LXV (65) OM - II etap.
- Msciwoj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
LXV (65) OM - II etap.
Dzisiejsze zadania też spoko mieliście. Jaka była wzorcówka do 5.? Bo podejrzewam, że znacząco różni się od mojego rozwiązania, które sprowadza się do:
Czy ludzie oceniają 4. jako darmowe?
Ukryta treść:
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
LXV (65) OM - II etap.
Wzorcówka jest taka jak większość osób zrobiło to zadanie, tzn wykazywała, że czworokąt \(\displaystyle{ AYPQ}\) jest cykliczny i potem już kąty.
Tak, 4 jest najprostsze ze wszystkich sześciu
Tak, 4 jest najprostsze ze wszystkich sześciu
-
kaszubki
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
LXV (65) OM - II etap.
Piąte szło bardzo fajnie na zespo. Tak niestandardowo, bo zwykle wypisuje się założenia, miele i dostaje się tezę. A to zrobiłem tak, że wziąłem losowe 3 punkty na okręgu, pokazałem co jest dla nich równoważne z założeniem, a co z tezą. No i wychodził dokładnie ten sam niezbyt długi napis.
-
nobuddy
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
LXV (65) OM - II etap.
Jest tu pewna usterka, mianowicie czasem dla x i y nieparzystych powyższy ułamek mógłby być całkowity. Na szczęście liczby nieparzyste są zawsze podzielne przez 3, i można tu zastosować schodzenie, dzieląc je przez 3 aż będą parzyste.gus pisze:\(\displaystyle{ \frac{x ^{3}+y ^{3} }{xy}}\)
Jesli x i y sa nieparzyste, to powyzszy ulamejk nie jest liczba calkowita. Tak samo, jesli jedna jest parzysta, a druga nieparzysta. Czyli dwie liczby parzyste. Stad teza.
A tak serio - czemu nikt nie dowodzi kolejności punktów A, B, Q na prostej? Przecież to (chyba?) typowy problem z konfiguracją, bo wszystko sie psuje gdyby nie leżały jak trzeba...
-
gus
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
LXV (65) OM - II etap.
To co napisalem, to prawda, ale sie pomylilem i to nie konczy zadania, wiec juz sie ze mnie nie smiejcieSwistak pisze:Piękne i trikowe rozwiązanie!gus pisze:\(\displaystyle{ \frac{x ^{3}+y ^{3} }{xy}}\)
Jesli x i y sa nieparzyste, to powyzszy ulamejk nie jest liczba calkowita. Tak samo, jesli jedna jest parzysta, a druga nieparzysta. Czyli dwie liczby parzyste. Stad teza.
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
LXV (65) OM - II etap.
Masz rację, trzeba tego dowieść. Właśnie tu korzysta się z tego, że \(\displaystyle{ X}\) leży bliżej \(\displaystyle{ AB}\) niż \(\displaystyle{ Y}\). Za nieuzasadnienie tego pewnie będą ścinane punkty.nobuddy pisze:A tak serio - czemu nikt nie dowodzi kolejności punktów A, B, Q na prostej? Przecież to (chyba?) typowy problem z konfiguracją, bo wszystko sie psuje gdyby nie leżały jak trzeba...
-
nobuddy
- Użytkownik

LXV (65) OM - II etap.
No właśnie, bo to że Q jest tam gdzie trzeba sprowadza się do rozwartości kąta \(\displaystyle{ AXB}\). Tylko zdziwiło mnie że we wzorcówce nie ma ani słowa o tej kolejności - rozumiem że to nie świadczy o tym że jej nie trzeba komentować (czyli wzorcówka niekoniecznie musi być warta 6 punktów)?timon92 pisze:Masz rację, trzeba tego dowieść. Właśnie tu korzysta się z tego, że \(\displaystyle{ X}\) leży bliżej \(\displaystyle{ AB}\) niż \(\displaystyle{ Y}\). Za nieuzasadnienie tego pewnie będą ścinane punkty.
- Htorb
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
LXV (65) OM - II etap.
Prędzej będą cieli za rozwiązanie powołujące się na własności symedian bez dowodu niż o inne położenie punktu \(\displaystyle{ Q}\) na prostej \(\displaystyle{ AB}\).
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
LXV (65) OM - II etap.
na przykład tak: niech \(\displaystyle{ YQ}\) tnie \(\displaystyle{ o_2}\) drugi raz w punkcie \(\displaystyle{ Z}\), a \(\displaystyle{ XY}\) tnie \(\displaystyle{ AB}\) w \(\displaystyle{ M}\) (to jest środek odcinka \(\displaystyle{ AB}\) - to łatwe), wtedy \(\displaystyle{ -1=(XB, XP; XY, XZ)=(XA, XB; XM, XZ)}\) zatem skoro \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem \(\displaystyle{ AB}\) to \(\displaystyle{ XZ \parallel AB}\), zatem cięciwy \(\displaystyle{ XB, XZ}\) okręgu \(\displaystyle{ o_2}\) są równe, a stąd \(\displaystyle{ \angle XYB = \angle BYQ}\) czyli teza
- Rafal_algo
- Użytkownik

