LXV (65) OM - II etap.

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Msciwoj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Msciwoj »

Dzisiejsze zadania też spoko mieliście. Jaka była wzorcówka do 5.? Bo podejrzewam, że znacząco różni się od mojego rozwiązania, które sprowadza się do:
Ukryta treść:    
Czy ludzie oceniają 4. jako darmowe?
Pinionrzek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Pinionrzek »

Wzorcówka jest taka jak większość osób zrobiło to zadanie, tzn wykazywała, że czworokąt \(\displaystyle{ AYPQ}\) jest cykliczny i potem już kąty.
Tak, 4 jest najprostsze ze wszystkich sześciu
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: kaszubki »

Piąte szło bardzo fajnie na zespo. Tak niestandardowo, bo zwykle wypisuje się założenia, miele i dostaje się tezę. A to zrobiłem tak, że wziąłem losowe 3 punkty na okręgu, pokazałem co jest dla nich równoważne z założeniem, a co z tezą. No i wychodził dokładnie ten sam niezbyt długi napis.
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: nobuddy »

gus pisze:\(\displaystyle{ \frac{x ^{3}+y ^{3} }{xy}}\)

Jesli x i y sa nieparzyste, to powyzszy ulamejk nie jest liczba calkowita. Tak samo, jesli jedna jest parzysta, a druga nieparzysta. Czyli dwie liczby parzyste. Stad teza.
Jest tu pewna usterka, mianowicie czasem dla x i y nieparzystych powyższy ułamek mógłby być całkowity. Na szczęście liczby nieparzyste są zawsze podzielne przez 3, i można tu zastosować schodzenie, dzieląc je przez 3 aż będą parzyste.

A tak serio - czemu nikt nie dowodzi kolejności punktów A, B, Q na prostej? Przecież to (chyba?) typowy problem z konfiguracją, bo wszystko sie psuje gdyby nie leżały jak trzeba...
gus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: gus »

Swistak pisze:
gus pisze:\(\displaystyle{ \frac{x ^{3}+y ^{3} }{xy}}\)

Jesli x i y sa nieparzyste, to powyzszy ulamejk nie jest liczba calkowita. Tak samo, jesli jedna jest parzysta, a druga nieparzysta. Czyli dwie liczby parzyste. Stad teza.
Piękne i trikowe rozwiązanie!
To co napisalem, to prawda, ale sie pomylilem i to nie konczy zadania, wiec juz sie ze mnie nie smiejcie
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: timon92 »

nobuddy pisze:A tak serio - czemu nikt nie dowodzi kolejności punktów A, B, Q na prostej? Przecież to (chyba?) typowy problem z konfiguracją, bo wszystko sie psuje gdyby nie leżały jak trzeba...
Masz rację, trzeba tego dowieść. Właśnie tu korzysta się z tego, że \(\displaystyle{ X}\) leży bliżej \(\displaystyle{ AB}\) niż \(\displaystyle{ Y}\). Za nieuzasadnienie tego pewnie będą ścinane punkty.
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik

LXV (65) OM - II etap.

timon92 pisze:Masz rację, trzeba tego dowieść. Właśnie tu korzysta się z tego, że \(\displaystyle{ X}\) leży bliżej \(\displaystyle{ AB}\) niż \(\displaystyle{ Y}\). Za nieuzasadnienie tego pewnie będą ścinane punkty.
No właśnie, bo to że Q jest tam gdzie trzeba sprowadza się do rozwartości kąta \(\displaystyle{ AXB}\). Tylko zdziwiło mnie że we wzorcówce nie ma ani słowa o tej kolejności - rozumiem że to nie świadczy o tym że jej nie trzeba komentować (czyli wzorcówka niekoniecznie musi być warta 6 punktów)?
Awatar użytkownika
Htorb
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Htorb »

Prędzej będą cieli za rozwiązanie powołujące się na własności symedian bez dowodu niż o inne położenie punktu \(\displaystyle{ Q}\) na prostej \(\displaystyle{ AB}\).
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Vether »

Kurde... To trochę kicha, bo ja mam dowód oparty na symedianach, biegunowych i dwustosunku...
Awatar użytkownika
Htorb
Użytkownik
Użytkownik

