Mamy proste równanie :
\(\displaystyle{ 11 \frac{3}{4} - x = 5 \frac{1}{4}}\)
Możemy je obliczyć tak :
\(\displaystyle{ x = 11\frac{3}{4} - 5 \frac{1}{4} = 6 \frac{2}{4}}\) bo "jeśli szukamy dzielnika, to odejmujemy od dzielnej różnicę" - wynik się zgadza.
Następny sposób, jakby ktoś nie pamiętał powyższej "własności" :
\(\displaystyle{ -x = 5 \frac{1}{4} - 11 \frac{3}{4}}\) zostawiamy tylko x po lewej, przenosząc wartości i zmeniając ich znak.
Dalej już na rozum można odjąć dzielnik od dzielnej i do wyniku przypisać znak "-", i wyliczyć x, ale szkoda czasu żeby to rozpisywać więc przejdę teraz do pytania. Dlaczego gdy w momencie :
\(\displaystyle{ -x = 5 \frac{1}{4} - 11 \frac{3}{4}}\)
zrobię tak :
\(\displaystyle{ -x = 4 \frac{5}{4} - 11 \frac{3}{4}}\) bo \(\displaystyle{ 5 \frac{1}{4} = 4 \frac{5}{4}}\) otrzymuję nieprawidłowy wynik ? Czyli \(\displaystyle{ \neq 6 \frac{2}{4}}\) ?
Rozumiecie o co chodzi ? Wynik wyniesie wtedy \(\displaystyle{ -7 \frac{2}{4}}\).
Co robię źle? Jak ktoś nie potrafi wytłumaczyć to proszę nie pisać żebym korzystał z dwóch pierwszych metod które podałem skoro mi wychodzi, oprócz tego że działa chciałoby się wiedzieć JAK
Rozwiąż równanie, dlaczego wynik się nie zgadza?
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
\(\displaystyle{ 4 \frac{5}{4} - 11 \frac{3}{4}= (4-11) + \left(\frac{5}{4} - \frac{3}{4} \right) =-7 + \frac 24 = -6\frac 24}\)
Q.
Q.
-
aifam10
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Aha no i wszystko jasne, prawie.
Mógłbyś mi jeszcze napisać gdzie w moim rozumowaniu popełniłem błąd? Wiem, że to ja powinienem wiedzieć ale widzę w Tobie mocno rozwinięta zdolność logicznego myślenia, chyba że zrobiłeś to z jakiegoś wzoru. Albo to ze mną coś nie tak. Po prostu wierzę, że wyjaśnisz mi mój błąd lepiej niż ja sam sobie..
Mógłbyś mi jeszcze napisać gdzie w moim rozumowaniu popełniłem błąd? Wiem, że to ja powinienem wiedzieć ale widzę w Tobie mocno rozwinięta zdolność logicznego myślenia, chyba że zrobiłeś to z jakiegoś wzoru. Albo to ze mną coś nie tak. Po prostu wierzę, że wyjaśnisz mi mój błąd lepiej niż ja sam sobie..
-
Qń
- Użytkownik

Twój błąd polega na tym, że stwierdzasz, że:
\(\displaystyle{ 4 \frac{5}{4} - 11 \frac{3}{4}=-7\frac 24}\)
Nie napisałeś dlaczego tak stwierdzasz, więc nic więcej ponad to co napisałem przed chwilą nie jestem w stanie dodać.
Q.
\(\displaystyle{ 4 \frac{5}{4} - 11 \frac{3}{4}=-7\frac 24}\)
Nie napisałeś dlaczego tak stwierdzasz, więc nic więcej ponad to co napisałem przed chwilą nie jestem w stanie dodać.
Q.
-
aifam10
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Masz rację, mój błąd - już wyjaśniam.
Pomyślałem tak : \(\displaystyle{ 4 - 11 = -7}\), następnie odjąłem liczniki \(\displaystyle{ (5-3)}\) no i wyszło jak wyszło
Pomyślałem tak : \(\displaystyle{ 4 - 11 = -7}\), następnie odjąłem liczniki \(\displaystyle{ (5-3)}\) no i wyszło jak wyszło
Ostatnio zmieniony 20 lut 2014, o 20:14 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Qń
- Użytkownik

Wszystko się zgadza - i dokładnie to samo napisałem na początku.
\(\displaystyle{ 4-11=-7\\
\frac 54-\frac 34 = \frac 24}\)
Tylko, że nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ -7 + \frac 24 = -7\frac 24}\)
Q.
\(\displaystyle{ 4-11=-7\\
\frac 54-\frac 34 = \frac 24}\)
Tylko, że nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ -7 + \frac 24 = -7\frac 24}\)
Q.