LXV (65) OM - II etap.
hmm... Apropo tak sie zastanawiam tylko czy w zadaniu 4 raczej wskazane jest pokazywanie ze jak jest 2 podrozujacych to czy taki plan meczy wogole istnieje. I dlaczego liczba druzyn byla parzysta ? bo w rozwiazniach nikt z tego wprost nie korzysta
- Vether
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
LXV (65) OM - II etap.
Szacunek... Ale można też np tak :
\(\displaystyle{ X'}\) jest odbiciem \(\displaystyle{ X}\) względem \(\displaystyle{ AB}\) i leży na okręgu opisanym na \(\displaystyle{ ABY}\). Styczne do tego okręgu w punktach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) tną się w \(\displaystyle{ R}\). \(\displaystyle{ R}\), \(\displaystyle{ X'}\), \(\displaystyle{ Y}\) są współliniowe (symediana). \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ XY}\) tną się w \(\displaystyle{ M}\). \(\displaystyle{ QY}\) tnie okrąg \(\displaystyle{ o_2}\) w \(\displaystyle{ Z}\). Patrząc na oczywiste czwórki harmoniczne na \(\displaystyle{ RY}\) i \(\displaystyle{ QY}\) dostajemy współliniowość \(\displaystyle{ X'}\), \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ Z}\). Trójkąty \(\displaystyle{ AYB}\) i \(\displaystyle{ X'YZ}\) są podobne (kąty) i \(\displaystyle{ \sphericalangle AYM = \sphericalangle X'YB}\), więc \(\displaystyle{ B}\) jest środkiem \(\displaystyle{ X'Z}\), stąd podobieństwo \(\displaystyle{ MYB}\) i \(\displaystyle{ BYZ}\), skąd teza...
Uważałem, że jest piękny... A potem timon92 pokazał swój dowód
A tak btw... nie jestem pewien, czy pokazałem, że \(\displaystyle{ R}\), \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ P}\) współliniowe... :/ Myślicie, że mogliby za to ściąć do \(\displaystyle{ 5}\) czy raczej do \(\displaystyle{ 2}\)...? Bo chyba nie wyzerują?
@up: Pokazanie, że istotnie w rozgrywkach mogą brać udział dwie drużyny podróżujące chyba nie powinno być wymagane... (ale ja na wszelki wypadek to pokazałem ). A co do parzystości... Liczba drużyn musi być parzysta, żeby prawdziwe było zdanie: "W każdej kolejce każda drużyna rozegrała jeden mecz."
\(\displaystyle{ X'}\) jest odbiciem \(\displaystyle{ X}\) względem \(\displaystyle{ AB}\) i leży na okręgu opisanym na \(\displaystyle{ ABY}\). Styczne do tego okręgu w punktach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) tną się w \(\displaystyle{ R}\). \(\displaystyle{ R}\), \(\displaystyle{ X'}\), \(\displaystyle{ Y}\) są współliniowe (symediana). \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ XY}\) tną się w \(\displaystyle{ M}\). \(\displaystyle{ QY}\) tnie okrąg \(\displaystyle{ o_2}\) w \(\displaystyle{ Z}\). Patrząc na oczywiste czwórki harmoniczne na \(\displaystyle{ RY}\) i \(\displaystyle{ QY}\) dostajemy współliniowość \(\displaystyle{ X'}\), \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ Z}\). Trójkąty \(\displaystyle{ AYB}\) i \(\displaystyle{ X'YZ}\) są podobne (kąty) i \(\displaystyle{ \sphericalangle AYM = \sphericalangle X'YB}\), więc \(\displaystyle{ B}\) jest środkiem \(\displaystyle{ X'Z}\), stąd podobieństwo \(\displaystyle{ MYB}\) i \(\displaystyle{ BYZ}\), skąd teza...
Uważałem, że jest piękny... A potem timon92 pokazał swój dowód
A tak btw... nie jestem pewien, czy pokazałem, że \(\displaystyle{ R}\), \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ P}\) współliniowe... :/ Myślicie, że mogliby za to ściąć do \(\displaystyle{ 5}\) czy raczej do \(\displaystyle{ 2}\)...? Bo chyba nie wyzerują?
@up: Pokazanie, że istotnie w rozgrywkach mogą brać udział dwie drużyny podróżujące chyba nie powinno być wymagane... (ale ja na wszelki wypadek to pokazałem ). A co do parzystości... Liczba drużyn musi być parzysta, żeby prawdziwe było zdanie: "W każdej kolejce każda drużyna rozegrała jeden mecz."
-
nobuddy
- Użytkownik

LXV (65) OM - II etap.
Byłoby, gdyby pytanie brzmiało "Wyznacz maksymalną możliwą liczbę drużyn podróżujących", ale brzmi "Udowodnij, że nie może być ich więcej niż dwie", więc jasne że nie trzeba.Rafal_algo pisze:Apropo tak sie zastanawiam tylko czy w zadaniu 4 raczej wskazane jest pokazywanie ze jak jest 2 podrozujacych to czy taki plan meczy wogole istnieje.