Publikacja odkrycia naukowego

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: wiedzmac »

Nie wiem czy odblokowywanie tematu ma sens, skoro ewidentnie widać, że twierdzenie jest niepoprawne. Poza tym autor zarzuca innym niekompetencje w sprawach matematycznych, a sam wykazuje braki w podstawach dowodzenia twierdzeń.

Ale nie rozumiem jednej rzeczy. Jak można obliczać coś 2.5 roku, przechwalać się czego to się nie udowodniło, a potem czyjeś twierdzenie zostało obalone w 15min przez forumowiczów :p
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Post autor: a4karo »

Nie ma nic złego w tym, że pracuje się długo i mozolnie. Problem zaczyna się wtedy, kiedy zaczyna się myśleć, że sam fakt takiej ciężkiej pracy zasługuje na najwyższe laury.

Autor posta udowodnił twierdzenie w jedna stronę prawdziwe, choć nikomu do niczego nieprzydatne, bo nie ma obiektów spełniających założenia twierdzenia. Zdarza się.
Tyle tylko, że zamiast z pokora przyjąć do wiadomości niekorzystne fakty, zaczyna być agresywny w stosunku do ludzi, którzy starają wniknąć w istotę jego dzieła.

Taki brak pokory charakteryzuje arogantów lub geniuszy - nie mnie wnikać, do której kategorii należy autor, ale sądząc z nicka, do skromnych nie należy.
ChristianGoldbach
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: ChristianGoldbach »

Jestem skromnym człowiekiem, otwartym na rozmowy o matematyce.

-- 24 lut 2014, o 00:36 --
Ale nie rozumiem jednej rzeczy. Jak można obliczać coś 2.5 roku, przechwalać się czego to się nie udowodniło, a potem czyjeś twierdzenie zostało obalone w 15min przez forumowiczów :p
Jeżeli ma błąd to idzie to zrozumieć . Właśnie udoskonalam moją główną tezę, która nie miała związku z 2,5 letnim rozwiązaniem, ponieważ teza którą poznaliście, myślałem, że jest adekwatna do rozwiązania. Wszystko spowodowane jest tym, że znam się na matematyce, ale nie znam pojęć itp.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Post autor: AiDi »

ChristianGoldbach pisze:Wszystko spowodowane jest tym, że znam się na matematyce, ale nie znam pojęć itp.
Przykro mi bardzo, ale to się wyklucza.
ChristianGoldbach
Użytkownik
Użytkownik

Czułem, że będzie taka reakcja Piszesz, że się wyklucza, dlaczego ? Przecież matematyka jest jedna, czy ma wymyślone przez ludzi pojęcia czy też zakładając: nigdy jej pojęć nie wymyślono
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Podziękował: 49 razy

Post autor: AiDi »

Nie znasz pojęć - nie znasz tego, czym się matematyka/matematycy zajmują. W jaki zatem sposób znasz matematykę? Nie uciekaj w filozofię, bo do niczego dobrego w tej chwili to nie doprowadzi. Matematyka jest nauką ścisłą, operuje ścisłymi definicjami, ściśle zdefiniowanymi pojęciami. Dowody i twierdzenia też muszą być ściśle podane. Taka jest matematyka, trzeba się z tym pogodzić.
ChristianGoldbach
Użytkownik
Użytkownik

Rozumiem

-- 24 lut 2014, o 05:26 --

Teza główna mojej pracy:

Niech \(\displaystyle{ N}\) będzie liczbą naturalną, \(\displaystyle{ N\geq 55}\). Załóżmy ponadto, że \(\displaystyle{ N}\) nie jest postaci \(\displaystyle{ 3+6k}\) oraz \(\displaystyle{ 25 + 30x}\) dla \(\displaystyle{ k}\) naturalnych (od jedynki) i \(\displaystyle{ x}\) naturalnych, gdzie \(\displaystyle{ x}\) może być równe \(\displaystyle{ 0}\). Wtedy jeżeli \(\displaystyle{ N}\) jest nieparzyste i gdy:

\(\displaystyle{ N \neq 25 + 30k}\)

\(\displaystyle{ N \neq 25 + 54 + 12x + 8x}\)

\(\displaystyle{ N \neq 23 + 12 + 30k}\)

Oraz:

\(\displaystyle{ N \neq 23 + 54 + 12x + 8x + y}\), gdy \(\displaystyle{ y = 12 + 12x}\)

Jak również:

\(\displaystyle{ N \neq 23 + 54 + 12x + 8x + z}\), gdy \(\displaystyle{ z = 12 + 24x}\)

Oraz to, że \(\displaystyle{ y, z}\) są naturalne.

To jest liczbą pierwszą.

Co więcej, powyższa formuła przy takich samych założeniach jak wyżej koduje wszystkie liczby złożone i tylko takie.

