dwa trójkąty, jeden problem.
-
AndrzejK
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
Dwa trójkąty prostokątne jeden o kącie \(\displaystyle{ 60^\circ}\), a drugi równoramienny, są złożone tak jak na rysunku. Pole trójkąta \(\displaystyle{ ABD}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\). Odległość pomiędzy punktami A i C wynosi:
Jestem w stanie podać pole, długości odcinków, kąty, ale za cholerę nie wiem jak obliczyć długość tego odcinka. Mógłbym prosić o wskazówki?
Jestem w stanie podać pole, długości odcinków, kąty, ale za cholerę nie wiem jak obliczyć długość tego odcinka. Mógłbym prosić o wskazówki?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2014, o 19:25 przez AndrzejK, łącznie zmieniany 2 razy.
- mortan517
- Użytkownik

- Podziękował: 112 razy
Jeżeli \(\displaystyle{ 2}\) przeciwległe kąty są proste, tzn. że możemy na tym czworokącie opisać okrąg, więc \(\displaystyle{ \left| AC\right|=\left| BD\right|}\).
-
AndrzejK
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
No to fajnie, że nawet o tym nie wiedziałem . Teraz wszystko jasne, dzięki. Wiesz może czy istnieje jakiś zbiór takich dosyć znanych twierdzeń, które się przydają?
-
Simon86
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Oblicz długości boków \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\) i \(\displaystyle{ \left| BC\right|}\). A następnie skorzystaj z twierdzenia kosinusów. Już ci ułożyłem równanie z którego obliczysz \(\displaystyle{ \left| AC\right|}\).
\(\displaystyle{ \left( \left| AC\right| \right)^{2} = \left( \left| AB\right| \right)^{2} + \left( \left| BC\right| \right)^{2} - 2 \cdot \left| AB\right| \cdot \left| BC\right| \cos \left( 60^{o} + 45^{o}\right)}\)
\(\displaystyle{ \left( \left| AC\right| \right)^{2} = \left( \left| AB\right| \right)^{2} + \left( \left| BC\right| \right)^{2} - 2 \cdot \left| AB\right| \cdot \left| BC\right| \cos \left( 60^{o} + 45^{o}\right)}\)
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
Pierwszy fakt jest oczywiście prawdziwy, natomiast drugi to bzdura.Jeżeli 2 przeciwległe kąty są proste, tzn. że możemy na tym czworokącie opisać okrąg, więc \(\displaystyle{ \left| AC\right|=\left| BD\right|}\).
Do policzenia \(\displaystyle{ AC}\) wygodnie jest użyć twierdzenia Ptolemeusza.
- wujomaro
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
AndrzejK, a czemu nie chcesz wykorzystywać trygonometrii? Z tego idzie najszybciej. Tak jak powiedział Simon86, twierdzenie cosinusów i gotowe.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
Simon86
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
To skorzystaj ze wskazówki bakala12.
Zgodnie z twierdzeniem które podał: iloczyn długości przekątnych jest równy sumie iloczynów długości przeciwległych boków. No jeśli czworokąt jest wpisany okrąg.
\(\displaystyle{ \left| AC\right| \cdot \left| BD\right| = \left| AB\right| \cdot \left| CD\right| + \left| AD\right| \cdot \left| BC\right|}\)
pochwal się wynikiem później
Zgodnie z twierdzeniem które podał: iloczyn długości przekątnych jest równy sumie iloczynów długości przeciwległych boków. No jeśli czworokąt jest wpisany okrąg.
\(\displaystyle{ \left| AC\right| \cdot \left| BD\right| = \left| AB\right| \cdot \left| CD\right| + \left| AD\right| \cdot \left| BC\right|}\)
pochwal się wynikiem później