Udowodnij relację
-
Skrzydlak
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Udowodnij relację
Udowodnij, że dla dowolnej relacji \(\displaystyle{ R \subseteq X ^{2}}\) zachodzi \(\displaystyle{ (R ^{-1}) ^{-1} =R}\)
-
Skrzydlak
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Udowodnij relację
Na kolokwium z logiki mieliśmy coś takiego i nie mam pojęcia jak to prawidłowo rozpisać żeby to było udowodnione.
-
miodzio1988
Udowodnij relację
Jeszcze raz, ostatni, zapytammiodzio1988 pisze:jak pokazac, że dwie relacje są równe?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Udowodnij relację
Zbiorem?
Pokaż, że dla dowolnej pary \(\displaystyle{ \left\langle x,y \right\rangle\in X^2}\) masz
\(\displaystyle{ \left\langle x,y \right\rangle\in R \Leftrightarrow \left\langle x,y \right\rangle\in \left( R^{-1}\right)^{-1}}\)
JK
Pokaż, że dla dowolnej pary \(\displaystyle{ \left\langle x,y \right\rangle\in X^2}\) masz
\(\displaystyle{ \left\langle x,y \right\rangle\in R \Leftrightarrow \left\langle x,y \right\rangle\in \left( R^{-1}\right)^{-1}}\)
JK
-
AdaMS11
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Udowodnij relację
Wiem że to nie ja zadałem pytanie ale jestem ciekawy rozwiązania.
Czy rozwiązanie może wyglądać tak?
\(\displaystyle{ \left\langle x,y\right\rangle \in R \Leftrightarrow \left\langle y,x\right\rangle \in R^{-1} \Leftrightarrow \left\langle x,y\right\rangle \in \left( R^{-1}\right)^{-1}}\)
Czy rozwiązanie może wyglądać tak?
\(\displaystyle{ \left\langle x,y\right\rangle \in R \Leftrightarrow \left\langle y,x\right\rangle \in R^{-1} \Leftrightarrow \left\langle x,y\right\rangle \in \left( R^{-1}\right)^{-1}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

-
FanOfMath
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Udowodnij relację
Czy prawidłowym jest zapis:
dla każdego \(\displaystyle{ x,y}\) należącego do tej relacji zachodzi:
\(\displaystyle{ xRy \Leftrightarrow y(R^{-1})x\Leftrightarrow x \left( R^{-1}\right)^{-1}y}\)
dla każdego \(\displaystyle{ x,y}\) należącego do tej relacji zachodzi:
\(\displaystyle{ xRy \Leftrightarrow y(R^{-1})x\Leftrightarrow x \left( R^{-1}\right)^{-1}y}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 19:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Udowodnij relację
Same znaczki oczywiście tak, ale zdanie "dla każdego \(\displaystyle{ x,y}\) należącego do tej relacji zachodzi:" jest niepoprawne, bo \(\displaystyle{ x,y}\) nie należą do relacji (do relacji należą pary), tylko do zbioru, na którym żyje relacja.
JK
JK