Dla \(\displaystyle{ x_0=7}\) oraz \(\displaystyle{ D_f=(-10;7)}\) funkcja \(\displaystyle{ f:D_f \rightarrow R_f}\) ma granicę lewostronną. W tym wypadku mówimy o sąsiedztwie lewostronnym czyli o przedziale \(\displaystyle{ \left( 7-\delta;7\right)}\).
1) Jedyna różnica między otoczeniem a sąsiedztwem punktu to taka, że otoczenie musi posiadać w swoim zbiorze ten punkt?
2) Funkcja jest ciągła gdy jest ciągła w każdym punkcie dziedziny. Zatem gddy dziedziną funkcji \(\displaystyle{ f}\) jest przedział \(\displaystyle{ \left( -10;7\right)}\) to funkcja jest ciągła a jak dziedziną funkcji \(\displaystyle{ f}\) jest przedział \(\displaystyle{ \left[ -10;7\right]}\) to funkcja nie jest ciągła?
Otoczenie, sąsiedztwo punktu oraz ciągłość funkcji.
- qwe771
- Użytkownik

1 sąsiedztwo to otoczenie punktu z wyłączeniem jego samego,
2 a nie wiesz przeciez co się dzieje w \(\displaystyle{ 7}\)
2 a nie wiesz przeciez co się dzieje w \(\displaystyle{ 7}\)
Ostatnio zmieniony 12 gru 2013, o 15:59 przez qwe771, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bob1000
- Użytkownik

- Podziękował: 162 razy
Coś mi nie pasuje. Jeżeli otoczenie musi być obustronne to jak mamy sąsiedztwo jednostronne to to sąsiedztwo w takim razie nie jest otoczeniem...
-
bob1000
- Użytkownik

- Podziękował: 162 razy
DObra to wymyśliłem coś takiego...Każdy punkt \(\displaystyle{ x_0}\) posiada sąsiedztwo(przedział, zbiór), lecz nie każdy zbiór posiada przedział, który jest sąsiedztwem punktu \(\displaystyle{ x_0}\)
2) Inaczej mówiąc ciąglość funkcji oznacza zbiór wartości który jest przedziałem "ciągłym" \(\displaystyle{ \left[ g_1;g_2\right]}\)?
2) Inaczej mówiąc ciąglość funkcji oznacza zbiór wartości który jest przedziałem "ciągłym" \(\displaystyle{ \left[ g_1;g_2\right]}\)?