monotoniczność
-
matichem
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
monotoniczność
cześć
Przy wyznaczaniu przedziałów monotoniczności, od czego zależy użycie nawiasu zamkniętego, otwartego...kiedy je stosujemy?
bardzo proszę
- Lorek
- Użytkownik

monotoniczność
Mój nauczyciel powiedział, że to bez znaczenia, czy przedział jest domknięty czy otwarty. Chyba że funkcja jest ograniczona i "kończy się" lub "zaczyna" na jakiejś liczbie, to wtedy musisz użyć nawiasu w zależności od tego czy liczba należy do dziedziny czy nie.
- Lady Tilly
- Użytkownik

monotoniczność
Twoja odpowiedź na pewno jej nie usatysfakcjonuje. Przeczytaj sobie o co pyta matichem.
- blinx
- Użytkownik

monotoniczność
Sądzę kotku, że Twoje słowa są nie na miejscu, bo te słowa jeżeli już, to powinien wypowiedzieć matichem czyli osoba, która w pewnym zakresie potrzebuje pomocy. Chyba, że to Ty masz jakieś luki w wiedzy i potrzebujesz wyjaśnienia. Radzę wówczas założyć nowy wątek jeśli masz z czymś problem. Postaramy Ci się pomóc.
- M Ciesielski
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
monotoniczność
oj, kłócicie się. Chodzi o to, że to praktycznie nie ma znaczenia przy monotoniczności, bo gdy się w pewnym punkcie funkcja "zawraca" praktycznie nie wiadomo czy punkt ten nalezy do poprzedniej monotoniczności, czy do następnej, więc gdy np określałaś przedziały w których funkcja maleje i zaliczyłaś go do tego przedziału nawiasem < >, czyli domkniętym, to w przypadku gdy określasz gdzie funkcja rośnie, to tego punktu nie zaliczasz, czyli stosujesz przedziały otwarte. Proste, musisz go ująć, ale tylko 1 raz. A gdzie? to już zależy od Ciebie. Pozdrawiam.
monotoniczność
Niestety nie masz racji. Jeśli mamy np. funkcję wielomianową, to podając przedziały monotoniczności można wszystkie podać jako domknięte (z wyjątkiem nieskończoności).baQs pisze:Proste, musisz go ująć, ale tylko 1 raz. A gdzie? to już zależy od Ciebie.
-
mihalo
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
monotoniczność
myslę, że domknięte nawiasy przy monotoniczności ją nie na miejscu jęśli jakaś funkcja przechodzi w pewnym punkcie z rosnącej w malejącą a mamy wyznaczyć przedziałw którym np rośnie to w tym punkcie granicznym nie rośnie ani nie maleje (tzn poglądy są różne ale wg mnie tak to należy rozpatrywać i nie robić sobie kłopotu). Więc ten pkt nie powinien być zaliczony do przedziały => nawias powinien być OTWARTY.
domknięte nawiasy są przy przedziałach liczbowych!!
prze nieskończoności nigdy nie ma domkniętego nawiasu!!
monotoniczność
Nie. Przedział może być domknięty.mihalo pisze: nawias powinien być OTWARTY.
A o czym tu jest mowa, jak nie o przedziałach?mihalo pisze:
Przecież pisałam o tym.mihalo pisze:
-
mihalo
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
monotoniczność
ale jaki jest sens dawania ? wg mnie nie ma, bo nigdzie nie jest wykazane czy liczba graniczna należy do np przedziału rosnącego. W ksiązkach i zbiorach nie widziałem nawiasów domkniętych.
monotoniczność
Nie wiem o co chodzi. Możesz napisać precyzyjniej?mihalo pisze:ale jaki jest sens dawania ? wg mnie nie ma, bo nigdzie nie jest wykazane czy liczba graniczna należy do np przedziału rosnącego.
To coś kiepsko patrzyłeś.mihalo pisze:W ksiązkach i zbiorach nie widziałem nawiasów domkniętych.
- M Ciesielski
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
monotoniczność
wtedy "wykluczasz" ten jeden punkt z wykresu, a wsyzystkie muszą być ujęteale jaki jest sens dawania ? wg mnie nie ma, bo nigdzie nie jest wykazane czy liczba graniczna należy do np przedziału rosnącego.