Politechnika Śląska - Wybór kierunku.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
milons
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Politechnika Śląska - Wybór kierunku.

Post autor: milons »

Witam wszystkich forumowiczów serdecznie.
Na początek życzę wszystkim samych sukcesów na każdej płaszczyźnie w Nowym, 2014 roku.

1 stycznia to idealny dzień, by trochę zatrzymać sie nad swoim życiem i zaplanować główne cele na najbliższy rok.
Jestem w 4 klasie technikum na profilu teleinformatyk (dodam, że technikum jest na szczycie rankingów techników od lat, nie chcę jednak robić niepotrzebnej reklamy)
W tym roku piszę więc maturę - obecnie poważnie podchodzę do Matematyki rozszerzonej i angielskiego rozszerzonego. Rozważałem tez fizykę rozszerzoną, ale nie czuję się z niej mocny
Dodam też, że jestem laureatem 2 olimpiad zawodowych oraz że w tym roku przygotowuję się do egzaminu CAE z angielskiego.

Na próbnych maturach osiągnąłem dość fajne wyniki:
Matematyka: 84 podst, 74 rozszerzenie.
Angielski: 90 podstawa, 80 rozszerzenie.

Na studia wybieram się (z powodów osobistych) na Politechnikę Śląska w Gliwicach.
Proszę o pomoc w wyborze kierunku.
Od 2 lat bardzo poważnie zastanawiam sie nad informatyką, by później pracować jako programista.
Rozważam kilka opcji na PolSl:
*Automatyka i Robotyka - byłem nią zafascynowany jakieś 3 lata temu, gdy widziałem, że na AGH jest najtrudniej właśnie na nią się dostać. Dzisiaj wzbudza mniejsze zainteresowanie.
*Teleinformatyka - jako kontynuacja technikum. Lubię to, ale ostatnio troszkę mniej mnie pociąga;)
*Control, Electronic, and Information Engineering w j. angielskim - wydaje mi sie, że studia w całości po angielsku mogą być naprawdę świetnym wpisem w CV. Z angielskim radzę sobie dobrze, pytanie tylko czy rzeczywiście warto to studiować (może jakiś absolwent lub student się znajdzie?). Pytanie też, czy pokryją się z moimi zainteresowaniami (w technikum elektronikę i elektrotechnikę miałem na poziomie studenckim i szła mi bardzo dobrze i w miarę ją lubiłem)
*Informatyka - pasja od dziecka, ostatnio odżyła dzięki przyjmowanym zleceniom związanych z programowaniem, stronami www i innymi indywidualnymi zleceniami. Widzę w niej swoją przyszłość oraz naprawdę fajne finanse.

Dodam też, że nie chcę wyjeżdżać za granicę po skończeniu studiów i najchętniej pracowałbym jako programista lub gdzieś w kadrze webdesign.

Proszę kto może - pomóżcie, wyraźcie swoje opinie, opowiedzcie o swoich doświadczeniach.
Na pewno nie jestem odosobnionym przypadkiem

Pozdrawiam i jeszcze raz Szczęśliwego Nowego Roku.
ODPOWIEDZ