Mam problem, jak obliczyć tego typu pochodną:
\(\displaystyle{ 2 \cdot \ln^2 (2x+1)}\)
Obliczć pochodną
-
master5594
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
- niebieska_biedronka
- Użytkownik

- Podziękował: 96 razy
Obliczć pochodną
\(\displaystyle{ 2 \cdot (\ln(2x+1))^2}\) może teraz łatwiej widać to będzie pochodna funkcji złożonej, skorzystaj z odpowiedniego wzoru
-
master5594
- Użytkownik

Obliczć pochodną
Czyli mam jako pierwszą zrobić logarytm a drugą tą w nawiasie, czy jak, mam ogólnie problem z tym zagadnieniem :/
-
master5594
- Użytkownik

- niebieska_biedronka
- Użytkownik

- Podziękował: 96 razy
Obliczć pochodną
Najbardziej zewnętrzna jest potęga. To widać z tego zapisu, który podałam wcześniej. Potem logarytm, potem wyrażenie liniowe.
Inaczej - gdybyś miał obliczać wartość tego wyrażenia np. dla \(\displaystyle{ x=1}\), to co byś najpierw liczył? Na początku musiałbyś pomnożyć razy 2 i dodać 1. Potem policzyć z tego logarytm, a potem podnieść do kwadratu. Obliczanie wartości rozpoczyna się od funkcji najbardziej wewnętrznej, zatem porządek wyznaczony przez nie jest dokładnie odwrotny do tego, jaki potrzebujemy by policzyć pochodną
Inaczej - gdybyś miał obliczać wartość tego wyrażenia np. dla \(\displaystyle{ x=1}\), to co byś najpierw liczył? Na początku musiałbyś pomnożyć razy 2 i dodać 1. Potem policzyć z tego logarytm, a potem podnieść do kwadratu. Obliczanie wartości rozpoczyna się od funkcji najbardziej wewnętrznej, zatem porządek wyznaczony przez nie jest dokładnie odwrotny do tego, jaki potrzebujemy by policzyć pochodną
- rtuszyns
- Użytkownik

Obliczć pochodną
Jak sama nazwa wskazuje funkcja wewnętrzna jest wewnątrz a zewnętrzna na zewnątrz...master5594 pisze:Właśnie, tego też bym się chciał dowiedzieć
-
Ambrose
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Obliczć pochodną
\(\displaystyle{ 2 \cdot (\ln (2x+1))^2}\)
W pierwszej kolejności zajmujemy się potęgą, potem logarytmem, a na końcu wyrażeniem \(\displaystyle{ 2x + 1}\)
Generalnie powinno Ci wyjść coś takiego:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 2 \cdot \ln \left( 2x+1\right) \cdot \frac{1}{2x+1} \cdot 2}\)
W pierwszej kolejności zajmujemy się potęgą, potem logarytmem, a na końcu wyrażeniem \(\displaystyle{ 2x + 1}\)
Generalnie powinno Ci wyjść coś takiego:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 2 \cdot \ln \left( 2x+1\right) \cdot \frac{1}{2x+1} \cdot 2}\)