Częściowe porządki parami nieizomorficzne.
Witam.
Mam problem z pewnym zadaniem. Mianowicie:
Ile jest parami nieizomorficznych częściowych porządków na zbiorze o mocy 4.
Szukając odpowiedzi na forum natknąłem się na informację, że będzie to liczba równa ilości nieizomorficznych grafów o 4 wierzchołkach. Mam jednak pewne obawy, czy mój tok myślenia jest poprawny. Starając się wyrysować grafy stworzyłem coś takiego.
Nie wiem jednak czy na przykład 2 nie wyklucza 3?
Czy w ogóle myślę poprawnie?
Mam problem z pewnym zadaniem. Mianowicie:
Ile jest parami nieizomorficznych częściowych porządków na zbiorze o mocy 4.
Szukając odpowiedzi na forum natknąłem się na informację, że będzie to liczba równa ilości nieizomorficznych grafów o 4 wierzchołkach. Mam jednak pewne obawy, czy mój tok myślenia jest poprawny. Starając się wyrysować grafy stworzyłem coś takiego.
Nie wiem jednak czy na przykład 2 nie wyklucza 3?
Czy w ogóle myślę poprawnie?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Przeczytałem tamten temat i wiele innych dotyczących tego zagadnienia. Jednak wciąż ciężko mi zrozumieć w jaki sposób muszę to rysować. Ten, który przedstawiłem w pierwszym poście także znalazłem na tym forum, ale widać jest on błędny.
Wiem, że będzie ich 16. Tylko nie wiem czy wykresy mają przedstawiać np. że istnieje 1 minimalny i 3 maksymalne, 2 minimalnie i 2 maksymalne itp.
Wiem, że będzie ich 16. Tylko nie wiem czy wykresy mają przedstawiać np. że istnieje 1 minimalny i 3 maksymalne, 2 minimalnie i 2 maksymalne itp.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Mają mieć różne diagramy Hassego. Diagram Hassego to taki specjalny graf, ilustrujący częściowy porządek.
JK
JK
Tak więc czy na przykład dla zbioru o mocy 3 będą to takie diagramy?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Prawie. Na diagramie 1. w ogóle nie powinno być żadnych kresek, tylko trzy kropki. Wtedy będzie dobrze.
JK
JK
W takim razie, czy w zbiorze o mocy 4, dobre są te grafy?
Wiem, że brakuje jeszcze dwóch, ale nie mogę już nic wymyślić. Czy mógłbym prosić o podpowiedź?
Wiem, że brakuje jeszcze dwóch, ale nie mogę już nic wymyślić. Czy mógłbym prosić o podpowiedź?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2014, o 20:27 przez wkda, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Diagram 13. jest narysowany niezgodnie z konwencją i jest izomorficzny albo z 6., albo z 7.
Brakuje Ci trzech diagramów:
1. Odwrócony do góry nogami diagram 12.
2. Diagram 5. z dorysowaną jedną krawędzią góra-dół (litera N).
3. Diagram 5. z dorysowanymi dwiema krawędziami góra-dół.
JK
Brakuje Ci trzech diagramów:
1. Odwrócony do góry nogami diagram 12.
2. Diagram 5. z dorysowaną jedną krawędzią góra-dół (litera N).
3. Diagram 5. z dorysowanymi dwiema krawędziami góra-dół.
JK
Czyli można wysnuć wniosek, że elementy na poszczególnych "poziomach", czyli na przykład minimalne lub maksymalne nie mogą być ze sobą w relacji?
Serdecznie dziękuję za pomoc
Czy mógłby mi Pan jeszcze powiedzieć, jak należy szukać na takich diagramach najdłuższych antyłancuchów? To będą kropki które nie mają w ogole połączeń?
Serdecznie dziękuję za pomoc
Czy mógłby mi Pan jeszcze powiedzieć, jak należy szukać na takich diagramach najdłuższych antyłancuchów? To będą kropki które nie mają w ogole połączeń?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2014, o 20:24 przez wkda, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Przy rysowaniu zgodnie z konwencją (mniejszy pod większym) tak. Ale mogą być punkty na różnych poziomach, które nie są w relacji.wkda pisze:Czyli można wysnuć wniosek, że elementy na poszczególnych "poziomach", czyli na przykład minimalne lub maksymalne nie mogą być ze sobą w relacji?
Mogą mieć połączenia, ale nie ze sobą. Jeżeli nie mają połączeń, to oczywiście tworzą antyłańcuch, ale to nie jest jedyna sytuacja występowania antyłańcucha.wkda pisze:Czy mógłby mi Pan jeszcze powiedzieć, jak należy szukać na takich diagramach najdłuższych antyłancuchów? To będą kropki które nie mają w ogole połączeń?
JK