wątpliwość dowodu
-
tukanik
- Użytkownik

- Podziękował: 696 razy
wątpliwość dowodu
Cześć
Udowodnijmy, że suma zbiorów przeliczalnych jest zbiorem przeliczalnym.
Autor podaje taki dowód:
Niech \(\displaystyle{ A, B}\) będą przeliczalne. Funkcja\(\displaystyle{ f}\) jest bijekcją w z naturalnych w \(\displaystyle{ A, g}\) z naturalnych w \(\displaystyle{ B}\).
I ustala bijekcję z \(\displaystyle{ h}\):
\(\displaystyle{ h(2n) = g(n)\\
h(2n+1) = f(n).}\)
Wszystko OK, tylko nie rozumiem, skąd pewność o iniekcji? \(\displaystyle{ f,g}\) wiadomo, że są iniekcjami.
Niech
\(\displaystyle{ f(0) =3;\\
g(0) =3;}\)
Zatem:
Dla \(\displaystyle{ n =0;}\)
\(\displaystyle{ h( 0) = g(0) = 3\\
h( 1) = f(0) = 3}\)
I nie ma iniektywności.
Udowodnijmy, że suma zbiorów przeliczalnych jest zbiorem przeliczalnym.
Autor podaje taki dowód:
Niech \(\displaystyle{ A, B}\) będą przeliczalne. Funkcja\(\displaystyle{ f}\) jest bijekcją w z naturalnych w \(\displaystyle{ A, g}\) z naturalnych w \(\displaystyle{ B}\).
I ustala bijekcję z \(\displaystyle{ h}\):
\(\displaystyle{ h(2n) = g(n)\\
h(2n+1) = f(n).}\)
Wszystko OK, tylko nie rozumiem, skąd pewność o iniekcji? \(\displaystyle{ f,g}\) wiadomo, że są iniekcjami.
Niech
\(\displaystyle{ f(0) =3;\\
g(0) =3;}\)
Zatem:
Dla \(\displaystyle{ n =0;}\)
\(\displaystyle{ h( 0) = g(0) = 3\\
h( 1) = f(0) = 3}\)
I nie ma iniektywności.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2014, o 19:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nowa linia w LaTeXu to \\.
Powód: Poprawa wiadomości. Nowa linia w LaTeXu to \\.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
wątpliwość dowodu
Nie sądzę, by ustalał bijekcję. Raczej ustala surjekcję, która daje mu jedno, trudniejsze oszacowanie.
JK
JK
-
tukanik
- Użytkownik

wątpliwość dowodu
nie, definiuje funkcję h w taki sam sposób jak napisałem, a potem stwierdza, że jest iniektywna. Zatem jest czy nie jest?
Ponadto mam inne pytanie:
Twierdzenie Cantora-Bernsteina mówi, żę \(\displaystyle{ n \le m \wedge m\le n \Rightarrow n =m}\)
Wg mojej wiedzy liczba kardynalna jest równa mocy zbioru. Zatem rozumiem, że to twierdzenie nabiera znaczenia i barw jeśli chodzi o zbiory nieskończone, bo przy skończonych jest oczywiste, prawda?
Ponadto mam inne pytanie:
Twierdzenie Cantora-Bernsteina mówi, żę \(\displaystyle{ n \le m \wedge m\le n \Rightarrow n =m}\)
Wg mojej wiedzy liczba kardynalna jest równa mocy zbioru. Zatem rozumiem, że to twierdzenie nabiera znaczenia i barw jeśli chodzi o zbiory nieskończone, bo przy skończonych jest oczywiste, prawda?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

wątpliwość dowodu
Nie musi być. Dowód jest niepoprawny.tukanik pisze:nie, definiuje funkcję h w taki sam sposób jak napisałem, a potem stwierdza, że jest iniektywna. Zatem jest czy nie jest?
Twierdzenie Cantora-Bernsteina mówi, że jeśli \(\displaystyle{ |A|\le|B|}\) i \(\displaystyle{ |B|\le|A|}\), to \(\displaystyle{ |A|=|B|.}\)tukanik pisze:Ponadto mam inne pytanie:
Twierdzenie Cantora-Bernsteina mówi, że \(\displaystyle{ n \le m \wedge m\le n \Rightarrow n =m}\)
Nie wiem, czym dla Ciebie jest liczba kardynalna.tukanik pisze:Wg mojej wiedzy liczba kardynalna jest równa mocy zbioru.
JK
-
tukanik
- Użytkownik

