Witam, przypuśćmy, że mamy funkcję \(\displaystyle{ f: (0, 1) \rightarrow \mathbb{R}}\) taką, że:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{(x - 1)^{2}}{x}}\)
Otóż moim zadaniem jest zbadanie, czy owa funkcja jest jednostajnie ciągła na tym przedziale.
Korzystając wprost z definicji ciągłości jednostajnej otrzymuję po kolei:
\(\displaystyle{ \left| f(x) - f(y) \right| = \left| \frac{(x - 1)^{2}}{x} - \frac{(y - 1)^{2}}{y} \right| = \left| \frac{(1 - xy)(y - x)}{xy} \right|}\)
I teraz wydaje mi się oczywiste, że taka funkcja w tym przedziale nie jest jednostajnie ciągła,
bowiem biorąc odpowiednio małe \(\displaystyle{ x, y}\) wartość wyrażenia będzie rosnąć w sposób nieograniczony.
W zadaniu, które mam do zrobienia jest także podpunkt, w którym przedział określoności funkcji
jest zawężony do \(\displaystyle{ (0, \alpha)}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha \in (0, 1)}\). Tutaj dzieje się dokładnie to samo, prawda?
A co w przypadku gdyby funkcję określić na \(\displaystyle{ (\alpha, 1)}\)?
W tym momencie chyba już przestaję rozumieć, chociaż zgaduję, że akurat teraz funkcja będzie jednostajnie ciągła.
Prosiłbym o wskazówki.
Ciągłość jednostajna funkcji na przedziale otwartym.
-
brzoskwinka1
Dobrze Ci się wydaje, ta funkcja na przedziale \(\displaystyle{ (0,1)}\) nie jest jednostajnie ciągła.void_t pisze: I teraz wydaje mi się oczywiste, że taka funkcja w tym przedziale nie jest jednostajnie ciągła,
bowiem biorąc odpowiednio małe \(\displaystyle{ x, y}\) wartość wyrażenia będzie rosnąć w sposób nieograniczony.
Tak.void_t pisze: W zadaniu, które mam do zrobienia jest także podpunkt, w którym przedział określoności funkcji
jest zawężony do \(\displaystyle{ (0, \alpha)}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha \in (0, 1)}\). Tutaj dzieje się dokładnie to samo, prawda?
Dobrze zgadujesz.void_t pisze: A co w przypadku gdyby funkcję określić na \(\displaystyle{ (\alpha, 1)}\)?
W tym momencie chyba już przestaję rozumieć, chociaż zgaduję, że akurat teraz funkcja będzie jednostajnie ciągła.
OK, dziękuję za pomoc. Niemniej nie potrafię dobrać odpowiedniej \(\displaystyle{ \delta}\) do każdego \(\displaystyle{ \epsilon}\)
i w efekcie poza machaniem rękami nie mam żadnego dowodu. (W tym podpunkcie z \(\displaystyle{ (\alpha, 1)}\))
EDIT:
Może da się to zrobić w ten sposób:
Mamy, że \(\displaystyle{ \left| \frac{(1 - xy)(y - x)}{xy} \right| < \epsilon}\) i \(\displaystyle{ x,y \in (\alpha, 1)}\).
Omawiane argumenty są dowolnie blisko \(\displaystyle{ \alpha}\). Czyli można napisać, że:
\(\displaystyle{ \left| \frac{(1 - xy)(y - x)}{xy} \right| < \left| \frac{(1 - {\alpha}^2)\delta}{{\alpha}^2} \right|}\)
Ale żądamy, by to było mniejsze od \(\displaystyle{ \epsilon}\), czyli zapisujemy:
\(\displaystyle{ \left| \frac{(1 - {\alpha}^2)\delta}{{\alpha}^2} \right| < \epsilon}\)
A po przekształceniach: \(\displaystyle{ \delta < \frac{{\alpha}^2 \epsilon}{1 - {\alpha}^2}}\)
Stąd nasza \(\displaystyle{ \delta}\) może być równa \(\displaystyle{ \delta = \frac{1}{2}\frac{{\alpha}^2 \epsilon}{1 - {\alpha}^2}}\)
Mam nadzieję, że to ma sens.
i w efekcie poza machaniem rękami nie mam żadnego dowodu. (W tym podpunkcie z \(\displaystyle{ (\alpha, 1)}\))
EDIT:
Może da się to zrobić w ten sposób:
Mamy, że \(\displaystyle{ \left| \frac{(1 - xy)(y - x)}{xy} \right| < \epsilon}\) i \(\displaystyle{ x,y \in (\alpha, 1)}\).
Omawiane argumenty są dowolnie blisko \(\displaystyle{ \alpha}\). Czyli można napisać, że:
\(\displaystyle{ \left| \frac{(1 - xy)(y - x)}{xy} \right| < \left| \frac{(1 - {\alpha}^2)\delta}{{\alpha}^2} \right|}\)
Ale żądamy, by to było mniejsze od \(\displaystyle{ \epsilon}\), czyli zapisujemy:
\(\displaystyle{ \left| \frac{(1 - {\alpha}^2)\delta}{{\alpha}^2} \right| < \epsilon}\)
A po przekształceniach: \(\displaystyle{ \delta < \frac{{\alpha}^2 \epsilon}{1 - {\alpha}^2}}\)
Stąd nasza \(\displaystyle{ \delta}\) może być równa \(\displaystyle{ \delta = \frac{1}{2}\frac{{\alpha}^2 \epsilon}{1 - {\alpha}^2}}\)
Mam nadzieję, że to ma sens.