Zapraszam do obalania.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2014, o 08:46 przez ChristianGoldbach, łącznie zmieniany 17 razy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

\(\displaystyle{ 31}\) jest kontrprzykladem
ChristianGoldbach
Użytkownik
Użytkownik

zapomniałem zawyżyć. Obalcie teraz.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: bartek118 »

Dowolna liczba parzysta większa od \(\displaystyle{ 55}\) powinna być kontrprzykładem.
ChristianGoldbach
Użytkownik
Użytkownik

Proszę bardzo, czekam dalej na obalenie! Oraz na komentarze
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

CB, upewnij się czy już napisałeś wszystkie możliwe wzorki: raz w Twoich ciągach pojawia się na początku 23, raz 25, raz 30, raz 30k....

jakimi spójnikami logicznymi są połączone te warunki: i, lub ("jak również" i "oraz" mają w matematyce dość nieokreślone znaczenie)

Jak już się zdecydujesz, to napisz końcową wersję i już jej potem nie edytuj, bo w końcu nie wiadomo, do czego odnoszą się nasze komentarze.

Skorzystaj również z poprawnej polszczyzny: za zdanie
To \(\displaystyle{ N}\) jest liczbą pierwszą.
moja pani od polskiego by się pogniewała.

-- 24 lut 2014, o 08:14 --

Czy \(\displaystyle{ 2+10}\) ma jakeś magicze znaczenie, skoro wybrałes taki zapis zamiast \(\displaystyle{ 12}\)?

Tak samo \(\displaystyle{ 23+12}\), \(\displaystyle{ 25+30}\) ?

Czy \(\displaystyle{ (12)x}\) to \(\displaystyle{ 12x}\) a \(\displaystyle{ (24x)x}\) o \(\displaystyle{ 24x^2}\)?
ChristianGoldbach
Użytkownik
Użytkownik

CB, upewnij się czy już napisałeś wszystkie możliwe wzorki: raz w Twoich ciągach pojawia się na początku 23, raz 25, raz 30, raz 30k....
Ostateczna wersja jest już gotowa wyżej.

jakimi spójnikami logicznymi są połączone te warunki: i, lub ("jak również" i "oraz" mają w matematyce dość nieokreślone znaczenie)
Proszę jaśniej, ponieważ drugi raz w życiu piszę tezę.
'To N jest liczbą pierwszą.'
I tu też prosiłbym o wytłumaczenie o co chodzi -- 24 lut 2014, o 08:21 --Czy \(\displaystyle{ (12)x}\) to \(\displaystyle{ 12x}\) - tak, \(\displaystyle{ (24x)x}\) to \(\displaystyle{ 24x}\). Dziękuję za zwrócenie uwagi, tego potrzebuje, żeby nie edytować juz tezy, póki wcześnie rano jest.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

ChristianGoldbach pisze:
Ostateczna wersja jest już gotowa wyżej.
Znów zmieniłes poprzedni post. Nie robi sie tego na forum, bo powsaje zamieszanie.
ChristianGoldbach pisze:
Proszę jaśniej, ponieważ drugi raz w życiu piszę tezę.
Czy zapis: \(\displaystyle{ N\neq ...}\), \(\displaystyle{ N\neq ...}\), \(\displaystyle{ N\neq ...}\) oznacza \(\displaystyle{ N\neq ...}\) i \(\displaystyle{ N\neq ...}\) i\(\displaystyle{ N\neq ...}\),
czy też
\(\displaystyle{ N\neq ...}\) lub \(\displaystyle{ N\neq ...}\) lub \(\displaystyle{ N\neq ...}\) ?
Nie używaj "oraz" i "jak również". Użyj "i" lub "lub"
ChristianGoldbach pisze:
'To N jest liczbą pierwszą.'
I tu też prosiłbym o wytłumaczenie o co chodzi
Czego tu nie rozumiesz: róznicy między zaimkiem wskazującym ("To" na początku zdania) a spójnikiem ("Jeżeli ..., to ...") ?

-- 24 lut 2014, o 08:21 --
ChristianGoldbach pisze: Czy \(\displaystyle{ (12)x}\) to \(\displaystyle{ 12x}\) - tak, \(\displaystyle{ (24x)x}\) to \(\displaystyle{ 24x}\). Dziękuję za zwrócenie uwagi, tego potrzebuje, żeby nie edytować już tezy, póki wcześnie rano jest.
No to już totalnie zmieniłeś treść...

Rozumiem, że 2+10 to nadal jakaś magia?

Tym krętactwem zrobiłeś już bardzo dużo, żeby zniechęcić wszystkich do współpracy.

Chcemy zrozumieć, a nie obalać. Obalać będziemy, gdy nie uda się znaleźć trywialnego kontrprzykładu a TY wreszcie opublikujesz dowód.
Mam jednak wrażenie, że przy takiej niezborności, jaka demonstrujesz w posługiwaniu się zarówno logika matematyczną jak i polszczyzną, nikt tego dowodu nawet nie będzie chciał wziąć do reki.-- 24 lut 2014, o 15:21 --Spadam, mam dosyć tej paranoi. Spij dobrze CB, życzę pięknych snów o wielkich odkryciach matematycznych.
adamglos92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: adamglos92 »

Kontrprzykład: 77
Zablokowany