednak prawa strona jest nieujemna dla wszystkich iksów z dziedziny, natomiast po lewej gdy
\(\displaystyle{ y \in \left\langle0,1 \right)}\)
lewa strona będzie ujemna. Czy dobrze rozumuję? Jak ruszyć tą nierówność w przedziale gdzie lewa strona jest ujemna? Dla \(\displaystyle{ y \ge 1}\) nie ma problemu, bo zwyczajnie podnoszę do kwadratu bez zmiany znaku nierówności lub analogicznie w innych wariantach. Co jednak kiedy \(\displaystyle{ y \in \left\langle0,1 \right)}\) ?
- kropka+
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Zbiór na płaszczyźnie
Lewa strona mniejsza od jedynki, prawa większa od jedynki. Czyli nierówność zachodzi w tym przypadku.
Lewa strona mniejsza od jedynki, prawa większa od jedynki. Czyli nierówność zachodzi w tym przypadku.
-
anton753159
- Użytkownik