Witam wszystkich jestem nowy na forum mam taki mały problem z kratownicą. Problem polega na tym ze mam dwie nie wiadome i nie wiem jaki kat dawać przy pręcie (sinus czy cosinus) w rownaniu chcialbym aby ktoś mi na chłopski rozum wytłumaczył kiedy dajemy sinus a kiedy cosinus przy układaniu równania
-dane
klasa pierwsza z mechaniki chodzi mi tylko o sam zapis zeby komus sie nie wydawalo ze chce aby ktos to policzyl wystarczy mi zapis tak abym zrozumial kiedy sinus a kiedy cosinus
Kratownica liczenie równań
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Zadanie z klasy II technikum czy z 1-szej mechaniki na politechnice?
Dobrze by było pokazać przykład jaki ma Kolega do rozwiązania. Taki jeden węzeł kratownicy.
W.Kr.
Dobrze by było pokazać przykład jaki ma Kolega do rozwiązania. Taki jeden węzeł kratownicy.
W.Kr.
- siwymech
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Przyczyna niepowodzenia braki w opanowaniu materiału z działu; układ sił zbieżnych.
Jeżeli chcesz nadrobić materiał samodzielnie to podaję receptę;
I krok- narysuj trójkąt prostokątny i wypisz ze zrozumieniem funkcje trygonometryczne kąta ostrego:
\(\displaystyle{ sin \alpha , cos \alpha , tg \alpha , ctg \alpha}\). Musisz znać na pamięć wartości tych funkcji dla kątów ; 0, 30,45, 60, 90.
II krok.
Otwórz w podręczniku lub zeszycie rozdział. pt. Rzut siły na oś x i y i przepracuj temat, rysując różne konfiguracje i ćwicz rachunkowo!
.............
Jeżeli przyswoisz te wiadomości i umiejętności, będziesz "guru" w klasie.
.................
Powodzenia