[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

KT., radzę Ci w takim razie potraktować tegoroczną Olimpiadę i cały ten rok jako przygotowanie do LXII OM, bo w tym roku zapewne będziesz musiała się zadowolić drugim etapem.
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: mathX »

KT. pisze: Jest tu może ktoś kto bierze udział pierwszy raz?
Na np. ja Fakt, że wcześniej trochę próbowałem robic zadanka z poprzednich OM-ów, ale niewiele pomogło.
Osobiście sądzę, że w tym roku również zatrzymam się na drugim etapie, ale nie zaszkodzi spróbować

Mnie podbudowało, że po 2h nie mogłem już na to patrzeć, bo nie zrobiłem nic, a następnego dnia udało mi się zrobić 2 zadania dość szybko. To jest właśnie to, o czym mówił smigol.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: silicium2002 »

mathX pisze:
KT. pisze: Jest tu może ktoś kto bierze udział pierwszy raz?
Na np. ja Fakt, że wcześniej trochę próbowałem robic zadanka z poprzednich OM-ów, ale niewiele pomogło.
Osobiście sądzę, że w tym roku również zatrzymam się na drugim etapie, ale nie zaszkodzi spróbować

Mnie podbudowało, że po 2h nie mogłem już na to patrzeć, bo nie zrobiłem nic, a następnego dnia udało mi się zrobić 2 zadania dość szybko. To jest właśnie to, o czym mówił smigol.
Cóż też po raz pierwszy, ale startowałem już w OMG i w tym roku też startuje. I i ja się zgodzę z poprzednikami, czasami wystarczy odpocząć
Django
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Django »

Ja też startuję po raz pierwszy, po półrocznym (niesamowicie przyspieszonym) przygotowaniu , mogę powiedzieć, że gdybym się nie przygotowywał, byłoby okropnie ciężko, bo jeszcze na początku przygotowania (jakoś w marcu) zrobiłem jakieś zadanie z I etapu tak koślawo, że dowodem to aż śmiech nazwać. W czerwcu wróciłem do tego zadania i zrobiłem już w bardzo elegancki sposób. I wiele zadań nierobialnych kiedyś, teraz już stały się robialne. Czy jednak to co umiem wystarczy? Chyba nie, więc gdy tylko skończy się I etap kontynuuję przygotowania. I tak wszystko zweryfikuje drugi etap (o ile w ogóle do niego dojdzie, na co liczę). Również dołączam się do życzeń powodzenia, sobie i wielu innym młodym umysłom matematycznym .
Pzdr
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Sylwek »

Chyba nie, więc gdy tylko skończy się I etap kontynuuję przygotowania.
Radziłbym nie zwlekać, tylko jak najszybciej próbować zrobić I etap i kontynuować przygotowania. Jednak wiem, że w pierwszym starcie ciężko jest to zrobić.
Django
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Sylwek pisze:
Chyba nie, więc gdy tylko skończy się I etap kontynuuję przygotowania.
Radziłbym nie zwlekać, tylko jak najszybciej próbować zrobić I etap i kontynuować przygotowania. Jednak wiem, że w pierwszym starcie ciężko jest to zrobić.
Tak też staram się zrobić, obawiam się jednak, że niektóre z zadanek mnie na dłużej zatrzymają .
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LXI OM] I etap

Post autor: Rogal »

Pozwoliłem sobie zrobić tutaj małe porządki, by ewentualnym "nowym" nie psuć również zabawy.
Ponadto Minister Zdrowia ostrzega po raz ostatni - posypią się ostrzeżenia.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 22 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Piotr Rutkowski »

smigol pisze:
Piotr Rutkowski pisze:Cieszcie się, że w tym roku macie 12, a nie 24 zadania (wiem, wiem, dowcip będzie zrozumiały tylko dla nielicznych).
Może przybliżysz coś niecoś pozostałym? )
Teoretycznie nie, ale dla osób, które są przyzwyczajone do pewnego meta-języka nie będzie trudno wyczytać co nieco z moich enigmatycznych postów. Zdradzę tylko, że pewna organizacja rządowa (zaczyna się na N...) w ubiegłym roku wzięła pod lupę olimpiady (nie tylko matematyczną). Z powodów sobie tylko znanych (no w zasadzie są one znane, tyle że... są bzdurne ) nie podobało im się, że w większości przypadków mamy tylko 1 organizatora... Zatem cieszcie się, bo równie dobrze mogliście dostać 12, jak i 0 lub 24 zadania
Pozdrawiam i powodzenia
Piotr Rutkowski