wątpliwość dowodu
Ok, kolejna wątpliwość:
Mamy moce zbiorów \(\displaystyle{ A, B, C}\) odpowiednio równe \(\displaystyle{ n,m,p}\). Wiemy też,
\(\displaystyle{ n \le m \wedge m \le p}\). Wynika stąd, że zbiór A jest równoliczny z pewnym podzbiorem \(\displaystyle{ B_1}\) zbioru B, a zbiór B równoliczny z pewnym podzbiorem \(\displaystyle{ C_1}\) zbioru C.
\(\displaystyle{ f: A \rightarrow B , \ g: B \rightarrow C}\)
Teraz autorka zawęża dziedzinę funkcji g do \(\displaystyle{ B_1}\) i twierdzi, że taka funkcja różnowartościowa przekształca \(\displaystyle{ B_1}\) w \(\displaystyle{ C_1}\)
Jest dla mnie nie do pojęcia jak jednocześnie zbiór mniejszy może być przekształcony na ten sam zbiór co jego nadzbiór, bo przecież ta funkcja zawężona ma też być suriekcją.
-- 16 sty 2014, o 22:26 --
Mamy moce zbiorów \(\displaystyle{ A, B, C}\) odpowiednio równe \(\displaystyle{ n,m,p}\). Wiemy też,
\(\displaystyle{ n \le m \wedge m \le p}\). Wynika stąd, że zbiór A jest równoliczny z pewnym podzbiorem \(\displaystyle{ B_1}\) zbioru B, a zbiór B równoliczny z pewnym podzbiorem \(\displaystyle{ C_1}\) zbioru C.
Teraz autorka zawęża dziedzinę funkcji g do \(\displaystyle{ B_1}\) i twierdzi, że taka funkcja różnowartościowa przekształca \(\displaystyle{ B_1}\) w \(\displaystyle{ C_1}\)
Jest dla mnie nie do pojęcia jak jednocześnie zbiór mniejszy może być przekształcony na ten sam zbiór co jego nadzbiór, bo przecież ta funkcja zawężona ma też być suriekcją.
-- 16 sty 2014, o 22:26 --
masz rację, nie sprecyzowałem, ale to nie zmienia faktu, że nadal chcę odpowiedź na to pytanieTwierdzenie Cantora-Bernsteina mówi, że jeśli \(\displaystyle{ |A|\le|B| i |B|\le|A|}\), to \(\displaystyle{ |A|=|B|}\).
Widzę, że chyba tym, czym dla Ciebie, czyli mocą zbioru.Nie wiem, czym dla Ciebie jest liczba kardynalna.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

wątpliwość dowodu
A dlaczego? Autorka nigdzie nie twierdzi, że ta funkcja przekształca \(\displaystyle{ B_1}\) na \(\displaystyle{ C_1}\). Jak sam napisałeś: "przekształca \(\displaystyle{ B_1}\) w \(\displaystyle{ C_1}\)".tukanik pisze:Ok, kolejna wątpliwość:
Tak, jest ciekawe dla zbiorów nieskończonych.tukanik pisze:masz rację, nie sprecyzowałem, ale to nie zmienia faktu, że nadal chcę odpowiedź na to pytanie
A co to jest moc zbioru?tukanik pisze:Widzę, że chyba tym, czym dla Ciebie, czyli mocą zbioru.Nie wiem, czym dla Ciebie jest liczba kardynalna.
Ja na wykładzie ze "Wstępu do matematyki" nie używam ani liczb kardynalnych, ani mocy zbiorów (jako bytów).
JK
-
tukanik
- Użytkownik

wątpliwość dowodu
ok, jak nie wiesz co to jest moc zbioru, to powiedz mi co napisałeś tutaj:
Twierdzenie Cantora-Bernsteina mówi, że jeśli \(\displaystyle{ |A|\le|B|}\) i \(\displaystyle{ |B|\le|A|}\), to \(\displaystyle{ |A|=|B|.}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

wątpliwość dowodu
Zauważ, że tutaj moc zbioru występuje wyłącznie jako skrót (a nie jako byt). Napisałem:
Jeśli zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest równoliczny z podzbiorem zbioru \(\displaystyle{ B}\) i zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest równoliczny z podzbiorem zbioru \(\displaystyle{ A}\), to zbiory \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są równoliczne.
Używam wyłącznie pojęcia równoliczności.
JK
Jeśli zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest równoliczny z podzbiorem zbioru \(\displaystyle{ B}\) i zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest równoliczny z podzbiorem zbioru \(\displaystyle{ A}\), to zbiory \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są równoliczne.
Używam wyłącznie pojęcia równoliczności.
JK
-
tukanik
- Użytkownik

wątpliwość dowodu
właściwie to nie powinienem pytać, ale ten zbiór potrafi wyprawiać cuda, ile wynosi moc zbioru pustego?
-
Jan Kraszewski
- Administrator