\(\displaystyle{ \frac{1}{12}\ \le\ \frac{x^2}{1+y} + \frac{y^2}{1+z} + \frac{z^2}{1+x}\ \le\ 1}\)
dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y,z\ge 0}\) spełniających \(\displaystyle{ x+y+z=1}\)
jak ją wykazać?
[Nierówności] nierówność dla dodatnich o sumie 1
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
Chyba dość prosto, w lewą stronę z Cauchy'ego-Schwarza w formie Engela (nawet jest mocniejsze ograniczenie - przez 1/4):
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{1+y} + \frac{y^2}{1+z} + \frac{z^2}{1+x} \ge \frac{(x+y+z)^2}{(1+y)+(1+z)+(1+x)} = \frac{1^2}{3+1} = \frac{1}{4}}\)
W prawą po prostu jak najbardziej naiwnie szacujemy: \(\displaystyle{ \frac{x^2}{1+y} \le \frac{x^2}{1+0} = x^2 \le x}\), pozostałe dwa ułamki podobnie. Sumując dostajemy:
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{1+y} + \frac{y^2}{1+z} + \frac{z^2}{1+x} \le x+y+z = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{1+y} + \frac{y^2}{1+z} + \frac{z^2}{1+x} \ge \frac{(x+y+z)^2}{(1+y)+(1+z)+(1+x)} = \frac{1^2}{3+1} = \frac{1}{4}}\)
W prawą po prostu jak najbardziej naiwnie szacujemy: \(\displaystyle{ \frac{x^2}{1+y} \le \frac{x^2}{1+0} = x^2 \le x}\), pozostałe dwa ułamki podobnie. Sumując dostajemy:
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{1+y} + \frac{y^2}{1+z} + \frac{z^2}{1+x} \le x+y+z = 1}\)
dzięki
zapomniałem dodać że zależy mi tylko na lewej bo prawa jest prosta
mógłbyś napisać nierówność Cauchy'ego-Schwarza w formie Engela ?
zwykłą Cauchy'ego-Schwarza znam, ale z tym Engelem to jakaś szczególna postać?
zapomniałem dodać że zależy mi tylko na lewej bo prawa jest prosta
mógłbyś napisać nierówność Cauchy'ego-Schwarza w formie Engela ?
zwykłą Cauchy'ego-Schwarza znam, ale z tym Engelem to jakaś szczególna postać?
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
Kod: Zaznacz cały
http://www.google.pl/search?q=Cauchy%27ego-Schwarza+w+formie+Engela&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a[Nierówności] nierówność dla dodatnich o sumie 1
dzięki
a może prawą stronę też da się poprawić- bo ta 1 chyba nigdy nie jest osiągana
a może prawą stronę też da się poprawić- bo ta 1 chyba nigdy nie jest osiągana