p.s. Czy ma ktoś może Deltę nr IX? Być może tam byłoby co nieco napisane...
Awatar użytkownika
Wuja Exul
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Wuja Exul »

Może jeszcze trochę wyjaśnień odnośnie 0-12-24. MEN ogłosił konkurs na organizatora Olimpiady Matematycznej (i innych olimpiad). Kandydatów do przeprowadzenia OM było dwóch: PTM i SEM. Konkurs wygrał SEM, jednak PTM rozważał opcję organizacji swojej OM, zastrzeżenia logo, itd. Na szczęście nie doszło to do skutku.

Co więcej, MEN ogłosiło konkurs, gdy zadania na I stopień OM były już gotowe (podejrzewam, że w przypadku innych olimpiad przedmiotowych rzecz miała się podobnie). I jeszcze jedna rzecz: w pewnym momencie obie organizacje: SEM i PTM otrzymały wiadomość o wygranej! Smutne. Świadczy to tylko o nieodpowiedzialności ludzi i bałaganie panującym w MENie.

W tej chwili OM jest w dawnych rękach, pod opieką tych samych ludzi, zjednoczonych pod inną flagą. Mam nadzieję, że dalsze edycje przebiegać będą normalnie, po staremu. I nikt nie będzie musiał się zastanawiać, czy będą.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: smigol »

Wuja Exul pisze:zjednoczonych pod inną flagą.
To zabrzmiało jakbyśmy mieli rewolucje robić ;p
Awatar użytkownika
Wuja Exul
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Wuja Exul »

Rewolucje były, i to dwie. A nawet więcej, jeśli się dobrze całemu temu cyrkowi przyjrzeć. Dobrze, że znaleźli się ludzie, którzy podczas tego zamieszania trzymali wszystko jakoś w kupie.

Czytając między wierszami Twojej wypowiedzi, Smigol, zgodzę się z Tobą: żaden komentarz nie będzie sensowny. Róbcie swoje. Ja też robię swoje i nie interesuje mnie ten bajzel na górze.
GRZECH
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: GRZECH »

Tak patrzę na niektóre posty i dziwnie się czuję. Rok temu tak nie było.

A generalnie postanowiłem coś tutaj napisać, żeby wesprzeć tych, którzy mówią, że zadowolą się drugim etapem. Nie zadowolicie się! I to dla Was bardzo dobrze. Walczcie do końca! Wiem coś o tym . Bo walczyłem przez trzy lata i wreszcie się udało . Życzę wszystkim powodzenia, natomiast na temat zadań się nie wypowiem, bo nie miałem jeszcze czasu się w nich zagłębić...
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LXI OM] I etap

Post autor: Rogal »

I lepiej byś się nie wypowiadał, póki termin nie minie - vide dyskusja od początku.
Django
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Odnośnie zadania trzeciego, pojawiła się informacja na stronie OM:

Uwaga: w zadaniu 3 segment oznacza podciąg złożony z kolejnych wyrazów danego ciągu i mający dowolną długość dodatnią (w szczególności może być jednoelementowy).
Pzdr
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

A generalnie postanowiłem coś tutaj napisać, żeby wesprzeć tych, którzy mówią, że zadowolą się drugim etapem. Nie zadowolicie się! I to dla Was bardzo dobrze.
ja pamiętam jak dwa lata temu pierwszy raz startowałem, tak się niemiłosiernie męczyłem z tym (uznawanym za jeden z najprostszych) I etapem że powiedziałem sobie: dojade do końca z III serią, może przejde do II etapu i to koniec mojej OM, za dużo roboty, strasznie trudne zadania i w ogóle nie opłaca się
ODPOWIEDZ