Pare watpliwosci odnosnie matmy roz. 2014
Hej
Na wstepie podam ze szukalem odpowiedzi w starszych tematach,ale nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi,a matura juz coraz blizej wiec chce rozwiac wszystkie watpliwosci.Z matury operonu mialem 40 procent ale nie przerobilismy w szkole jeszcze prawdopodobienstwa i trygonometrii.W maju chce napisac mature na okolo 90 procent.Zakupilem zgodnie z waszymi radami dwa zbiorki kielbasy.Tylko ze mam dwie watpliwosci:
1.Z racji tego ze mam tez konto z abonamentem na zadania info to zastanawiam sie na czym sie ostatecznie skupic.Czy jednak zadania tam przedstawione to nie lepsze opcja?ze wzgledu na to kazde zadanie tam ma tez w razie czego rozwiazanie?No i czy ogolnie nie sa jednak bardziej maturalne od kielbasy?
2.Czy jezeli teraz w grudniu np przerobie sobie wszyskie zadanka z jakiegos jednego dzialu i ogarne pewne schematy to czy zapamietam je do maja?Czy moze zaczac sobie to ostro przerabiac dopiero np pod koniec stycznia?
Mam nadzieje ze pomozecie,pozdrawiam.
Na wstepie podam ze szukalem odpowiedzi w starszych tematach,ale nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi,a matura juz coraz blizej wiec chce rozwiac wszystkie watpliwosci.Z matury operonu mialem 40 procent ale nie przerobilismy w szkole jeszcze prawdopodobienstwa i trygonometrii.W maju chce napisac mature na okolo 90 procent.Zakupilem zgodnie z waszymi radami dwa zbiorki kielbasy.Tylko ze mam dwie watpliwosci:
1.Z racji tego ze mam tez konto z abonamentem na zadania info to zastanawiam sie na czym sie ostatecznie skupic.Czy jednak zadania tam przedstawione to nie lepsze opcja?ze wzgledu na to kazde zadanie tam ma tez w razie czego rozwiazanie?No i czy ogolnie nie sa jednak bardziej maturalne od kielbasy?
2.Czy jezeli teraz w grudniu np przerobie sobie wszyskie zadanka z jakiegos jednego dzialu i ogarne pewne schematy to czy zapamietam je do maja?Czy moze zaczac sobie to ostro przerabiac dopiero np pod koniec stycznia?
Mam nadzieje ze pomozecie,pozdrawiam.
-
kalwi
- Użytkownik

- Podziękował: 145 razy
1. Kiełbasa ma zadania trudniejsze niż na maturze, no ale imo będziesz lepiej po nim przygotowany. Co do zadania.info to nie mogę na to odpowiedzieć, bo nie wiem
2. Jeśli teraz wszystko przerobisz (co zabierze minimum 2 msc), to jak sobie zrobisz z 5-6 przykładowych matur z poprzednich lat ze 2-3 tygodnie przed maturami, to powinno być ok
2. Jeśli teraz wszystko przerobisz (co zabierze minimum 2 msc), to jak sobie zrobisz z 5-6 przykładowych matur z poprzednich lat ze 2-3 tygodnie przed maturami, to powinno być ok
No więc tak. Polecam Ci najpierw przerobić wszystkie działy ze zbioru Kiełbasy, ale tylko te do poziomu podstawowego. Od razu radzę Ci zaznaczać zadania z którymi miałeś duże problemy, żeby je sobie przed maturą szybko powtórzyć. Tylko zanim zaczniesz jakiś dział, poczytaj sobie teorie z jakieś książki (polecam Vademecum maturalne 2011 od operonu) lub strony - matematyka pisz pl. Jak skończysz zrób przerób kilka arkuszy maturalnych, jeżeli będziesz miał problemy z jakimś konkretnym działem to wejdź sobie na zadania info i rób dalej zadania, tam mają fajny system że możesz sortować zadania według trudności działów itp. Jeżeli ogólnie będziesz ogarniał i pisał na te ponad 80% to rób tylko arkusze.
W jednym poście odpiszę też na twój post w temacie "dobry zbiór zadań na mature".
Po pierwszę to gratuluję wyniku,szczególnie że masz w szkole tylko matme podstawową
Świetny sposób z tym zaznaczaniem ołówkiem zadań które zrobiło się z czyjąś pomocą,na 100% skorzystam.
Btw. czy przypadkiem nie popełniłeś literówki ?Chodzi mi o to że chyba powinienem przerabiać tylko zadania do rozsz. a nie do podstawy.
Po pierwszę to gratuluję wyniku,szczególnie że masz w szkole tylko matme podstawową
Świetny sposób z tym zaznaczaniem ołówkiem zadań które zrobiło się z czyjąś pomocą,na 100% skorzystam.
Btw. czy przypadkiem nie popełniłeś literówki ?Chodzi mi o to że chyba powinienem przerabiać tylko zadania do rozsz. a nie do podstawy.
- mortan517
- Użytkownik

- Podziękował: 112 razy
Taak, pewnie o to mu chodziło. Zadania do rozszerzenia, kiełbasa, później arkusze. Najlepiej teraz nauczyć się wszystkiego co zajmie 3miesiące przy ciężkiej pracy, a później tylko przypominać. Jeżeli widzisz, że zadanie jest łatwe i już znasz schemat, robiłeś takie, pamiętasz.. to nawet takich nie rób.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Wszystkie wątpliwości zostaną rozwiane — jak co roku — dopiero wtedy, gdy CKE pokaże, na co ją stać.Nemoris pisze: Na wstepie podam ze szukalem odpowiedzi w starszych tematach,ale nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi,a matura juz coraz blizej wiec chce rozwiac wszystkie watpliwosci.
To zależy od tego, czy masz pojemną i trwałą pamięć. Ale nie wiem czy warto zaśmiecać sobie umysł "pewnymi schematami", które przydadzą Ci się tylko raz w życiu, a może nawet wcale.Nemoris pisze: 2.Czy jezeli teraz w grudniu np przerobie sobie wszyskie zadanka z jakiegos jednego dzialu i ogarne pewne schematy to czy zapamietam je do maja?
A no tak chodziło mi o rozszerzenie
Z podstawy przeglądam zadania, jednak coś tam czasem robię, bo wbrew pozorom - niektóre z tych zadań trzymają poziom. Jedno zadanie z analitycznej było nawet na ostatniej maturze, tylko z innymi danymi - w kiełbasie zadanie było zaliczone do poziomu podstawowego
Z podstawy przeglądam zadania, jednak coś tam czasem robię, bo wbrew pozorom - niektóre z tych zadań trzymają poziom. Jedno zadanie z analitycznej było nawet na ostatniej maturze, tylko z innymi danymi - w kiełbasie zadanie było zaliczone do poziomu podstawowego
Jeszcze jedno pytanko mam
To prawda że zadania z kontekstem realistycznym przy funkcjach można omijać?
To prawda że zadania z kontekstem realistycznym przy funkcjach można omijać?
Ok.
W takim razie albo je zostawię na koniec albo tylko przejrzę
W takim razie albo je zostawię na koniec albo tylko przejrzę