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Htorb »

Jak to szło z dwustosunku, mógłbyś napisać szkic?
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: timon92 »

na przykład tak: niech \(\displaystyle{ YQ}\) tnie \(\displaystyle{ o_2}\) drugi raz w punkcie \(\displaystyle{ Z}\), a \(\displaystyle{ XY}\) tnie \(\displaystyle{ AB}\) w \(\displaystyle{ M}\) (to jest środek odcinka \(\displaystyle{ AB}\) - to łatwe), wtedy \(\displaystyle{ -1=(XB, XP; XY, XZ)=(XA, XB; XM, XZ)}\) zatem skoro \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem \(\displaystyle{ AB}\) to \(\displaystyle{ XZ \parallel AB}\), zatem cięciwy \(\displaystyle{ XB, XZ}\) okręgu \(\displaystyle{ o_2}\) są równe, a stąd \(\displaystyle{ \angle XYB = \angle BYQ}\) czyli teza
Awatar użytkownika
Rafal_algo
Użytkownik
Użytkownik

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Rafal_algo »

hmm... Apropo tak sie zastanawiam tylko czy w zadaniu 4 raczej wskazane jest pokazywanie ze jak jest 2 podrozujacych to czy taki plan meczy wogole istnieje. I dlaczego liczba druzyn byla parzysta ? bo w rozwiazniach nikt z tego wprost nie korzysta
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Vether »

Szacunek... Ale można też np tak :

\(\displaystyle{ X'}\) jest odbiciem \(\displaystyle{ X}\) względem \(\displaystyle{ AB}\) i leży na okręgu opisanym na \(\displaystyle{ ABY}\). Styczne do tego okręgu w punktach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) tną się w \(\displaystyle{ R}\). \(\displaystyle{ R}\), \(\displaystyle{ X'}\), \(\displaystyle{ Y}\) są współliniowe (symediana). \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ XY}\) tną się w \(\displaystyle{ M}\). \(\displaystyle{ QY}\) tnie okrąg \(\displaystyle{ o_2}\) w \(\displaystyle{ Z}\). Patrząc na oczywiste czwórki harmoniczne na \(\displaystyle{ RY}\) i \(\displaystyle{ QY}\) dostajemy współliniowość \(\displaystyle{ X'}\), \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ Z}\). Trójkąty \(\displaystyle{ AYB}\) i \(\displaystyle{ X'YZ}\) są podobne (kąty) i \(\displaystyle{ \sphericalangle AYM = \sphericalangle X'YB}\), więc \(\displaystyle{ B}\) jest środkiem \(\displaystyle{ X'Z}\), stąd podobieństwo \(\displaystyle{ MYB}\) i \(\displaystyle{ BYZ}\), skąd teza...

Uważałem, że jest piękny... A potem timon92 pokazał swój dowód

A tak btw... nie jestem pewien, czy pokazałem, że \(\displaystyle{ R}\), \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ P}\) współliniowe... :/ Myślicie, że mogliby za to ściąć do \(\displaystyle{ 5}\) czy raczej do \(\displaystyle{ 2}\)...? Bo chyba nie wyzerują?

@up: Pokazanie, że istotnie w rozgrywkach mogą brać udział dwie drużyny podróżujące chyba nie powinno być wymagane... (ale ja na wszelki wypadek to pokazałem ). A co do parzystości... Liczba drużyn musi być parzysta, żeby prawdziwe było zdanie: "W każdej kolejce każda drużyna rozegrała jeden mecz."
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik

LXV (65) OM - II etap.

Rafal_algo pisze:Apropo tak sie zastanawiam tylko czy w zadaniu 4 raczej wskazane jest pokazywanie ze jak jest 2 podrozujacych to czy taki plan meczy wogole istnieje.
Byłoby, gdyby pytanie brzmiało "Wyznacz maksymalną możliwą liczbę drużyn podróżujących", ale brzmi "Udowodnij, że nie może być ich więcej niż dwie", więc jasne że nie trzeba.
piotr5
Użytkownik
Użytkownik

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: piotr5 »

Moje rozwiązanie 5.:
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